Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 2. mája 2021, 18:13

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, čo je pre nás sväté? Podľa čoho určujeme, čo je dobré a čo zlé, čo je pravda a čo lož, komu lásku komu nenávisť, pre koho súcit a pre koho pohŕdanie? Podľa čoho hodnotíme svoje konanie alebo činy ľudí v spoločnosti? Predavačky v obchode, šoféra autobusu, lekára v ambulancii, policajta na križovatke – podľa čoho hodnotíte ich prácu a ich správanie? Čo je užitočné a čo škodlivé? Čo je prijateľné a čo vylúčené? Nemáme spoločné kritériá, nemáme spoločné pravidlá, nemáme dohody, ktoré by sme bez podmienok navzájom dodržiavali.


Jano Babič (Autor: red)

Skôr sme ochotní presadzovať svoje nároky za každú cenu v presvedčení, že máme pravdu a tí druhí musia ustúpiť. Naše útoky či osočenie považujeme za svoj nedotknuteľný názor a prejav slobody. Čo je meradlo hodnôt? Podľa akých pravidiel riadime svoju existenciu? Aké sú normy vzťahov a aká je povolená odchýlka?…

Nerešpektujeme ani zákony vyššej moci, nezastaví nás utrpenie iných či strata životov spôsobená zločinom. Nesmieme dopustiť, aby krajina bola prostredníctvom „ochotných“ pod vplyvom svojvoľne mocných. Musíme o tom hovoriť, musíme sa tomu brániť. Za cenu, že nás to bude stáť aj kus pohodlia a majetku – chrániť pravdu. 

Podoby džezu majú svoju obľubu aj pre ich aktuálnosť a informácie o dianí na džezovej scéne. Usilovnosť a invencia Sisu Michalidesovú neopúšťa a výsledkom je nový album Majster a Margaréta. Chystá sa OpenJazzFest, 11. ročník festivalu sa na Zelenej vode uskutoční 23.-24. júla 2021. Doteraz sú známi účinkujúci Miloš Biháry a Jazz Funk Brothers Orchestra, Sisa Michalidesová a jej novinka Majster a Margaréta, maďarský gitarista Csaba Tóth Bagi a Balkan Union, „zázračné dieťa“ Áron Hodek, ďalšie mená sú v štádiu jednania.

Siedmy ročník Horehronských Jazzových dní sa začne vo štvrtok 29. apríla online koncertom, povieme si o ich pokračovaní. Yaala Ballin spieva Irving Berlina, nový album v jarnej kolekcii vydavateľstva Steeple Chase. Narodená v Izraeli vyštudovala prestížnu Vysokú školu umenia Thelma Yellin, v roku 2004 sa presťahovala do New Yorku, aby študovala spev u Sheily Jordan. Nahrala tri albumy Travelin´ Alone, On The Road a Live Session a nedávno sa predstavila v programe The Music of Duke Jordan v sprievode Chris Byars Septeta.

Opäť pestrý program relácie s informáciami a novinkami na domácom i svetovom trhu v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj