Bizarnosti novodobého bývania

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 1. mája 2021, 00:01

Flatgallery Piešťany vystavuje fotografie známeho slovenského dokumentaristu Andreja Balca. Výstava s názvom HouSink potrvá do konca mája a je prístupná v utorok a vo štvrtok od 14.00 do 18.00 h alebo na zavolanie, v krajných prípadoch na azvonenie. Kto sa ešte neodvážil navštíviť domácu galériu na Fínskej ulici 21, má od tohto týždňa príležitosť.

Známy slovenský dokumentarista Andrej Balco výstavou HouSink nadväzuje na konceptuálnu sériu Sídliská. (Autor: Juraj Sedlák)

Flatgallery Piešťany vystavuje fotografie známeho slovenského dokumentaristu Andreja Balca. Výstava s názvom HouSink potrvá do konca mája a je prístupná v utorok a vo štvrtok od 14.00 do 18.00 h alebo na zavolanie, v krajných prípadoch na azvonenie. Kto sa ešte neodvážil navštíviť domácu galériu na Fínskej ulici 21, má od tohto týždňa príležitosť.

Architektúra úniku

Andrej Balco žije v Pezinku, ale nedávno si kúpil byt na okraji Petržalky v novostavbe, ktorej terasa bude väčšia ako samotný byt. Plánuje tam s priateľkou Juditou aj kadečo pestovať. Téma, ktorú vystavuje, sa ho teda bytostne dotýka.

„Séria rozpráva o nových trendoch v bývaní. O nových moderných mestských sídliskách. O človeku a jeho potrebe pretvárať okolitý priestor a meniť ráz krajiny. O satelitných developerských projektoch s rodinnými domami natlačenými na malých pozemkoch s priestorom akurát na zaparkovanie auta, prípadne na maličkú záhradku s hojdačkou alebo trampolínou,” opisuje svoju sériu samotný autor.

Vystavovaná konceptuálna séria HouSink voľne nadväzuje na cyklus Sídliská, v ktorom mapoval život v mestských aglomeráciách a zameral sa najmä na interiéry. V najnovšom súbore si viac všíma exteriérové prostredie. Spoločnú majú bizarnú, smutno-smiešnu atmosféru, evokujúcu pocity absurdnosti a nostalgie. Prezradíme, že na výstave nájdete aj tri fotografie z cyklu Sídliská.

Novodobú architektúru, ktorú Andrej vo svojich nových fotografiách zachytil, označuje v mnohých prípadoch ako únikovú: „Ľudia unikajú na okraj miest a z mestského bývania na dedinu, aby mali kúsok pôdy a záhradky, ale neuvedomujú si, že na to, aby mali súkromie, sa potom schovávajú za vysoké múry a ploty, ktoré ich izolujú. Niektoré štvrte najmä v blízkosti veľkých miest pôsobia ako bizarné satelity, ktoré sa cez deň vyprázdňujú a ľudia sa sem chodia na noc len vyspať. Nie je to celkom dedinský život a už ani ten mestský, ale čosi neurčité medzi tým. Všetko má svoje plusy, ale zároveň aj negatívne aspekty.”

Niektoré fotografie visiace vo Flatgallery Piešťany do konca mája majú bizarnú smutno-smiešnu atmosféru, evokujúcu pocity absurdnosti a nostalgie.

Dom prezidentky nafotil nevedomky

Andrea Balca k fotografii priviedol objav zväčšováka v otcovej pivnici, keď mal deväť rokov. Nadchol ho proces vzniku fotografie. Jeho srdcovkou je dokumentárna fotografia a portrét. Aj napriek tomu, že vo vystavovaných snímkach sledoval svoj koncept, podarili sa mu zachytiť aj bizarné momenty, ktoré boli výsledkom šťastnej náhody, intuície a možno aj improvizácie. Aspekty, ktorú sú charakteristické skôr pre “street” fotografiu, pri ktorej sa nedá dopredu naplánovať, čo sa udeje. Výstava ukazuje, že je majstrom aj tejto podľa neho kráľovskej disciplíny. Balco má za sebou sériu ocenení na súťažiach Slovak Press Photo a Czech Press Photo, ako aj mnohé výstavy na Slovensku i v zahraničí.

Ešte prezradíme, že na jednej z fotografií nájdete dom prezidentky, ktorý Andrej nafotil takmer nevedomky, ale i dom na sídlisku v Rači v náručí novej bytovej výstavby, ktorý chcel developer kúpiť výmenou za štyri byty v novostavbe. Majiteľ rodinný dom nepredal. Ani za svet. Bizarné? Áno, aj.

Flatgallery Piešťany funguje od decembra 2019 a počas neprajného „korona roku” 2020 usporiadala až päť výstav súčasného umenia – netradičnú Bielu stenu, letný tábor spevu, jogové worskhopy, záhradný koncert Martina Geišberga a Nanyho Hudáka a vianočný umelecký market. Výstava HouSink potrvá do konca mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín