V Trnave otvorili ambulanciu pre cudzokrajné choroby

  • Kraj / Spravodajstvo / Región
  • 30. apríla 2021, 12:02

V ambulancii, ktorú otvorili na Klinike infektológie Fakultnej nemocnice v Trnave, budú očkovať cestovateľov pred odchodom do krajín, kde je povinné očkovanie, ale aj vyšetrovať občanov z krajín mimo Európskej únie, ktorí potrebujú potvrdenie pre povolenie pobytu na území Slovenskej republiky.

Ambulanciu pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu otvorili dnes vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Slúžiť bude cestovateľom, ktorí sa chystajú do exotickejších krajín, ale aj cudzincom, ktorí potrebujú potvrdenie o bezinfekčnosti pre pobyt na Slovensku.

Otvorenie ambulancie je podľa riaditeľa nemocnice Vladislava Šrojtu ďalším krokom v jej rozvoji, pretože nemocnica rozširuje záber špecializácií. Trnavská nemocnica doteraz služby tohto druhu neponúkala. „Budeme ponúkať očkovanie ľuďom, ktorí cestujú do takých krajín, kde je očkovanie povinné. Týka sa to takých chorôb, ako je žltá zimnica, malária a podobne. Keďže v Trnavskom kraji pracuje veľa cudzincov, budeme ponúkať aj služby pre tých, ktorí potrebujú vyšetrenie pre povolenie na pobyt na Slovensku,“ dodal Šrojta.

Ambulancia pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu bude súčasťou Kliniky infektológie Fakultnej nemocnice v Trnave. Podľa jej primárky Márie Soľavovej bola trnavská nemocnica jediným krajským pracoviskom, ktoré nemalo zriadeniu ambulanciu pre vyšetrovanie cudzincov. „Cestovateľov sme vyšetrovali a očkovali aj predtým, ale vyšetrovanie cudzincov tu chýbalo,“ povedala. Pri očkovaní pred cestou do rizikových oblastí bude ambulancia tiež potvrdzovať medzinárodné očkovacie preukazy. Ambulancia bude mať ordinačné hodiny v pondelok, vo štvrtok a piatok. Jej činnosť bude zabezpečovať personál infekčnej kliniky.

Zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava