Prevádzku kolobežiek Bolt radnica schválila

Piešťanská radnica odsúhlasila zavedenie kolobežiek Bolt na území kúpeľného mesta. Po celom meste ich má byť rozmiestnených zhruba osemdesiat. Platiť však pre ne budú obmedzenia – v niektorých častiach mesta bude u nich znížená rýchlosť na 5 km/h a budú platiť takzvané červené zóny, kam sa s ňou nebude dať vstúpiť.

Kolobežky Bolt je možné zapožičať si len s mobilnou aplikáciou. (Autor: startitup.sk)

Obmedzenia budú súčasťou technológie samotnej kolobežky. Ak GPS, ktoré kolobežka v sebe obsahuje, vyhodnotí, že je v miestach s limitovanou rýchlosťou, automaticky rýchlosť obmedzí. Ak zaregistruje vjazd do zakázanej zóny, sama sa zablokuje.

Otázky v súvislosti s prevádzkou kolobežiek v Piešťanoch sme radnici zaslali minulú stredu. Keďže máme informácie, že je prevádzka privátnych nájomných kolobežiek na území mesta schválená, chceli sme verejnosť informovať, za akých podmienok, keďže je viacero miest na Slovensku, kde je táto služba zavedená, ale verejnosť sa na ňu sťažuje.

Trenčín: Aj takéto je parkovanie kolobežiek podľa skúseností z niektorých miest. (Foto: instagram)

Na základe skúseností z iných miest kolobežky každé ráno prevádzkovateľ zhromaždí na východzích stanoviskách. Užívateľ ich však môže zanechať kdekoľvek v meste. A práve táto skutočnosť je dôvodnom sťažnosti obyvateľov miest, v ktorých sú kolobežky Bolt prevádzkované. Kolobežky sú v tom lepšom prípade ponechávané v tráve, inokedy však na chodníkoch či výjazdoch z domov, kde zavadzajú, a ľudia ich musia odpratávať. Rušivým prvkom pre obyvateľov je i hlasná poplašná zvuková siréna kolobežky, ktorá ju bráni pred neoprávneným užívaním.

Chceli sme vedieť od radnice, aké podmienky užívania kolobežiek Bolt budú v Piešťanoch platiť, kde budú zóny, v ktorých sa nebude môcť na nich jazdiť, kde budú stanovištia. Aký počet kolobežiek bude prevádzkovaný, aká bude cena za ich požičanie, ale aj či budú môcť napríklad jazdiť po chodníkoch. Odpovedí sme sa však do uzávierky vydania nedočkali.

Z neoficiálnych zdrojov vieme, že údajne budú časti mesta, kde kolobežka neumožní rýchlejšiu jazdu ako 5 km/h, ale i to, že neumožní vjazd na pešiu zónu – Winterovu ulicu či jazdu po Kolonádovom moste. Na Kúpeľnom ostrove sa zrejme bude dať jazdiť len hlavnou alejou, a to iba po kúpalisko Eva. Závisí to od rozhodnutia kúpeľov. Ako však ich vjazd na Kúpeľný ostrov vyriešia, keď na Kolonádový most nebude kolobežka môcť vstúpiť, je zatiaľ nejasné.

Ako to bude reálne fungovať, na to má vraj slúžiť niekoľkomesačná skúšobná prevádzka. Až na základe skúseností s kolobežkami Bolt v kúpeľnom meste by údajne malo dôjsť k dlhodobejšiemu zmluvnému vzťahu medzi Mestom Piešťany a ich prevádzkovateľom.

Pre začatie jazdy treba naskenovať QR kód alebo zadať číselný kód pod ním. (Foto: touchit.sk)

Ako sa požičiavajú kolobežky

Kolobežky Bolt sa požičiavajú cez mobilnú aplikáciu dostupnú pre majiteľov smartfónov s operačným systémom Android, nájdete ju v aplikácii Google Play, i pre majiteľov iphonov – v App Store. K použitiu kolobežky musí byť v aplikácii pridaná platobná karta.

Po ťuknutí na aplikáciu sa na mape zobrazia všetky dostupné kolobežky. Kolobežku si zarezervujete kliknutím na ikonu malého zámku. Ak sa nachádzate v tesnej blízkosti kolobežky, rezervácia nie je potrebná. Pri prvom použití aplikácie sa spustí aj rýchly návod. Pred jazdou je vhodné prečítať si bezpečnostné pokyny, prípadne aktivovať mód začiatočníka, ktorý limituje maximálnu rýchlosť na 15 km/h.

Pre odomknutie kolobežky je potrebné naskenovať QR kód, ktorý je na riadidlách. Pokiaľ by QR kód nešiel naskenovať, dá sa použiť aj číselný kód, ktorý sa nachádza pod ním. Následne stačí sa odraziť, stlačiť tlačidlo plynu a vyraziť. Po „dokolobežkovaní“ je potrebné jazdu v mobilnej aplikácii ukončiť. Čiastka za požičanie je automaticky strhnutá z platobnej karty.

Poplatky za požičanie:

– 50 centov za odomknutie

– 15 centov za každú minútu (Bratislava + Košice), 10 centov v iných mestách

– 25 eur za jeden deň na kolobežke (30 eur v Bratislave)

Denný poplatok znamená, že bez ohľadu, na ako dlho kolobežku použijete, nebude účtované viac ako 25 eur (30 eur v Bratislave).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína