Bylinkárka radí: Ľadenec rožkatý vyhladzuje pleť

  • Bylinkárka radí / Kultúra a spoločnosť
  • 26. apríla 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví ľadenec rožkatý.

(Autor: cs.wikipedia.org - Olivier Pichard )

Ľadenec rožkatý (Lotus corniculatus) je trváca poliehavá bylinka s mnohohlavovým vretenovitým koreňom. Byle sú poliehavé, zriedka vystúpené alebo priame, sú rozkonárené, hranaté, plné a jemne chlpaté. Vyrastajú z prostriedku trsu a narastú do výšky 50 centimetrov. List má trojpočetný s dvomi listovými prílistkami, lysé, na spodnej strane svetlozelené. Kvitne od apríla do októbra. Kvety vyrastajú v hlávkovom okolíku, majú kratučkú stonku, korunné lupienky sú žlté, z vonkajšej strany pomarančovej alebo červenkastej farby. Plod je struk.

Ľadenec rožkatý nájdeme pri cestách, na pasienkoch, rúbaniskách a na okrajoch lesných ciest. V minulosti sa používal ako prísada do kúpeľa na zjemnenie pleti či spevnenie vlasov. Jeho žlté kvietky obsahujú veľké množstvo bielkovín a malé množstvo dikyanidových zlúčenín, ktoré priaznivo pôsobia na reumu, bolesť kĺbov a svalov, bolesti v krížovej oblasti, pri depresiách, pri poruchách neurovegetatívneho systému, pri nespavosti, chránia pokožku pred nepriaznivými vplyvmi, vyhladzujú pleť a obnovujú vitalitu buniek.

Upozornenie: Ľadenec rožkatý je mierne jedovatý, preto dávkovanie nezvyšujeme a ani dobu liečenia nepredlžujeme.

Čaj z ľadenca

Potrebujeme: 1/2 ČL sušenej kvitnúcej vňate ľadenca rožkatého, 2 dl vody

Postup: Sušenú kvitnúcu vňať zalejeme vriacou vodou, 5 minút lúhujeme a raz denne užijeme. Užívame tri dni, týždeň prestávka, a takto môžeme zopakovať trikrát. Čaj je vhodný pri poruchách neurovegetatívneho systému a pri poruchách spánku, depresiách.

Pleťová voda

Potrebujeme: 50 g čerstvej kvitnúcej vňate ľadenca rožkatého, 7 dl bieleho rumu, 7 dl pohár

Postup: Čerstvú kvitnúcu vňať dáme do pohára a až po vrch zalejeme bielym rumom. Lúhujeme 14 dní, pohár uzavrieme, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu. Pleťová voda nám chráni pokožku pred nepriaznivými vplyvmi, vyhladí nám pleť a obnoví vitalitu buniek.

Kúpeľ pri bolestiach svalov a kĺbov

Potrebujeme: 100 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate ľadenca rožkatého, 2 l vody

Postup: Čerstvú alebo kvitnúcu vňať povaríme na miernom plameni 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa, ktorý robíme podľa potreby.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate ľadenca rožkatého, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme 100 g čerstvej kvitnúcej nakrájanej vňate a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť chráni pokožku pred nepriaznivými vplyvmi, vyhladí nám pleť a obnoví vitalitu buniek.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila