Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 25. apríla 2021, 15:49

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, že by sa blýskalo na lepšie časy? Kompetentní rozhodli o uvoľnení opatrení v zatiaľ stále nerozhodnutom zápase so záhadným vírusom. Na krajine leží ťažký šedý mrak, ľudia hľadajú štrbinku svetla, túžba po možnosti roztiahnuť krídla je ťaživá. Každá príležitosť vyslať myšlienku, pozdrav, signál, že sme, je povzbudením.


Jano Babič (Autor: red)

Aj v spomienkach a hodnotení minulosti nachádzame povzbudenie a uspokojenie. Je tu obdobie bilancovať minulý rok a pri tej príležitosti zhodnotiť históriu. Slovenský džez má v porovnaní s inými krajinami kratšie obdobie vývoja. Napriek tomu môžeme hrdo menovať mnoho osobností, ktoré majú medzinárodný zvuk a význam. Sú materiály opisujúce našu džezovú scénu, ale stále nachádzame hudobníkov či obdobia, ktoré sú hodné toho, aby boli spomenuté v spojeniach a súvislostiach so slovenským džezom. K ním patria aj piešťanskí hudobníci čias minulých, ale i prítomných. O tom bude reč aj v budúcej relácii, aby sme pookriali v ťažkých časoch s vedomím, že v spoločnej snahe a vzájomnej súdržnosti je cesta k prekonaniu každej prekážky.

Blížia sa okrúhle výročia významných džezových osobností. Americký klarinetista a skladateľ Jimmy Giuffre by oslávil storočnicu a legendárny poľský klavirista, skladateľ filmovej hudby Krzysztof Komeda by oslávil deväťdesiate narodeniny. Tragická nehoda prerušila život vynikajúceho džezového hráča a geniálneho tvorcu filmovej hudby vo veku 37 rokov. Nemôžeme si nevšimnúť deň narodenín tej najväčšej, Elly Fitzgeraldovej.

V Brezne sa chystajú siedme Horehronské Jazzové dni. Vo štvrtok 29. apríla môžeme sledovať na stránke www.bombura.sk dva koncerty. Zahrá kapela Basostroj a predstaví sa aj Groove Hub. Druhý online koncert je plánovaný na 8. mája, na programe je Zuzana Mikulcová a jej sýrsky hosť Larou Abou Hamdan i slovenská formácia Talent Transport. Záverečný koncert bude 15. mája v klube Bombura a všetci dúfame, že s dodržaním všetkých opatrení zahrá kapela The Turnels Brass Band naživo. Koncert bude sprevádzať výstava Obrázky z festivalu, ktorá pripomenie minulý ročník Horehronských Jazzových dní.

Prebehlo udeľovanie ocenení Radio Head Awards. Rádio Piešťany malo v ankete svoje zastúpenie. Mal som tú česť byť členom poroty pre oblasť džezovej hudby. O laureátoch a o celej ankete si povieme v nedeľu o 20. hodine v relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel