Svojpomocná stavba domu – toľkoto vás bude stáť potrebné náradie

  • Inzercia
  • 24. apríla 2021, 09:00

Stavba domu svojpomocne môže byť neuveriteľným zážitkom. Vytvorenie presne toho, čo chcete, s vedomím, že ste to všetko zvládli svojimi vlastnými dvoma rukami, dodáva vlastníctvu domu ďalšiu úroveň hrdosti. Mohlo by sa zdať, že byť schopný postaviť si dom svojpomocne je nemožný sen, ale v skutočnosti sa to naozaj deje. DIY stavba domu bola veľmi populárna aj v minulosti a môže byť prekvapivo cenovo dostupná, najmä ak už máte pozemok, na ktorom môžete stavať.

zdroj: Romolo Tavani/shutterstock.com

Stavba domu si vyžaduje obrovské množstvo nástrojov a pri postupe týmto dlhým procesom aj sami zistíte, aké konkrétne náradie potrebujete. Dnešný článok sa vám bude snažiť aspoň v stručnosti načrtnúť čím sa musíte vyzbrojiť skôr, ako sa presuniete od kresliacej dosky architekta na svoj pozemok.

Náradie, ktoré pri DIY stavbe domu budete potrebovať

Každý, kto pracoval na serióznom stavebnom projekte, vie, aké dôležité je mať správne nástroje. Môže to znamenať rozdiel medzi nekonečnými nadávkami a frustráciou – a obdivovaním vašej zručnosti s pohárom chladeného piva v ruke. Pripravili sme pre vás zoznam potrebných nástrojov, ktoré vám ušetria čas, frustráciu a hlavne vám pomôžu vybudovať váš domov.

Meracie náradie

Diabol sa skrýva v detailoch a preto meranie môže byť buď záchrancom alebo skazou vášho plánu stavby domu. Pri stavbe budete merať dĺžku, hĺbku, šírku, uhol, vertikály a horizontály, takže investujte do čo najpresnejších meracích nástrojov. Medzi najužitočnejšie nástroje pre potreby merania pri stavbe domu patria tesárske pravítko, skladací drevený meter, meracie pásmo, tesársky uholník, kombinovaný uholník, vodováha, olovnica, hĺbkomer, krieda a ceruzky. Poprípade aj nivelačný prístroj, ak to rozpočet dovolí – nie je nevyhnutný.

Cena väčšiny týchto nástrojov sa pohybuje do 10 eur, trochu si priplatíte za hĺbkomer, ktorého cena začína pri cca 40 eur a môže sa vyšplhať až na takmer 200 eur. Cena nivelačných prístrojov je vysoká, začína pri cca 150 Eur.

Náradie pre zemné a výkopové práce

Náradie pre zemné a výkopové práce je rozdelené do dvoch kategórií: ručné náradie a strojové zariadenia. My sa dnes budeme venovať ručnému náradiu, pretože stavebné mechanizmy ako je bager, resp. exkavátor si budete určite prenajímať a nie kupovať.

  • rýľ –  je nástroj, ktorý sa skladá z kovovej dosky s ostrými hranami, ktorá je pripevnená k dlhej rukoväti, ktorá je zvyčajne vyrobená z dreva. Vďaka ostrým hranám sa dá pôda ľahko spracovať. Kovová doska má minimálne zakrivenie, preto rýľ nie je vhodný na prenášanie, resp. nakladanie zeminy.Cena oceľových rýľov začína pri cca 7 eur a môžete zaň dať aj viac ako 30 eur
  • lopata – je nástroj, ktorý sa používa na zdvíhanie vykopanej zeminy.  Rozdiel medzi rýľom a lopatou je rozdiel v prednej hrane. Zakrivenie plechu lopaty je vo všeobecnosti väčšie ako v prípade rýľa, aby sme mohli pôdu ľahko zadržať a zdvihnúť. Lopatu je možné použiť aj na kopanie v prípade mäkkých pôd, piesku atď. Rovnako ako u rýľov, aj ceny lopát sa hýbu v širšom rozmedzí. Lopatu môžete kúpiť už za cca 6 eur a ceny stúpajú cez 20, 30, 40 až po cca 70 eur za špeciálne skladacie, resp. polohovacie lopaty.
  • krompáč – pozostáva z tvrdého hrotu pripevneného kolmo na rukoväť. Používa sa na hĺbenie malých zákopov v pôde a vďaka svojej konštrukcii zvládne aj tvrdú pôdu.  Kovový hrot je na jednej strane špicatý a na druhej strane prechádza do širokej čepele. Krompáč si zadovážite už za necelých 10 eur, ale škála cien je aj v tomto prípade široká, existujú modely aj za viac ako 80 eur.
  • fúrik – fúriky sú v prípade stavby domu multifunkčné zariadenia. Nepoužívajú sa len na premiestňovanie zeminy, piesku, alebo veľkého množstva iného ťažkého materiálu., ale v stavebníctve sa pravidelne používajú aj na miešanie betónu. Cena kvalitného fúrika, vhodného na použitie na stavbe, teda kovového, začína na hladine cca 40 eur. Treba ale počítať s tým, že jeden nestačí, kalkulujte minimálne s dvomi, ideálne tromi.
zdroj: Paul Vasarhelyi/shutterstock.com

Murárske náradie

Náradie na murovanie bude potrebné pri budovaní exteriéru, ako aj pri vnútorných prácach. Na nanášanie malty budete potrebovať murárske lyžice, škárovačky, hladidlá a sťahovacie dosky. Murársku šnúru a drevené kolíky použijete na vytyčovanie vodorovného smeru múrov. Pokiaľ ide o náklady, ide o „halierové“ záležitosti, ale keď sa to všetko sčíta a podčiarkne, vyhraďte na tieto položky z rozpočtu cca 40 – 50 eur.

Píly

Stolárske náradie je potrebné pri vonkajších aj vnútorných prácach s drevom. Aj keď staviate murovaný dom, budete musieť investovať do kvalitných píl. Investujte do vysoko kvalitnej ručnej pílky na rezanie veľkých dosiek alebo panelov. Na vyrezávanie čapov je lepšia čapovka. Na veľmi jemné a čisté rezy odporúčame Dovetail pílku. V prípade tohto typu náradia sa neoplatí kupovať najlacnejšie, lebo v konečnom dôsledku sa z neho stane najdrahšie, keď ho po niekoľkých použitiach budete musieť vymeniť. Nejde o drahé náradie, jedine cena Dovetail píl môže navýšiť rozpočet, ale aj to len v prípade ak sa rozhodnete pre naozaj prémiový model, ktorý môže stáť 300 eur.

Elektrické náradie

Elektrické náradie vám umožní vyhnúť sa investovaniu do série píl a tiež pomôcť pri rýchlejšom postupe pri stavbe domu. Prenosná okružná píla môže ušetriť najmä čas, pretože list môžete vymeniť tak, aby vyhovoval viacerým účelom. Vďaka rôznym pílovým listom, je toto elektrické náradie veľmi užitočné ako pri jemných, tak aj pri hrubých stolárskych prácach, ako aj pri rezaní kovov a muriva. Čepele s tvrdokovovými reznými doštičkami sú vynikajúce na rezanie drevotrieskových dosiek. Brúsne kotúče vám dokonca umožnia rezať mramor a nástenné bloky. Medzi ďalšie využiteľné elektrické náradie patria vŕtačky, frézy a sústruhy. Tu je však treba investovať. Cena stolových okružných píl sa hýbe v rozmedzí 100+ až 1000+ eur a aj v tomto prípade je rozumnejšie rozhodnúť sa pre zlatú strednú cestu a nekúpiť najlacnejšiu možnosť.Plus treba počítať aj s kúpou príslušenstva.Cena rezných kotúčov sa môže od cca 10 eur vyšplhať až na niekoľko desiatok eur. Pre elektrickú príklepovú vŕtačku si vyhraďte cca 150 – 200 eur. Frézy a sústruhy nie sú nevyhnutné.

zdroj: Parilov/shutterstock.com

Kladivá, klince, skrutky a skrutkovače

Vždy sa uistite, že máte niekoľko rôznych druhov klincov. Nikdy neviete, či budete potrebovať dlhé, tenké, alebo krátke. Nezabudnite na rôzne typy kladív, ktoré môžete potrebovať.Kladivo sa používa na zatĺkanie klincov a ich vytiahnutie. Konštrukčné prvky ako rámovanie, ľahké dokončovacie práce a demolácie – to všetko vyžaduje použitie kvalitného kladiva. Pre ťažšie búracie práce si zaobstarajte kladivo strednej hmotnosti s dlhou rukoväťou, ktoré vám poskytne pákový efekt.

Vo vašom projekte je nevyhnutná aj kolekcia rôznych veľkostí plochých a krížových skrutkovačov. Skrutkovače sa  dajú použiť na utiahnutie spojovacích materiálov do dreva, kovu alebo kameňa. Investujte do matice na utiahnutie šesťhranných skrutiek. Ofsetový skrutkovač umožňuje pákové otáčanie skrutiek umiestnených v nemotornej polohe.

U tohto typu ručného náradia môže ísť znova o „halierové“ položky, ale aj o výraznejšiu sumu, závisí od toho ako sa rozhodnete. Kladivá dostanete v cene už pod 5 eur, ale existujú aj takmer 100 eurové „exempláre“, ale napríklad súpravu skrutkovačov dostanete už za cca 10 eur. Ak sa rozhodnete pre akumulátorový skrutkovač, pripravte si minimálne 100 eur ale môže to byť aj výrazne viac.

Kúpa náradia je samozrejme len zanedbateľný zlomok nákladov na stavbu domu, ale ak sa ho rozhodnete postaviť  svojpomocne, pravdepodobne utratíte oveľa menej, ako keby ste kúpili existujúci dom alebo si najali dodávateľa, ktorý vám postaví dom na kľúč. DIY domov znamená, že môžete stavať v rámci svojho rozpočtu, prispôsobiť dom tak, aby vyhovoval vášmu životnému štýlu a cítiť uspokojenie z vedomia, že ste sa do práce zapojili sami.

Zdroje informácií:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác