Myslite ekologicky, aj keď žijete v paneláku

  • Inzercia
  • 24. apríla 2021, 08:00

Ochrana životného prostredia je dlhodobo aktuálnou témou. Viaceré mestá začali vo veľkom triediť biologický odpad a poskytli obyvateľom kontajnery na bio odpad. Aj keď sa v triedení odpadu zlepšujeme, stále nie sme na takej úrovni, ako viaceré vyspelé európske štáty.

Zdroj obrázka: Autor: Nadin Panina  / Shutterstock.com

Ak žijete v paneláku, myslite ekologicky, aj keď žijete v paneláku. Ako na to? Ako môžete aj vy prispieť k ochrane životného prostredia?

Kúpte sa namiesto sprchovania

Väčšina ľudí, aj keď má v kúpeľni vaňu, uprednostňuje sprchovanie. Je to podstatne rýchlejšie ako sedenie a kúpanie sa vo vani.

Ak chcete byť ekologickejší, kúpte sa vo vani namiesto sprchovania. Napustite si určité množstvo vody (v žiadnom prípade to nemusí byť plná vaňa) a neminiete viac vody, ako keď sa budete sprchovať pod prúdom teplej vody.

Keď vám príde ročné vyúčtovanie, uvidíte, koľko ste spotrebovali vody. Keď sa budete kúpať, bude tej vody podstatne menej.

Šetriť vodu ale dokážete aj pri umývaní riadov. Buď budete naplno využívať umývačku, ktorej kapacitu využijete a tým výrazne ušetríte vodu, alebo nebudete riady umývať pod tečúcou vodou.

Trieďte odpad priamo v byte

Ak máte zabudované do kuchynskej linky triediace koše, mnoho vecí vám to uľahčí. Ak ale nie, dajú sa kúpiť sety košov na triedenie aj mimo kuchynskej linky. Umiestnite si ich do kuchyne a snažte sa čo najviac triediť odpad. Na biologický odpad si vyhraďte uzatvárateľný kýblik, a to preto, aby vám biologický odpad v byte nezapáchal. Ten môžete následne vyvážať do kontajnera určeného na bio odpad, ktorý nájdete pred väčšinou panelákov.

Môžete si dokonca kúpiť aj praktické kompostéry určené priamo do bytu. Môžete ich ale mávať napríklad aj v lodžii.

Nezásobte sa drogériou a uprednostnite čapovanú drogériu

Kúpeľne v paneláku sú menších rozmerov a z tohto dôvodu nedokáže kúpeľňový nábytok uschovať také veľké množstvo drogérie ako kúpeľňový nábytok v kúpeľni rodinného domu. Kupujte len to, čo využijete a nekupujte zbytočne do zásoby. Takto sa nestane, že nejakú drogériu jednoducho vyhodíte.

Odporúčame vám ale uprednostniť skôr čapovanú drogériu. Do svojich obalov si budete môcť načapovať aviváž, gél na pranie, tekuté mydlo, ale dokonca aj mydlo na ruky, či šampón na vlasy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Pankrác, zajtra Servác