Jarná údržba auta

  • Inzercia
  • 22. apríla 2021, 11:00

Aprílové počasie je stále ako na hojdačke. Teplé jarné dni sa striedajú s chladnými, kedy na niektorých miestach dokonca aj sneží. Aj keď je podľa kalendára jar v plnom prúde, na väčšine územia to tak zatiaľ nevyzerá

Zdroj obrázka: Autor: hedgehog94  / Shutterstock.com

Ak ale jazdíte autom, jarná údržba auta bude a pre mnohých už aj je aktuálnou témou.

Čo všetko pri jarnej údržbe auta nepodceniť?

Čistenie podvozku a ochrana laku

Po dlhej zime, kedy na ceste bola posypová soľ a kamienky, je priam nevyhnutné vyčistiť podvozok auta. Ak nechcete riskovať hrdzavenie a celkovo znehodnotenie podvozku, čistenie podvozku by mala byť samozrejmosť. Zájdite preto na umývarku a nechajte si vyčistiť podvozok, ale aj komplet celý exteriér auta. Ochrana laku (voskovanie) je potrebné zrealizovať vždy po umytí auta po zime.

Čistenie interiéru

Čistenie interiéru auta je samostatná kapitola. Vždy po zime je nutné vyzliecť všetky autopoťahy, vybrať rohože/ koberčeky z auta a pustiť sa do čistenia. Na čistenie čalúnenia podlahy a sedačiek môžete použiť aj praktickejšie ručné vysávače, alebo ak chcete technické vysávače. Vysajete tak aj veľké množstvo kamienkov a väčších nečistôt, ktoré sa vám zachytili pod koberčekmi / gumenými rohožami.

Rohože a koberčeky vyčistite kartáčom pomocou teplej vody a prípravku. Následne, až keď uschnú, ich môžete umiestniť naspäť do auta.

Samozrejmosťou je aj utieranie prachu palubnej dosky. Ak ste počas zimy prach vôbec neutierali, určite máte na palubnej doske väčšiu vrstvu prachu.

Výmena pneumatík

Môže sa stať, že vám po zime v autoservise povedia, že je potrebné napríklad vymeniť akumulátor, vymeniť výfuk, či dokonca podstúpiť repas DPF. S tým však musíte počítať najmä pri starších autách, že okrem klasickej údržby budete musieť meniť súčiastky.

Po zime však nezabúdajte vymeniť zimné pneumatiky za letné. V prípade opotrebovania brzdových kotúčov meňte aj tie.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof