Medvedí návštevníci v lesoch blízko Piešťan už nie sú vzácnosť

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 20. apríla 2021, 00:01

Medvedie stopy nafotil v Hrádockej doline nad Kamennou chatou minulý týždeň v stredu ráno obyvateľ obce Hrádok Adam Tekula. Podľa informácií Mojmíra Chomu, kastelána hradu Tematín, ktorý sa týči nad Hrádockou dolinou, ide vraj o pomerne častého návštevníka v lesoch Považského Inovca. Za posledné roky medveďa hnedého, našu najväčšiu šelmu, zachytili fotopasce i v lesoch nad Modrovou, pri Šalgovciach, ale aj v oblasti Malých Karpát nad Prašníkom.

V roku 2017 medveďa zachytila fotopasca v lesoch Považského Inovca medzi Šalgovcami a Ardanovcami. (Autor: (mp)/FB Obec Košariská, mapa: Google Maps)

Kým ešte pred pár rokmi stretnúť medveďa či registrovať jeho prítomnosť patrilo výsostne len k lesom stredného či severného Slovenska, posledné roky ukazujú, že si na prítomnosť hnedého chlpáča v lokalite Piešťan či Vrbového budeme musieť privykať. Pred štyrmi rokmi fotopasca zachytila mladého medveďa v lesoch Považského Inovca medzi Šalgovcami a Ardanovcami, o rok neskôr bol videný pri Modrovej. V roku 2019 medveďa videli nad Prašníkom a o čosi neskôr sa dokonca celá rodinka potulovala v lesoch na Záhorí.

Medveďa hnedého v roku 2019 zachytila fotopasca v katastri obce Košariská.

Na výskyt medveďov v regióne západného Slovenska reagovala pred časom aj Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty: „Môžeme predpokladať, že sa v tomto regióne pohybujú dva až tri jedince.“ Ochranári však dodali, že medveď je schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov, takže na základe doterajších údajov je ťažké presne určiť, koľko jedincov sa v regióne nachádza. Správa CHKO vysvetlila, že do južnejších regiónov sa dostávajú najmä mladé, od medvedice odstavené jedince vo veku asi dva až štyri roky. „Či nové územia osídlia trvalejšie, alebo sa po určitej dobe presunú inam, závisí od viacerých faktorov, napríklad od dostatku potravy či miery rušivých vplyvov,“ uviedli štátni ochranári.

Hrádockú dolinu často navštevujú aj turisti a hubári z Piešťan.

Mladý medveď si asi vyšiel na výlet

O stanovisko k prítomnosti medveďa v Hrádockej doline sme požiadali aj experta na medvediu populáciu na Slovensku, Erika Baláža, ktorému sme ukázali fotografie vyhotovené Adamom Tekulom. „Stopy sú roztečené v mokrom snehu, preto sa zdajú byť väčšie, ako bola laba medveďa, ktorá ju vytvorila. Podľa šírky našľapovania a dĺžky kroku sa dá usúdiť, že zrejme ide o menšieho macka,“ vysvetlil Baláž.

Erika Baláža sme sa pýtali, či tieto pozorovania medveďov sú znakom toho, že sa v lesoch v piešťanskom regióne medvede natrvalo usídlili: „Samec bez prítomnosti samice z oblasti odíde. A aby sa tam usídlila samica, potrebuje miesto na brloženie. Musí to byť skalnatá oblasť ťažko prístupná, kde nie je rušená ľuďmi, ktorú medvedica vyhodnotí ako miesto bezpečné pre jej mláďatá. V tomto prípade však skôr ide o mladého medveďa na výlete. Medveď je schopný prejsť za deň desiatky kilometrov. V prípade, ak však nenájde v oblasti iné jedince svojho druhu, je viac ako pravdepodobné, že sa vráti tam, odkiaľ prišiel.“ Ochranár vysvetlil, že nie je potrebné sa jeho prítomnosti v lesoch obávať.

Jeho slová potvrdzuje i Správa CHKO Malé Karpaty vo svojom stanovisku, ktoré pred časom poskytla médiám: „Neboli hlásené žiadne problémy s prítomnosťou medveďa, či by išlo o škody na hospodárskych zvieratách, ovocných stromoch, včelstvách, alebo inom majetku. Podobne nám nie sú v oblasti známe prípady priameho stretu s človekom, pri ktorom by bol ohrozovaný na zdraví či živote.“

Štátni ochranári však zároveň upozornili, že v prírodnom prostredí, kde je možný výskyt medveďa, je vhodné správať sa primerane hlasno, netreba tiež vchádzať do neprehľadného terénu či  húštiny: „Uvedené zásady je vhodné dodržiavať aj v súvislosti s výskytom diviakov, s ktorými môže človek tiež zažiť konfliktné strety.“

Medvedie stopy odfotil Adam Tekula v Hrádockej doline medzi Kamennou chatou a chatou Javorníček.

Nové lokality Inovec a Malé Karpaty

Medveď hnedý je zákonom chránený živočích. Len prednedávnom sa uskutočnilo sčítanie tejto najväčšej šelmy na Slovensku a číslo na hranici takmer 1300 jedincov zaskočilo poľovníkov, ale aj ochranárov. I tie najoptimistickejšie odhady doposiaľ dosahovali len polovicu tohto údaju. Trvalý výskyt je doložený zhruba na 33 percentách nášho územia a podľa všetkého najnovšie k lokalitám výskytu medveďa v lesoch stredného a východného Slovenska pribudol Považský Inovec a Malé Karpaty.

Medveď je všežravec, živí sa najmä lesnými plodmi, no v prípade dostupnosti nepohrdne ani mäsom. Dospelý dorastá do dĺžky dva až tri metre, dosahuje hmotnosť 100 až 350 kilogramov. Samice sú menšie, dosahujú zhruba polovicu hmotnosti samca. Medvede sú silne stavané s typickým svalnatým hrbom v oblasti lopatiek. Na labách má nezatiahnuteľné pazúry. Srsť medveďov hnedých je tmavohnedá, blond až čierna. Vo voľnej prírode sa dožívajú 25 rokov, v zajatí o niečo viac.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav