Trénovať v šesťčlenných skupinách sa môže v exteriéri i interiéri

  • Šport / Ostatné športy
  • 19. apríla 2021, 09:02

Slovensko sa od pondelka 19. apríla prepína do III. stupňa varovania, vďaka ktorému sa uvoľnia viaceré obmedzenia aj pre šport. Po tri a pol mesiaci sa môžu športovci vrátiť k tréningom, aj keď ešte v mnohých športoch nie úplne plnohodnotným. Slovenský šport sa bude riadiť športovým semaforom, ktorý vychádza z vládneho COVID automatu.

Od pondelka sa menia podmienky pre tréningový proces. (Autor: FB PFK Piešťany)

Od pondelka 19. apríla budú opäť povolené tréningy na vonkajších i vnútorných športoviskách. Športovci sa budú môcť pripravovať maximálne v šesťčlenných skupinách. V interiéri platí zároveň aj pravidlo, že pre jedného športujúceho musí pripadať minimálne 35 metrov štvorcových. V exteriéroch, napríklad na futbalových ihriskách či v parkoch, je možné vytvárať sektory veľké 800 metrov štvorcových, v ktorých sa môže pripravovať jedna skupina.

Trénujúci musia mať negatívny test na koronavírus či výnimku v súlade s vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva. Pri športovaní nie je povinné prekrytie horných dýchacích ciest. Súťaže okrem už dlhodobo povolených sa však ešte nemôžu hrať, v povolených ligách majú diváci na tribúny naďalej zákaz vstupu. Športové kluby musia zabezpečiť minimálne zdieľanie športového vybavenia. Na žiadnom športovisku sa nemôžu pri tréningoch využívať šatne či sprchy.

Naďalej zostávajú zatvorené fitnescentrá. Pre plavárne platí tiež obmedzenie pre šesť športovcov a jedného trénera. Podľa prezidenta Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivana Šuleka to znamená, že sa bazény neotvoria ani 19. apríla. Podľa prezidenta SPF je číslo 6 príliš nízke na to, aby sa prevádzkovateľom bazénov, resp. plavární oplatilo otvoriť. „Číslo šesť je pre nás rovnaké ako nula. Väčšina z bazénov je totiž prevádzkovaná mestami a mestá by v prípade ich otvorení nehospodárne zaobchádzali s majetkom daňových poplatníkov. Som preto presvedčený, že v pondelok 19. apríla sa neotvorí žiadny bazén,“ povedal pre TASR Šulek.

Vyhovujúcim riešením by podľa neho mohol byť podobný model ako v prípade obchodov a služieb, v ktorých bude môcť byť 1 osoba na 15 metrov štvorcových. „Už niekoľkokrát sme žiadali pandemickú komisiu aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby sme fungovali na rovnakom princípe ako obchody. To znamená mať jedného človeka na 15 metrov štvorcových, čo je pre bazény bežný pomer. Slovenské bazény sú už aj pri plnej prevádzke stratové, preto je naivné myslieť si, že niekto otvorí na tretinovú alebo desatinovú kapacitu,“povedal Šulek.

V súlade s príslušnými vyhláškami sa naďalej môžu organizovať aj hromadné podujatia jednorazovej povahy, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID19 nie starším ako 12 hodín a ktoré budú ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom. Takéto konania sa konajú bez obecenstva.

Zdroj: olympic.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf