Bylinkárka radí: Železník zbaví hlavu bolesti

  • Bylinkárka radí
  • 19. apríla 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví železník lekársky.

Železník lekársky používame aj na liečbu ciev a infekcií. (Autor: sk.wikipedia.org)

Dnes už takmer úplne zabudnutý železník lekársky (Verbena officinalis L.) sa tešil v minulosti vysokej vážnosti ako zázračná liečivá rastlina. Železník lekársky patrí do čeľade železníkovitých – verbenaceace. Je to jednoročná až viacročná bylina dorastajúca do výšky 70 centimetrov. Rastie voľne po celej Európe a v severnej Afrike.

Listy sú protistojné, podlhovasté, drsné. Kvety sú ružové alebo bledofialové a vytvárajú strapce. Kalich je päťpočetný, rúrkovitý, koruna je päťpočetná zrastená so štyrmi tyčinkami. Bylinka kvitne od júna do septembra.

Železník lekársky sa ľudovo nazýva verbina alebo holubia zelina. Odporúčam ho hlavne pri bolestiach hlavy, je tiež posilňujúcim  prostriedkom pri vyčerpaní, slabosti, nervovej a psychickej únave, pri zápaloch pečene a sleziny. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj pri piesku a kameňoch v obličkách a v močovom mechúre a takisto pri vysokej teplote, malárii, bolení hlavy a iných ochoreniach.

Keď priložíme čerstvú pomliaždenú vňať na ranu či vred, zahojí ju. Ľudia kedysi pili aj železníkové víno a ja ho tak ako moja babička pridávam do zaváraných nakladaných uhoriek.

Čajová zmes proti bolesti hlavy

Potrebujeme: 50 g železníka lekárskeho, 20 g levandule lekárskej, 10 g ruty vonnej, 10 g prvosienky jarnej, 10 g skorocelu

Postup: Bylinky dobre spolu zmiešame. 1 ML tejto čajovej zmesi zalejeme 2 dl vriacej vody, necháme 10 minút odstáť a pijeme dva až trikrát denne vždy čerstvo urobené. 

Babičkin vínny nápoj

Postup: Večer si pripravíme zmes 4 g železníka lekárskeho, 4 g puškvorcového koreňa, 6 g prasličky, 5 g zemežlče a 2 g paliny pravej. Zmes zalejeme litrom dobrého prírodného vína, môže byť biele aj červené, a cez noc necháme odstáť. Ráno asi 5 minút povaríme a prikryté necháme ešte vylúhovať asi 20 minút. Nápoj precedíme a užívame malý kalíšok trikrát denne. Ostatné uschováme v chladničke.

Tento zázračný nápoj babička používala proti bolesti hlavy, na cievy, na infekčné ochorenia, a vždy rozprávala, keď aj nám malým vnúčatám dávala, „vypi, nenaróste ci živé maso v hlave“. Možno tým myslela nádor. Takéto mám milé a krásne spomienky na moju babku. 

Kúpeľ z ovsenej slamy

Blahodarne pôsobí aj kúpeľ spravený z ovsenej slamy. Do 2-3-litrového hrnca dáme ovsenú slamu a zalejeme vodou. Prikryté asi polhodinu povaríme na miernom ohni, necháme chvíľu lúhovať, precedíme do kúpeľa a omývame sa od hlavy až po päty. Nepoužívame pritom mydlo. Kúpeľ je vhodný pri zápaloch pečene a sleziny.

  Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava