Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 18. apríla 2021, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, legendárne sakury na námestí sa prebúdzajú skôr než inokedy. Asi cítia až v koreňoch, že sa deje niečo nezvyčajné, nedobré, hroziace zlom, rozdeľujúce ľudí, vyvolávajúce obavy, hnev a vzájomné osočovanie. Spoločnosť je polarizovaná a najhoršie je na tom to, že ju rozdeľuje jeden z princípov spolužitia: ochrana zdravia a životov.


Jano Babič (Autor: red)

Vírusu sa podarilo asi to, čo chcel. Vraziť klin medzi ľudí tak, aby sa rozhádali medzi sebou a dali priestor jeho mohutnému, nekontrolovanému šíreniu. V riešení naliehavého problému neplatia pravidlá. Zdá sa, že neplatí lekárska etika, neplatí vedomie dôležitosti každého kroku pre záchranu životov, kritériom sú politické body, sféra vplyvu ochrániť svojich ľudí a – peniaze.

Sakury – svedkovia časov dobrých i zlých – sa zmietajú v neistote, čo bude ďalej, ako sa v tejto ťažkej skúške zachováme. Pre istotu nám poskytli svoje kvety v predstihu ako memento. Nastaviť si zrkadlo v situácii, keď nejde o nič menej ako o život.

Verme, že všetky otázky okolo vakcíny sa vyriešia k všeobecnej spokojnosti, aby sme mohli ozdobiť piešťanské leto nádherným džezom na otvorenej scéne alebo v útulných priestoroch hudobných klubov. Dáška Libiaková pripravuje svoj ojedinelý projekt Jazz Divas – stretnutie najsledovanejších slovenských džezových speváčok a pôvabom naplnený festival Ženy v džeze. Dramaturgia je pripravená a ako Dáška hovorí – teraz len naplniť rozpočet, ktorý je pri prvotriednych programoch za účasti špičkových umelcov adekvátne náročný.

Dovolím si aj touto cestou apelovať na zainteresované inštitúcie, aby venovali pozornosť džezovému dianiu v našom meste. Džez v Piešťanoch má tradíciu, vynikajúcich organizátorov, vysokú umeleckú úroveň a vyspelé poslucháčstvo, to všetko vytvára reprezentačný produkt nesúci dobrý chýr o našom meste správne ďaleko.

S radosťou môžeme konštatovať, že džez žije napriek zlému nebezpečenstvu plaziacemu sa našou krajinou. Svetlo sveta uzrie ďalší skvelý album slovenskej proveniencie. Gitarista, skladateľ, pedagóg Peter Uher spolu so skvelými hráčmi – Nikola Bankov, Jakob Sörensen, Michal Čerevka, Braňo Valanský – nahrali album pod titulom New Reality – Nová realita. Stojí naozaj zato si ho predstaviť, a my tak urobíme v budúcej relácii. Nové albumy vydal aj John Beasley a jeho orchester a Eddie Henderson sa prekonáva ďalšou nahrávkou.

Všetko v nedeľu na Rádiu Piešťany o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj