Svetový deň umenia priniesol skvelé správy o sprístupnení kultúry

Vo štvrtok 15. apríla sme oslávili umenie. Pred 569 rokmi sa totiž narodil významný výtvarník Leonardo da Vinci, na počesť ktorého je tento deň oficiálne vnímaný ako Svetový deň umenia.

Kállayove fotografie nájdete aj na facebookovej stránke Domu umenia Piešťany. (Autor: FB Dom umenia Piešťany)

Slovenská výtvarná únia uvádza, že 15. apríl je medzi umeleckými organizáciami celého sveta známy ako Svetový deň umenia už od roku 2011. Na plenárnom zasadnutí najväčšej organizácie zastrešujúcej profesionálnych výtvarníkov IAA / AIAP ho vtedy ustanovili zástupcovia viacerých krajín, medzi ktorými nechýbalo Slovensko práve prostredníctvom Slovenskej výtvarnej únie. Od roku 2020 je Svetový deň umenia – World Art Day oficiálne zaradený do kalendára UNESCO.

Ak vám chýba kultúra, ešte pár dní si ju môžete prezrieť online, napríklad na facebookovej stránke Domu umenia Piešťany. Tá zverejnila okrem iných aj fotografie z výstavy inšpirovanej fenoménom Polívka. Takisto tam nájdete nafotenú výstavu fotografií Pavel Kopp + Karol Kállay: ITALY, ktorá je spomienkou na Karola Kállaya a oslavou 80. narodenín českého fotografa Pavla Koppa. Obidvoch spája spoločné videnie sveta, optimizmus a viera v dobré ľudstvo. Už od utorka si výstavy môžete pozrieť aj naživo.

Na stránke Domu umenia nájdete aj odkaz na facebookovú stránku Metropolitnej opery v New Yorku – má názov The Metropolitan Opera. Tam nájdete link na záznam z operných predstavení Tristan a Izolda, Faust, Eugen Onegin, Rigoletto a ďalších svetoznámych diel.

Vzhľadom na trvajúcu situáciu s pandémiou COVID-19 a zákazom usporiadať hromadné podujatia vo viacerých krajinách Európy sa presúva aj celé európske turné divadla Moscow State Ballet. To malo v Piešťanoch hosťovať s podujatím Labutie jazero, pričom sa presúva na nový termín predstavenia – na 10. novembra 2021. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín