Naše smeti

  • Editoriál / Blogy
  • 15. apríla 2021, 00:02

Šľak ma ide trafiť zo smetí. Problém, ktorý tu bol a bude, len o ňom treba kultúrne diskutovať, hľadať konštruktívne riešenia, spolupracovať, vzdelávať a pokutovať spoluobčanov, ktorí stále nepochopili, že smeti nepatria hocikde sa im zachce. Vedia to aj malé deti, lebo ich to učíme. Žeby časom zabúdali?


Juraj Sedlák (Autor: archív Juraj Sedlák)

Niekde robíme chybu, keď máme piešťanské zákutia plné odpadkov. Už nestačí smeti len fotiť a vešať ich na sociálne siete. Aj tie sú už plné odpadu. Nestačia ani prázdne reči, sprosté komentáre a zvaľovanie viny. Jediné, čo funguje, sú činy. Okamžité riešenia typu „stačí jeden telefonát” neexistujú. Problém so smeťami je v nás.

Začnime od seba. Zamyslime sa, koľko smetí produkujeme doma, vo vlastnom koši, keď nás nikto nevidí. Fotografujme si smeti tak, ako si fotíte jedlo. Ale len vtedy, keď ich vyzbierame. Inšpirujme ostatných. A pokojne odfotografujme aj človeka, ktorí pustí smeti z ruky tam, kde nemá. Hľadajme riešenia, aj keď to bude formou pokus-omyl.

Zorganizujeme pravidelný celomestský zber odpadu, tak ako to nezištne robia jednotlivci a dobrovoľníci v Piešťanoch už roky. Nájdime model, ako sa to dá aj za aktívnej spolupráce mesta. Ľudia, ktorí to robia nezištne a v rámci občianskej angažovanosti, musia byť odmenení – napríklad odvozom smetí v réžii mestských služieb.

Problém so smeťami sme my. Nerobí ho mesto, ani kúpele, ani zvieratá. Čierne skládky produkujú ľudia, konkrétne indivíduá, ktoré nepochopili, že každý obyvateľ je spoluzodpovedný za to, ako naše mesto vyzerá. Alebo čo tak si svoje smeti nosiť poctivo domov? Tak ako sa to mnohí snažíme v horách, v prírode a kade sa pohneme.

Na indonézskom ostrove Bali žije Kanaďan John Hardy, ktorý tam okrem iného založil najzelenšiu školu na svete Green School. Aj jeho hnevali smeti. Podujal sa ísť príkladom. Každé ráno o siedmej hodine vyráža zo svojho domu na zber odpadu. Nikdy nie je sám. Jeho „trash walk” prechádzky sa stali legendárnymi, pozýva na ne celebrity aj svetové osobnosti.

Keď sa s ním chcete stretnúť a rozprávať, môžete to robiť aj pri zbieraní smetí. Na riešenie problému založil aj iniciatívu s názvom Sampah Jujur, čo v preklade znamená poctivý odpad. Vykupuje od ľudí vyzbierané plasty a recykluje ich. Aj my máme v Piešťanoch takého „rojka”, ktorý ide príkladom a neúnavne zbiera smeti. Tiež nie je sám. Má veľa nasledovateľov a pomocníkov. Idem s ním do terénu. Zbierať naše smeti. Teraz.

Držme si palce!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava