Sociálne siete zaplavili snímky maľovaných kamienkov

Ak sa po Piešťanoch prejdete tak, že budete pozorne sledovať svoje okolie, kde-tu môžete natrafiť na veselý farebný kamienok. Maľované kamene sa skrývajú kdekoľvek a tešia malých i veľkých najmä v tomto čase, keď všetky ostatné aktivity s deťmi majú stopku.

Veselé kamene nájdete na rôznych miestach v Piešťanoch. (Autor: am)

Aj obyčajná prechádzka sa môže zmeniť na pátracie dobrodružstvo. Na tajných miestach sa totiž skrývajú čarovné kamienky, ktoré kreatívne deti a dospelí vyrobili, aby potešili iných. Maľované kamene nie sú žiadnou novinkou, no veľký boom zažívajú práve v týchto jarných dňoch. Ak však neviete, o čo ide, Veselé kamene združujú náhodných ľudí, ktorí vyrobia, schovajú alebo nájdu maľované kamienky. Cieľom je vytvoriť akúsi reťazovú reakciu radosti, vyčarovať úsmev na tvári.

Na kameňoch sú namaľované najrôznejšie motívy – od zvierat, rozprávkových postáv, kvetín, geometrických tvarov až po umelecké diela či dokonca odkazy na zamyslenie. Mnohé sú skutočne kreatívne, a tak môžete v tráve, pod lavičkou či pri detskom ihrisku nájsť kamienky, ktoré pripomínajú lentilky, M&M bonbóny alebo donuty. V Piešťanoch ich nájdete napríklad v mestskom parku, na vale, pri detských ihriskách, pozdĺž cyklochodníkov a podobne. Mali by sa nachádzať na miestach, kde sa k nim ľahko a bezpečne dostanú deti.

Princíp hry je taký, že ak nájdete veselý kamienok, na jeho zadnej strane by sa malo nachádzať poštové smerovacie číslo, ktoré je údajom, odkiaľ kameň pochádza. Kameň odfotíte a spolu s týmto PSČ uverejníte fotografiu v príslušnej facebookovej skupine, ktorá je na kamienku uvedená – napríklad VESELÉ KAMENE.

Tá má v súčasnosti viac ako 52-tisíc členov. Práve podľa PSČ si aj samotní autori kamienkov vedia vyhľadať, či ich výtvor už ktosi našiel. Keď sa kamienkom potešíte, mali by ste ho zasa ukryť, aby mohol vyčarovať úsmev na ďalšej tvári.

Ak sa vám tento nápad zapáči a chcete sa zapojiť tiež, fantázii sa medze nekladú. Nájdite si v ideálnom prípade okrúhly, ploský kameň, umyte ho a vysušte. Na maľovanie použite akrylové farby, špeciálne farby na kamene, keramiku alebo permanentné fixy. Nakreslite z jednej strany ľubovoľný obrázok a z druhej napíšte svoje PSČ a názov facebookovej skupiny, aby každý nálezca mohol o pohybe kameňa informovať na sociálnej sieti. Svoje dielo nezabudnite prelakovať exteriérovým lakom alebo lakom v spreji, aby farby dokázali odolávať poveternostným podmienkam. Nepoužívajte lak na nechty, ten sa časom olúpe a bude poškodzovať životné prostredie.

Napokon kamienok ukryte a vyčkajte na prvého nálezcu, ktorý sa ním na Facebooku pochváli. Buďte však ohľaduplní k prírode, nelepte na kamene žiadne samolepky, trblietky a podobne, a takisto zvážte, kde ich schováte. Kamene neukladajte na súkromné pozemky, do riek, potokov ani na miesta, ktoré by pre deti mohli byť rizikové.

Veľa šťastia pri hľadaní. A napokon, pochváliť sa svojimi úlovkami alebo výtvormi môžete aj v komentároch pod týmto článkom na Facebooku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila