Otvorená výzva Kaštieľa Moravany

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Výstavy / Región
  • 12. apríla 2021, 10:00

Toto leto sa v kaštieli v Moravanoch nad Váhom uskutoční tretí ročník medzinárodnej umeleckej výstavy Artrooms Moravany 3 – témou je Budúcnosť kolesa. Výzva na prihlasovanie umeleckých projektov s témou udržateľnej osobnej mobility je otvorená pre individuálne aj skupinové projekty profesionálnych výtvarných umelkýň a umelcov. Uzávierka na prihlasovanie projektov je 16. apríla.

(Autor: Kata Sedlak)

Všetky podrobnosti nájdete na facebookovej stránke Kaštieľ Moravany. Výstava sa uskutoční od júla do septembra, v prípade pretrvávajúcich pandemických opatrení bude realizovaná vo vonkajších priestranstvách kaštieľa. Anglický park, na ktorého obnovu získal kaštieľ dotáciu od Trnavského samosprávneho kraja, sa v týchto dňoch revitalizuje a po dokončení bude počas výstav prístupný verejnosti.

Udržateľný transport

V treťom ročníku výstavy Artrooms Moravany toto podujatie nadväzuje na ekologickú tému, ktorá bola pre výstavu ťažisková aj vlani. Téma minulého ročníka bola „Príroda, ktorá sa bráni”. Tentoraz bol za tému výstavy zvolený udržateľný transport a osobná mobilita.

Doprava je na Slovensku, rovnako ako v celom svete, veľkou ekologickou témou. Vedecké výskumy posledných rokov ukazujú, že pri snahe o riešenie klimatickej krízy je nutné radikálnym spôsobom redukovať emisie oxidu uhličitého, na ktorých má doprava zásadný podiel. V súčasnej dobe takmer 30 percent všetkých emisií CO2 v Európskej únii vzniká vďaka transportu ľudí a tovaru, pričom osobné autá sa na celkových emisiách vytvorených v doprave podieľajú až 60 percentami. Ľudské telo je vďaka evolúcii principiálne prispôsobené pomalému pohybu prostredníctvom vlastnej sily. V minulom storočí sa však vďaka modernizácii spôsob ľudského pohybu zásadne zmenil. Od 70. rokov 20. storočia prevládla motorizovaná mobilita, najmä s využitím osobných automobilov.

Najprirodzenejšia mobilita je chôdza

Vlastníctvo auta sa v súčasnej spoločnosti pokladá za samozrejmosť, pre niekoho dokonca nevyhnutnosť. Automobil býva často vnímaný ako statusový symbol. Táto situácia so sebou prináša nemálo problémov: znečistenie ovzdušia, premenu prírodného prostredia, zahltenie miest autami… Je jasné, že ďalšia expanzia motorizovanej dopravy neprinesie riešenie problémov, ale len ich vyostrenie.

Výstava s názvom Budúcnosť kolesa má ambíciu túto komplexnú tému predstaviť z perspektívy súčasného umenia. Zameria sa na niekoľko okruhov, ktoré naznačujú negatívne aspekty osobnej mobility a paralelne aj navrhované riešenia: kritika automobilizmu a nadspotreby, podpora hromadnej dopravy – v meste aj medzi mestami (najmä železnica), propagácia cyklistiky a v neposlednom rade vyzdvihnutie chôdze ako prirodzeného spôsobu ľudského pohybu. Názov výstavy Budúcnosť kolesa humorne odkazuje k ďalšiemu vývoju ľudskej mobility, ktorá podľa súčasných poznatkov musí byť nasmerovaná ekologicky.

Stovky návštevníkov sa do kaštieľa prišli pozrieť minulé leto na umelecké diela tridsiatky umelcov inštalované v zatiaľ nezrekonštruovaných miestnostiach. Výstava má svoje čaro.

Kaštieľ zasvätený umeniu

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom slúžil od 70. rokov ako Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov v správe Slovenského fondu výtvarných umení. V anglickom parku pri kaštieli boli rozmiestnené plastiky slovenských i zahraničných umelcov, ktoré tu vytvorili v rámci medzinárodných sochárskych sympózií. Od roku 2006 kaštieľ chátral a plastiky sa z parku vytratili.

V rokoch 2019 a 2020 sa tu uskutočnili rozsiahle výstavy súčasného umenia Artrooms Moravany, ktoré vznikli v spolupráci 4D Gallery, festivalu Hradby Samoty a občianskeho združenia Kaštieľ Moravany, ktoré objekt aj vďaka novým majiteľom – manželom Vydrovcom, po rokoch renovuje. Kaštieľ samotný disponuje tromi podlažiami a pivničnými priestormi. V hlavnom výstavnom objekte je k dispozícii približne 28 menších aj väčších nerekonštruovaných samostatných miestností. Majitelia ho plánujú „zasvätiť“ umeniu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav