Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je pondelok 12. apríla. Tento deň je Svetovým dňom letectva a kozmonautiky. Meniny má Estera.

Foto: am

Ženské meno Estera je starozákonné, má hebrejský pôvod a význam mena je „hviezda“. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Esta, Terinka, Terka. Estery sú uzavreté, plaché a trvá im istý čas, kým zareagujú. Majú však silnú emotívnosť a slušnú aktívnosť. Tak ako ich rastlinný totem vinič, aj ony potrebujú oporu na to, aby sa plne rozvinuli. Ako introvertky majú isté ťažkosti zúčastňovať sa na spoločenskom živote. Vo svojich názoroch sú rovnako zdržanlivé ako v láskach. Ťažko prežívajú každú zradu a opustenie, lebo sú citlivé na neúspech v osobnom živote.
Esterky treba dobre poznať, aby sme sa ich nedotkli, alebo ich neranili. Hľadajú porozumenie. Ich zdravie je zvyčajne pevné. Nie sú veľmi citlivé na únavu a sú striedme. Mali by sa usilovať o vnútornú rovnováhu a ujasniť si životné priority a ciele. Odporúča sa im konzumácia cvikly, mrkvy a výrobkov z kukurice. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú biela a bledomodrá. Ochranné rastliny: myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír.

Známe osobnosti s menom Estera: 

Ester Geislerová – česká herečka

V psom kalendári oslavuje meniny Debbie, Kity, Rexina.

Hudobný kalendár

1903 – narodil sa František Krištof Veselý (Skalica), spevák, herec, režisér, priekopník slovenskej populárnej hudby. Maturoval v roku 1921 v Budapešti. Tam sa stal aj členom operetného súboru a popri zamestnaní navštevoval hereckú školu. V roku 1931 sa vrátil na Slovensko a prijali ho za sólistu operety v Slovenskom národnom divadle. V rokoch 1936 až 1940 žil striedavo v Bratislave a Prahe. Od roku 1940 mal stále angažmán v Slovenskom národnom divadle, kde hral popredné úlohy v operetách a režíroval. Pri slovenskej populárnej hudbe stál od jej zrodu. Už v roku 1935 nahral Dusíkovo tango Už dávno viem, ktoré malo veľký úspech. Hral  prakticky vo všetkých slovenských aj svetových klasických operetách. Od roku 1946 pôsobil na Novej scéne v Bratislave postupne ako sólista, režisér a šéf spevoherného súboru. Do dôchodku odišiel v roku 1966. Jeho spevácka a herecká dráha bola nerozlučne spojená s Gejzom Dusíkom. Krištof Veselý postupne odpremiéroval takmer 300 slovenských populárnych piesní. Mnohé z nich sa stali hitmi a ich popularita trvala desiatky rokov. Zomrel v Bratislave 13. marca 1977 vo veku 73 rokov. Akadémia populárnej hudby ho v roku 2004 uviedla do Siene slávy slovenskej populárnej hudby.
1940 – narodil sa Herbie Hancock (Chicago, Illinois, USA), džezový klavirista a skladateľ. Svoju prvú skupinu zložil už na konci 50. rokov. V rokoch 1963 až 1968 bol členom skupiny Milesa Davisa. Presadil sa aj ako skladateľ filmovej hudby, v roku 1966 napísal hudbu pre film Blow Up. Ten sa u nás premietal pod názvom Zväčšenina. V roku 1976 založil skupinu V.S.O.P., hral s klaviristom Chickom Coreom. Na svojom konte má viac ako päť desiatok vydaných albumov, je držiteľom štrnástich cien Grammy.
1942 – narodil sa Miki Ryvola (Kladno), folkový gitarista, spevák, skladateľ aj textár, mladší brat Wabiho Ryvolu. V roku 1963 založil spolu so starším bratom Wabim skupinu Hoboes. Táto trampská formácia získala viaceré úspechy na festivale Porta, medzi nimi zlatú Portú v roku 1976. Je autorom viacerých známych piesní, ako sú Bedna vod whisky, Jarní kurýr, Bál v lapáku, Vrbový houštiny či Tunel jménem Čas. Spolupracuje so skupinou Pacifik, s Kapitánom Kidom aj s Wabim Daněkom. V roku 2002 vydal album Miki Ryvola a Nezmaři – Písně Wabiho a Mikiho. V septembri 2009 vyšla dvojkompilácia Hobousárny/ Písně bratří Ryvolů.
1944 – narodil sa John Kay (vlastným menom Joachim Fritz Krauledat, Tilsite, Nemecko), gitarista, spevák a spoluzakladateľ skupiny Steppenwolf. Túto hard-rocková formácia vznikla v kanadskom Toronte pod názvom The Sparrow, v závere roka 1967 sa presťahovali do Los Angeles. V  januári 1968 vydali debutovú LP platňu Steppenwolf. Úspech si získali na spoločnom koncerte so skupinou Doors 5. júla 1968 v známej Hollywood Bowl. Dva týždne nato mali v hitparáde prvú pieseň Born To Be Wild, dostala sa na 2. miesto a získala pre skupinu zlatú platňu. Ako titulnú skladbu ju použil režisér Dennis Hopper vo filme Easy Rider (1969), v hlavnej úlohe Peter Fonda. Úspešná bola aj LP platňa The Second, ktorú vydali v novembri 1968. Steppenwolf boli populárni hlavne na prelome 60. a 70. rokov. V hitparáde mali sedem skladieb, hitmi boli aj Magic Carpet Ride v októbri 1968 a Rock Me v marci 1969. Rozišli sa v roku 1972,  vydali desať albumov a kompilácií. K čiastočnému obnoveniu skupiny došlo v roku 1975, ale už bez väčších úspechov. S dvoma prestávkami sú na scéne do dnešných dní, v októbri 2004 vyšiel koncertný album Live In Louisville, v januári 2005 kompilácia Steppenwolf Gold.
1944 – narodil sa Karel Kryl (Kroměříž), český pesničkár a básnik. Jeho prvou LP platňou bola v marci 1969 Bratříčku, zavírej vrátka. V roku 1969 mu nebolo dovolené vrátiť sa domov z NSR, kde bol na koncertnom turné. Pracoval v rozhlasovej stanici Slobodná Európa. V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka. Tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky. V Nemecku vydal Karel Kryl ďalšie  LP platne Rakovina, Karavána mraků, Plaváček či Vůně. Do Československa sa vrátil až po nežnej revolúcii v roku 1989. Zomrel vo veku nedožitých 50 rokov 3. marca 1994. V novembri 2005 vyšla kompilácia Šuplíky / Mé nejmilejší písně a v novembri 2006 reedícia jeho prvého albumu Bratříčku, zavírej vrátka. V apríli 2009 vychádza album Živě v Československu 1969, na ktorom je unikátny záznam vystúpenia Karla Kryla pred jeho nútenou emigráciou. V novembri 2009 vyšiel album Ostrava 1967-1969, na ktorom sú Krylove predexilové nahrávky. V júli 2010 vydal Supraphon audioknihu básní Zas padá listí a v septembri 2011 DVD Koncerty 1989/1990. V pesničkovej tvorbe pokračuje jeho mladší brat Jan Kryl, ktorý v auguste 2008 vydal album Není bratr jako bratr. V novembri 2012 vydal Supraphon CD a DVD s názvom Karel Kryl – Kdo jsem? a v marci 2013 album Karel Kryl: Solidarita-Mnichov 1982, čo je záznam mníchovského koncertu z roku 1982.  V októbri 2014 vyšiel tribute album Karel Kryl 70, záznam koncertu k jeho nedožitým sedemdesiatinám v pražskej Lucerne.

1950 – narodil sa David Cassidy (New York City), americký herec, spevák a gitarista. V roku 1970 sa objavil v úspešnom televíznom seriáli The Partridge Family, čo bola hudobná situačná komédia. Zároveň od roku 1970 účinkoval aj v skupine rovnakého mena. V októbri 1970 nahrali hit I Think I Love You, ktorý sa dostal na prvú pozíciu hitparády. Na sólovej dráhe bol úspešný v novembri 1971 so skladbou Cherish.  Tento syn hereckej manželskej dvojice Jack Cassidy a Evelyn Ward bol úspešný hlavne v prvej polovici 70. rokov. V ďalšom období ustúpil zo scény, ale na začiatku 90. rokov sa mu vydaril úspešný comeback. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mal šesť piesní, populárny bol aj v Anglicku, kde mal v TOP 40 deväť piesní, dve z nich, How Can I Be Sure (september 1972) a Daydreamer (október 1973) sa dostali na prvé miesto. Na svojom konte má viac ako desiatku albumov a kompilácií.
1950 – narodil sa Petr Dvořák (Praha), skladateľ a inštrumentalista. Známy je z formácie Petr a Pavel Orm, v ktorej účinkoval s Pavlom Ružičkom. Spolu ako ORM vytvorili hudbu do viacerých filmov a televíznych seriálov, najznámejším z nich bola Sanitka, seriál Jaroslava Dietla. V roku 1979 vydali album Discofil. Zložili skladby pre viacerých českých interpretov, medzi nimi je  Karel Gott, Helena Vondráčková. Pre dvojicu Hana Buštíková a Dana Vlková pripravili autorsky šesť LP platní. V septembri 2007 vydali kompiláciu Slepá láska / Best Of ORM, na ktorej sú najúspešnejšie piesne z ich skladateľskej dráhy, medzi nimi Jako Robinson dua Dana a Hana, Dej mi ruku Ivety Bartošovej či Jako James Bond Karla Gotta. Z ich pera  je skladba Den, kdy se vrátí láska na text Zdenka Rytířa ako titulná skladba známeho televízneho seriálu Poisťovňa šťastia. Venujú sa štúdiovej práci vo vlastnom štúdiu. Z novších počinov realizovali hudobnú produkciu albumu Karla Gotta Láska je nádhera.
1956 – narodil sa Herbert Grönemeyer (Göttingen), nemecký spevák, skladateľ a herec. Hru na klavíri sa učil už ako osemročný. Začínal ako klavirista a skladateľ v činohernom divadle v Bochume. V roku 1979 vydal prvý sólový album Grönemeyer. Do dnešných dní má na svojom konte štrnásť štúdiových albumov, štrnásty Dauernd jetzt vyšiele v novembri 2014, predchádzajúci trinásty s názvom Schiffsverkehr vydal v marci 2011. Úspešné boli 4630 Bochum (1984) a Mensch (august 2002). Štyri albumy vydal v angličtine, štvrtý I Walk vyšiel v októbri 2012. K diskografii patria aj štyri live a dva kompilačné albumy, ten druhý s názvom Was muss muss je z novembra 2008. Ako herec debutoval vo filme Die Geisel v roku 1976, ktorého režisérom bol Peter Zadek. Doteraz hral v jedenástich filmoch, k tomu najnovšiemu The American napísal aj scenár, úspešný bol Das Boot z roku 1981 v réžii Wofganga Petersena, kde hral poručíka Wernera.
1960 – narodila sa Adriena Bartošová (Košice), speváčka a skladateľka. Od detstva žije v Bratislave. Tu absolvovala gymnázium aj štúdium na vysokej škole ekonomickej. Hudbe sa venuje od mala, ukončila štúdium hry na klavír aj spev na ľudovej škole umenia. Spev študovala aj súkromne. Na hudobnej scéne účinkuje aktívne od roku 1981, spievala s džezovým kvintetom Ladislava Gerhardta, s orchestrom Gustáva Broma. V roku 1991 vydala prvý album Harmony Of Rain. Po ňom to boli albumy Blue Afternoon (1992), Mais que nada (1996) a Adriena (1998). V roku 1994 získala Cenu Ladislava Martoníka Slovenského hudobného fondu za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského džezu. Reprezentovala Slovensko na rôznych podujatiach v zahraničí, účinkuje aj na benefičných a charitatívnych akciách. Jej spevácku aj autorskú dráhu dokumentujú albumy Už viem (2002), Znovuzrodenie (2007), Trojlístok (október 2010) a Softly z apríla 2013. V máji 2016 vydala novú štúdiovku Mimo priestor a čas.
1962 – narodil sa Pavol Habera (Brezno), spevák a skladateľ. Na Vianoce roku 1975 dostal od rodičov prvú španielku. Rok nato hral v prvej, stredoškolskej skupine Small. V roku 1983 sa zúčastnil prvej speváckej súťaže, festivalu Mladá píseň Jihlava 1983. V roku 1987 prišiel do skupiny Team. V lete 1988 vychádza prvý album Team, na ktorom boli hity ako Nároční, Reklama na ticho či Malá nočná búrka. Bol úspešný, predaj prevýšil sumu štvrť milióna kusov. V roku 1989 vychádza druhá LP platňa Prichytený pri živote a v roku 1990 ďalšia veľmi úspešná LP Team 3. V roku 1991 vydal svoj prvý sólový album s názvom Habera. Zahral si vo filme Fontána Pre Zuzanu 2, ktorý mal premiéru v júni 1993. Je držiteľom štyroch československých zlatých slávikov, trikrát so skupinou Team,  v rokoch 1989, 1990 a 1991 a jeden sólový, v poslednej kategórii spevákov v roku 1991. Vydal šesť sólových albumov, ten zatiaľ posledný, šiesty To sa stáva vyšiel v roku 2006. So skupinou Team vydali jedenásť albumov, ten zatiaľ posledný pod názvom Team 11 vyšiel v novembri 2007. Hitom z neho bola pieseň Ako málo. V roku 1992 hral na Novej scéne v rockovej opere Evajelium o Márii režiséra Jozefa Bednárika, v muzikáloch Jozef a jeho zázračný farebný plášť (1994, Nová scéna) a Traja mušketieri (2004). Bol porotcom speváckej súťaže Slovensko hľadá Superstar a aj je aktuálne porotcom novej série súťaže Česko Slovenská Superstar. Žije v Prahe s partnerkou, modelkou Danielovou Peštovou, 24. júla 2004 sa im narodila dcéra Ella Joy Anna a 3. apríla 2009 syn Paul Henry. V máji a júni odohrali so skupinou Habera & Team Final Tour 2012. V máji a júni 2016 koncertovali na Habera & Team 33 Tour 2016.

1965 – narodil sa Sean Welch (Enfield, UK), basový gitarista skupiny Beautiful South. Túto anglickú pop-rockovú formáciu založil spevák Paul Heaton v roku 1989. Už v júni 1989 mali v hitparáde prvú skladbu Song For Whoever, v októbri 1989 vydali aj debutový album Welcome To The Beautiful South. Bol úspešný a dostal sa na 2. miesto v rebríčku albumov. Celkom 19 skladieb mali v singlovej TOP 30. Jedna z nich, A Little Time sa v októbri 1990 sa dostala na prvé miesto.  Hitmi boli aj piesne Rotterdam v auguste 1996, Don’t Marry Her v novembri 1996 a Perfect 10 v auguste 1998. Vydali desať štúdiových albumov, dva z nich, Blue Is The Colour, vydaný v októbri 1996 a Quench z októbra 1998 sa dostali až na prvú pozíciu. K diskografii patrí aj päť kompilačných albumov. Rozišli sa v januári 2007.
1974 – narodil sa Marek Határ, exspevák a gitarista skupiny Polemic. Táto ska formácia vznikla počas roka 1989. V ďalších rokoch prešla skupina viacerými personálnymi zmenami. Zostava sa stabilizovala v polovici 90. rokov. V roku 1997 vydali prvý album Do ska.  V júni 1999 vydali album druhý Yahman!. Za rok 1999 získala skupina v ankete Slávik ocenenie ako skokan roka. V októbri 2000 vydali tretí album Gangster-ska a v novembri 2002 štvrtý Nelám si s tým hlavu. V októbri 2005 vydali úspešný album Nenudin. V máji 2007 vydali DVD a CD Polemic Live, v máji 2008 vyšla ich hitová kompilácia Best Of Polemic 1988-2008. V máji 2010 vydali album Horúce časy. V závere marca 2013 vydali nový štúdiový album Hey! Ba-Ba-Re-Bop. Marek Határ odišiel z kapely v roku 2005.
1975 – zomrela Josephine Baker (3. júna 1906 v St. Louis), známa americká speváčka a tanečníčka, ktorá od roku 1925 žila vo Francúzsku. Nakrútila osem filmov, posledným bol Pozdrav zo Ženevy v roku 1963. Zomrela 12. apríla 1975 vo veku 68 rokov v Paríži.
1977 – narodil sa Marián Čekovský (Humenné), skladateľ, klavirista a spevák. Hudbe sa venuje aj jeho sestra Ľubica Čekovská. Prvé základy dostal na Ľudovej škole umenia v Humennom, vyštudoval konzervatórium v Košiciach. Už počas štúdia na konzervatóriu hral na klávesoch v skupine konzervatoristov Oprisimatuto. Rok hral na začiatku činnosti so skupinou No Name, nahral s ňou aj prvý album No Name (1998). Od roku 1999 bol členom skupiny The Big H známeho gitaristu Henryho Tótha spolu s Emilom Frátrikom a Marekom Minárikom. Čekovský je aj vyhľadávaným štúdiovým hráčom, spolupracoval s kapelou Free Faces, s Richardom Müllerom, ako hosť nahral skladbu Myslím že môže byť na albume Exotika skupiny IMT Smile. Stala sa hitom a aj vďaka nej získal cenu akadémie populárnej hudby Aurel ako najlepší inštrumentalista za rok 2004. Čekovský a Laci Strike so svojou tanečnou skupinou boli predskokanmi skupiny Pussycat Dolls na ich koncerte 24. februára 2009 v Bratislave. Získal ocenenie OTO 2011 v kategórii spevák roka. V ankete Slávik za rok 2011 skončil na piatom mieste, za rok 2012 na štvrtej pozícii.
1978 – narodil sa Guy Berryman (Kirkcaldy, Škótsko), basový gitarista skupiny Coldplay. Táto anglická rocková formácia vznikla v Londýne v roku 1998. V júli 2000 vydali debutový Parachutes, ktorý im vyniesol cenu Grammy, v auguste 2002 pridali druhý A Rush Of Blood To The Head a v júni 2005 tretí s názvom X & Y. Všetky tri sa dostali na prvú pozíciu v rebríčku a predaj u každého z nich prevýšil sumu 10 miliónov kópií. V júni 2008 vyšiel ich štvrtý album Viva la Vida or Death and All His Friends. Ten sa dostal na prvé miesta albumových hitparád v 36 krajinách sveta. Na svojom konte majú do dnešných dní sedem albumov, siedmy A Head Full Of Dreams vydali v decembri 2015. V singlovej TOP 40 mali zatiaľ dvadsaťtri piesní, dve z nich, Viva La Vida a Paradise sa dostali v rebríčku na prvú pozíciu. K diskografii patria aj štyri live albumy, štvrtý Ghost Stories Live 2014 vydali v novembri 2014.
1980 – narodil sa Brian Nicholas McFadden (Dublin, Írsko), v rokoch 1998 až 2004 člen vokálnej skupiny Westlife. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v júli 1998 v írskom Dubline. V apríli 1999 mali v hitparáde prvý úspešný singel Swear It Again. V novembri 1999 vydali debutový album Westlife, ktorý sa v rebríčku dostal na druhé miesto. Po Brianovom odchode v roku 2004 na sólovú dráhu účinkovali Westlife ako štvorica. Vydali desať štúdiových albumov, desiaty Gravity vyšiel v novembri 2010. V roku 2012 sa rozišli.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 19:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav