Plány na Červenej veži v minulosti

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. apríla 2021, 00:02

Ľudovít Winter kedysi plánoval postaviť na Červenej veži „záhradné“ mesto s hotelom Bellevue, kaviarňou, divadlom, kinom, etnologickým múzeom a kasínom.

Kolorovaný plán výstavby Hotela Bellevue na vrchu Banka a situácia jeho okolia (M 1:5760). V rámci výstavby tohto „záhradného mesta“ boli naplánované aj objekty divadla, kina, etnologického múzea, termálneho plážového kúpaliska a pamätníka M. R. Štefánika - pravdepodobne koniec 20. rokov 20. storočia. (Autor: archív Balneologického múzea Imricha Wintera Piešťany)

Na západnom výbežku Červenej veže sa v minulosti ťažili neogénne pieskovce a využívali sa na stavebné a sklárske účely. Už koncom 19. storočia sa začalo s jej postupným zalesňovaním a premenou na lesopark. Zalesňovanie iniciovali Alexander a Ľudovít Winterovci. Na začiatku 20. storočia bola na Červenej veži pod skalným previsom vybudovaná umelá jaskynka a začalo sa postupne s výsadbou stromov. V období medzi dvomi svetovými vojnami bola Červená veža vysadená a upravená ako lesopark – výletné miesto pre pešie vychádzky kúpeľných hostí. V rokoch 1928-1929 bola postavená výletná vyhliadková reštaurácia Červená veža.

Zámerom investora, ale aj architekta bolo postaviť pri Piešťanoch „rozhľadňu“, odkiaľ by bol výhľad až na Trnavu a na Malé Karpaty. Stavbu projektoval a stavebný dozor pri jej výstavbe vykonal piešťanský architekt Gejza Gerenday (1884-1944) a stavba, v ktorej dokázal spojiť kaviareň, reštauráciu a rozhľadňu, bola významnou funkcionalistickou stavbou. Bola obľúbeným výletným miestom kúpeľných hostí, ale i obyvateľov Piešťan. Dnes po nej zostalo len torzo, je v žalostnom stave, pustne a chátra.

Koncom 20. a začiatkom 30. rokov dvadsiateho storočia (1928-1932) sa uvažovalo o vybudovaní lanovky z Kúpeľného ostrova od liečebného domu Pro Patria na vŕšok Červená veža a uvažovalo sa o výstavbe ďalšej časti kúpeľov práve na Červenej veži. Ľudovít Winter na to po rokoch (v roku 1957) spomínal takto: „Príroda sama ponúka k novým úlohám: postaviť hotel na vrchole (myslí Červenú vežu). Postaviť nové kúpele nad prameňmi v doline a spojiť tie dve stavby lanovkou.“

Kúpeľné pacientky na výlete pri reštaurácii Červená veža – 30. roky 20. storočia.

Prvá považská zotavovňa

Winter ďalej napísal: „Ten nový hotel o 200 až 300 metrov vyššie ako Thermia by mal lepšiu polohu, bol by čiastočne chránený pred vetrom, samozrejme oknami a balkónmi na východ alebo juh. V doline by sa postavilo bahnisko, zrkadlisko a vaňové kúpele celkom na spôsob starých kúpeľov. Časť hotela by bola venovaná pre detskú zotavovňu, druhá časť pre doplnkovú liečbu slnkom pre trpiacich kĺbovými ochoreniami. Obklopená lesmi z obidvoch strán by sa utvorila prvá považská zotavovňa. Piešťany a Banka by sa spojili. Odbočka rieky Váh by bola čiastočne preklenutá.“

Hlavným iniciátorom tejto myšlienky nebol však Ľudovít Winter, ale piešťanskí lekári Dr. Ladislav Schmidt a Dr. Eduard Weisz. Mal tu byť vybudovaný rozsiahly areál: Hotel Bellevue, kaviareň a kasíno, pošta, divadlo, etnologické múzeum, kino a ďalšie bližšie necharakterizované stavby, Štefánikov pomník a pri Obtokovom ramene Váhu pod Červenou vežou termálne plážové kúpalisko. Lanovka a nový železobetónový most cez Váh mali spájať Kúpeľný ostrov a nový areál na Červenej veži. Tieto veľkorysé zámery sa napokon pre ich finančnú náročnosť, umocnenú ešte veľkou hospodárskou krízou, nepodarilo uskutočniť.

Vladimír Krupa,

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila