Traviči vzácnych operencov opäť v akcii!

Pri Piešťanoch v pondelok objavili otrávenú líšku a dravce, pričom zatiaľ bol nájdený orliak morský a dva kusy myšiakov hôrnych. Poblíž sa však nachádzala aj otrávená líška. Prípadom sa už zaoberá polícia. Orliak morský patrí medzi naše vzácne dravce. Podľa informácií z oficiálneho webu Štátnej ochrany prírody bolo na našom území zaznamenané hniezdenie do 8 párov tohto druhu.

Orliak morský je ohrozený najmä kon­zumáciou otrávených návnad a nezákonným od­odstrelom. (Autor: čitateľ)

„Polícia prijala v pondelok v podvečerných hodinách oznámenie o náleze uhynutých zvierat v katastri mesta Piešťany. Hliadka Obvodného oddelenia v Piešťanoch hlásenie preverila. Na miesto boli následne privolaní príslušníci kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Trnave, ktorí sa zaoberajú environmentálnou kriminalitou. Po príchode potvrdili, že sa jedná o uhynuté dravce,“ informovala nás policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

A ako ďalej doplnila: „Vyšetrovateľka začala v prípade trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov a prečin pytliactva. Za účelom zistenia presnej príčiny uhynutia boli zvieratá zaslané na skúmanie na Štátny veterinárny a potravinový ústav do Zvolena. V prípade dokázania viny, hrozí páchateľovi skutku trest odňatia slobody až na 5 rokov. „

Orliak morský je najväčší európsky orol s priemernou hmotnosťou tela 4 050 – 7 096 g a s rozpätím krídel takmer 2,5 m. Na našom území obýva predovšetkým lesné biotopy v blízkosti väčších riek a veľkých vod­ných nádrží, priehrad a rybníkov. Druh je ohrozený najmä kon­zumáciou otrávených návnad a nezákonným od­strelom.

Otrávený orliak morsky je krúžkovaný v Maďarsku pravdepodobne hniezdiaci v okolí Piešťan.

Miesto nálezu otrávených dravcov a líšky.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín