Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 4. apríla 2021, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, prichádza Veľká noc, sviatok jari, najväčší sviatok kresťanských cirkví, sviatok v židovskom kalendári, ba aj pohanské zvyky oslavujú príchod jari. Dotýka sa teda všetkých ľudí na planéte, nech si jeho pôvod vysvetľujú akokoľvek. Jeho dátum je pohyblivý, každá cirkev ho určuje po svojom. Aj dôvod Veľkej noci je podľa učenia a tradície rôzny. Pre kresťanov je to vzkriesenie Ježiša Krista, pre židov pesach – prechod národa cez more za slobodou, ľudia slávia sviatok aj mimo cirkvi, tešia sa zrodeniu nového života. Najviac však platí – na počiatku bolo slovo.


Jano Babič (Autor: red)

Veľkonočné sviatky sú obdobím, keď chceme preukázať vernosť kresťanským zásadám, kde je predsa všeobecne platná láska k blížnemu, viera v dobro a vzájomná úcta. Kresťanstvo je univerzálnym jazykom našej kultúry. Podstatou Veľkej noci je obeť a našou obeťou nech je skromnosť. Oslávme sviatky jari tak, že budeme ukáznení, ohľaduplní k svojmu okoliu a k sebe, dôslední v dodržiavaní opatrení, obmedzíme cestovanie za príbuznými, za priateľmi. Užime si Veľkú noc v úzkom kruhu rodiny, možno nateraz bez šibačky, bez polievania. Aby sme dokázali svoju vôľu a záujem chrániť zdravie a životy. Veď to je na odkaze veľkonočných sviatkov to najcennejšie. Veď na počiatku bolo slovo…

Nevzdávame sa. Džez znie a žije zôkol-vôkol nášho bytia. V sobotu 20. marca sa konalo finále súťaže Nové tváre slovenského džezu. Dokonca bolo možné sledovať ho online a bolo čo počuť. Skvelé výkony hodnotila odborná porota a o výsledkoch a laureátoch vám prezradím v budúcej relácii. Gitarista, pedagóg a skladateľ Miško Bugala zverejnil na sociálnej sieti svoj nový edukačný online projekt. Pôjde o kurz pre všetkých mierne pokročilých gitaristov a hudobníkov, ktorí sa chcú pod Bugalovým vedením posunúť na profesionálnu úroveň.

V pondelok 1. marca 2021 bola zverejnená ďalšia smutná správa. Vo veku 58 rokov zomrel vynikajúci americký džezový bubeník Ralph Peterson jr. Patril do kategórie súčasných post-bopových bubeníkov. Keď bubeníci, tak si spomenieme na slovenskú legendu. Laco Tropp by sa 15. marca dožil 82 rokov. Jeho odkaz je výraznou kapitolou československej džezovej histórie. Aktuality a informácie z domácej a zahraničnej džezovej scény nebudú chýbať.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany v premiére vždy v nedeľu o 20. hodine a reprízu môžete sledovať v stredu o 20:00 na frekvencii 90,2 MHz alebo na internete www.radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav