HappyMove geocaching v Piešťanoch

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. apríla 2021, 00:02

Už vám dochádzajú nápady na rodinné výlety či prechádzky do prírody v rámci okresu? Zdá sa vám, že sa v Piešťanoch nič nedeje? Potrebujete deti motivovať na prechádzku, výlet, bicyklovanie či behanie? Počuli ste už o HappyMove geocachingu?

Piešťanskí pátrači. Miesto úkrytu sa nazýva cache, čiže skrýša, schránka - hantírkou keška. (Autor: Andrej Krištof/archív OZ MappyMove)

Geocaching je zábava či určitý druh športu spočívajúca v hľadaní skrytého objektu, o ktorom sú známe len jeho geografické súradnice. Miesto úkrytu sa nazýva cache, čiže skrýša, schránka – hantírkou keška. Hra je spojená s úlohami, riešením ktorých je získanie súradníc cieľa, spoznávaním okolitej krajiny alebo miestnych pamätihodností. Keďže na nájdenie skrýše je potrebná presná poloha, hra je spojená s používaním navigačných GPS zariadení.

Podľa zemepisných súradníc môžu deti s rodičmi hľadať ukryté kešky v Piešťanoch a blízkom okolí.

Podľa zemepisných súradníc môžu deti s rodičmi hľadať ukryté kešky v Piešťanoch a blízkom okolí. Deti sa dozvedia veľa zaujímavostí o prírode i kultúrnych pamiatkach v našom regióne. Každá keška ponúka informácie o mieste, na ktorom je ukrytá. Na konci textu čaká deti vedomostná otázka alebo pohybová úloha. Tréneri z občianskeho združenia HappyMove ukryli v meste či okolí 12 takýchto kešiek.

Hľadanie kešiek aj zbieranie odpadkov

„Hľadanie sme spojili aj s čistením a upratovaním nášho mesta. Cieľom pátrania nie je len zábava, oslovujeme deti, aby počas hľadania kešiek zbierali odpadky, a tým pomáhali prírode a nám všetkým. Zámerne sme tiež kešky umiestnili do plastových fliaš, aby sme deťom ukázali, že takto sa v prírode uchránia pred dažďom bez porušenia a rozkladu, preto je dôležité neohrozovať našu prírodu odhadzovaním plastov,“ hovorí Andrej Krištof, zakladajúci člen HappyMove.

Každá keška ponúka informácie o mieste, na ktorom je ukrytá.

Pravidlá hry sa tento týždeň mierne upravili, aby boli ešte zaujímavejšie. Cieľom je motivovať deti, aby si vyrobili vlastné kešky, skryli ich v okolí a poslali súradnice na e-mailovú adresu info@happymove.sk. Raz do týždňa budú tréneri HappyMove informovať o súradniciach nových kešiek, ktoré deti vyrobia, prostredníctvom facebookovej stránky. Tak neváhajte, hľadajte a vyrábajte nové Happymove kešky! Poďte s nami do prírody!

Stanislava Šimová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav