„Papučiam“ na zle parkujúcich autách zrejme odzvonilo

Porušenie pravidiel cestnej premávky v súvislosti so zákazmi zastavenia a státia vozidiel už budú môcť na základe objektívnej zodpovednosti pokutovať okrem štátnej polície už aj obecní policajti. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú poslanci Národnej rady SR včera schválili.

Neporiadnikov v parkovaní už nebude čakať „papuča“ od mestských policajtov, ale rovno domov zaslaná pokuta. (Autor: red)

Predkladatelia v dôvodovej správe vysvetlili, že „v súčasnosti je možné správny delikt držiteľa vozidla, tzv. objektívna zodpovednosť, prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva policajný zbor“. Obec tak nemala možnosť vyhotovovať dôkazy ani vydávať rozhodnutia v takýchto prípadoch.

To znamená, že porušenia zákona o zákaze státia pre motorové vozidlá musela mestská polícia riešiť len na mieste a priamo pri čine. V praxi to vypadalo tak, že ak policajt nechcel vyčkávať pri vozidle na príchod vodiča, aby priestupok na mieste vybavil, svoju prítomnosť nahradil technickým prostriedkom zabraňujúci opustenie parkovacieho miesta vozidlom do príchodu mestského policajta. Najčastejšie na tento účel slúžila takzvaná papuča. Vodič si následne musel privolať hliadku mestskej polície, ktorá priestupok administratívne spracovala na mieste a vybavila zákonným udelením sankcie. Úkon bol viackrokový a časovo náročný pre policajnú hliadku i samotného previnilca.

Včera národná rada novelu zákona schválila. Okrem štátnej polície bude tak aj obecnej polícii k dispozícii paragraf o objektívnej zodpovednosti. Celý správny úkon o udelení pokuty za nedovolené státie motorového vozidla sa administratívne tým zjednoduší a časovo urýchli. Na prerokovanie priestupku bude mestskej polícii stačiť vyhotoviť dôkazový materiál napríklad v podobe fotodokumentácie a rozhodnutie o udelení pokuty zašle majiteľovi vozidla poštou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf