Predseda ZsFZ: Najviac ma mrzí situácia s mládežou

Ak by nebola pandémia, v týchto dňoch by sa hrali aj amatérske a mládežnícke futbalové súťaže. Žiaľ, nehrajú sa. Nedohrala sa už jesenná časť. Túžba, že sa jeseň dobehne skrátením pauzy v zime a dohrávaním v týždňoch pred štartom jarnej časti, sa tiež nenaplnila. O aktuálnej situácii hovoril pre Denník Šport predseda Západoslovenského futbalového zväzu (ZsFZ) Ladislav Gádoši.

Ladislav Gádoši hovorí o aktuálnej situácii v amatérskom a mládežníckom futbale. (Autor: futbalnet.sk)

„V mene celého amatérskeho futbalu a športu môžem povedať, že situácia, keď nie je umožnené amatérskym športovcom športovať a ani riadne sa pripravovať na športové podujatia, nás všetkých mrzí a trápi. Nešťastní sú športovci i diváci, ktorým futbal chýba. Najviac ma možno mrzí situácia s mládežou. Tá netrénuje už veľmi veľa mesiacov a obávame sa, čo to prinesie z hľadiska jej športovej pripravenosti smerom do budúcnosti. Momentálne, žiaľ, nepoznáme termín spustenia našich súťaží. Všetko bude závislé od štátnych orgánov, keď nám umožnia rozbehnúť sezónu. Zatiaľ nepoznáme termín, ale regionálne oblastné zväzy v súčinnosti so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) sa pripravujú na túto alternatívu. Dohoda regionálnych zväzov a SFZ hovorí, že ak to bude umožnené a spoznáme termín začiatku dohrávania súťaží, dohrá sa najprv jesenná časť,“ začal svoje hodnotenie Ladislav Gádoši.

„V prvom rade bol by som neskutočne rád, aby štátne orgány rozhodli v prospech amatérskeho futbalu. Športuje sa v exteriéri. Sme pripravení dodržiavať všetky nariadenia a zdravotné opatrenia. Je potrebné, aby sa amatérsky futbal rozhýbal. To isté sa týka mládežníckeho športu. Skutočne nechcem, aby to vyznelo ako fráza, ale apeloval by som na patričné orgány, ktoré budú o možnosti uvoľnenia športovania rozhodovať, aby zvažovali veci pozitívne,“ vyzval zodpovedné orgány, aby rozhodli v prospech športu a futbalu.

„V súťažiach pod kuratelou nášho ZsFZ chýba dohrať päť neúplných kôl do ukončenia jesennej časti. V súťažiach Východoslovenského FZ, Stredoslovenského FZ a Bratislavského FZ je odohraných dvanásť neúplných kôl. Na celom Slovensku bude od tretej ligy až po ôsme ligy systém nastavený tak, že začneme dohrávaním jesene a kontinuálne sa bude pokračovať prvým jarným kolom. Ale všetko záleží od toho, kedy nás do terénu pustia riadiace orgány,“ uviedol skúsený futbalový funkcionár.

Amatérsky futbal trpí. Ale aj mládežnícky. „Samozrejme, trápi ma situácia s mládežou. Tam chýba odohrať až sedemdesiat stretnutí, čo je veľké číslo. Mám reálne obavy, či to bude zvládnuteľné, najmä keď by po uvoľnení situácie prišli školské povinnosti, možno vybehnú aj také faktory, ako strata záujmu detí či pre rôzne okolnosti nezáujem rodičov. Nechcem vytvárať paniku, ale bude to náročné. Pridám jedno varovné číslo – ak spočítame zápasy od prvej a druhej dorasteneckej ligy smerom dole a až po najnižšie vekové kategórie, ktoré hrajú súťažné zápasy, za jednu sezónu by sa malo odohrať približne 35-tisíc zápasov mládeže. Odohraných máme možno tretinu. To je až hrôzostrašné číslo… Veľmi ma trápi, že generácia detí, ktorá teraz nemôže športovať, môže v budúcnosti stratiť záujem hrať futbal a športovať. Deti sú pritom naša budúcnosť. Platí to aj pre amatérsky a profesionálny futbal,“ povedal Gádoši.

„Intenzívne komunikujeme medzi regiónmi. Kvitoval som priebeh stretnutia na pôde SFZ, bolo vidieť, že záujem zväzu dohrať súťaže v amatérskom futbale je veľký. Dôležité je, aby sme všetci išli jednotným systémom. SFZ a jeho technický úsek vypracoval COVID automat pre futbal i pre amatérov. Nechcem ho rozoberať, ale je dôležité, že sa pracovalo aj v tomto smere. Bol už predložený patričným orgánom,“ doplnil predseda ZsFZ.

zdroj: Denník Šport

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava