Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 28. marca 2021, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, hovorí sa, že najťažšie znášame škodu, ktorú si spôsobíme sami. V každodennom bytí je mnoho udalostí, ktoré môžeme ovplyvniť, ktoré súvisia s naším vedomím, ktoré vieme predvídať, o ktorých rozhodujeme sami. Vo vyspelých krajinách platí dohoda, pri ktorej sa menšina dobrovoľne podriaďuje väčšine. O zložení väčšiny sa vyjadrujeme vo voľbách, v ktorých podporíme také programy, ktoré sú nám blízke, ktoré vyjadrujú naše priority a hierarchiu hodnôt. Ak je zástupcov našej vôle viac, považujeme to za víťazstvo vo voľbách. Podľa toho očakávame riešenie našej prítomnosti, optimizmus v našej budúcnosti a nápravu predchádzajúcich krívd.


Jano Babič (Autor: red)

Čakáme na vytúženú jar, čakáme, keď sa pohnú ľady spoločenskej krízy, čakáme na lepšie časy v zatiaľ zložitom boji s pandémiou. A na to sme dali súhlas, mandát a dôveru svojim zástupcom. Tí sú povinní ju naplniť. Každé iné riešenie by bolo škodou, ktorú si spôsobujeme sami. A taká sa znáša veľmi ťažko.

Súčasnosť je zložitá a sme pod tlakom rôznych mocností. Je mnoho takých, ktorí cez všetky ťažkosti nedávajú veci stranou a domáhajú sa svojich prirodzených práv. Tvorivo žiť, pomôcť a povzbudiť. Na týchto pohnútkach je postavená tvorba tandemu Nikitin & Šrámek. Máme ich najnovší album pod titulom November a prezradím, že je skvelý. Je postavený ako monotematický celok spolu súvisiacich skladieb – nie ako zbierka ôsmich singlov.

Podľa štatistiky OSN je najšťastnejšou krajinou na svete Fínsko. O kúsok tohto šťastia sa podelíme v budúcej relácii Podoby džezu. Sme v kontakte so súčasnou fínskou hudbou cez kapelu Koutus – jej najnovší album sme si predstavili pred týždňom. Vzťahy s fínskym džezom sú však oveľa dlhšie. Prevratnou udalosťou na slovenskej či československej džezovej scéne bolo turné fínskeho kvarteta, ktoré viedol saxofonista Esa Pethman. V polovici šesťdesiatych rokov sa kapela predstavila v Bratislave, hrali celý mesiac vo Vysokých Tatrách a nezabudnuteľný koncert odohrali v Piešťanoch v dnes už zbúranom Kúpeľnom kine. Hrali vynikajúci džez, u nás v tej dobe poznaný iba z pašovaných dosiek alebo z amerických rádiových staníc.

Krásou a nádherným spevom okúzľovala speváčka Carola Standertskjöld. Narodila sa 23. marca a tento rok si s úctou a pietou pripomíname osemdesiat rokov od jej narodenia. Žiaľ, Carola odišla veľmi skoro do džezových nebies, vo veku 56 rokov. O jej speve i živote, a o fínskom džezom vôbec, si povieme v nedeľu o 20. hodine v relácii Podoby džezu.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland