Energeticky úsporné bývanie

  • Inzercia
  • 27. marca 2021, 08:00

Jedno z prvých rozhodnutí, ktorému sa nevyhnete pri stavbe vysnívaného domu, je výber materiálu, z ktorého bude dom postavený. V posledných rokoch sa do módy dostalo drevo. Pri slove drevodom si však nemusíte predstavovať iba víkendovú chatu niekde na okraji lesa alebo jazera.

Foto: Puttachat Kumkrong / Shutterstock.com

Drevo je skvelý materiál

Drevodomy, drevostavby alebo odbornejšie, montované prefabrikované stavby na báze dreva, môžu navonok vyzerať ako každý iný moderný dom. Drevo je naviac energeticky úsporný a ekologický materiál.

Pri drevodomoch vzniká hrubá stavba vo výrobnej hale. Vznikajú tu panely, ktoré sa neskôr dovážajú na stavbu a hneď sa aj montujú. Takýto proces sa nazýva suchý a jeho výhoda spočíva v tom, že váš nový dom bude oveľa rýchlejšie obývateľný, keďže odpadá čakanie na vysušenie stavby. Aj samotná výstavba na mieste, kde bude dom stáť, je oveľa rýchlejšia ako pri bežných stavbách. Tým pádom už pri výstavbe šetríte životné prostredie, keďže sa počas stavby vyprodukuje menej odpadu a prachu a taktiež to má pozitívny vplyv na pohodu vašich budúcich susedov, keďže nemusia počúvať stavebný hluk nekonečne dlho.

Tým ekológia ale nekončí. Na vykúrenie drevostavby miniete menej energie, keďže vďaka vlastnostiam dreva interiér rýchlejšie vyhrejete. V šetrení energie potrebnej na vykurovanie sú drevostavby dokonca na špici.

Krb v drevostavbe? Nie je problém!

Keď sme sa dostali k vykurovaniu, viete si predstaviť väčšiu romantiku ako je posedenie pri krbe? Možno si pri spojení drevostavby a krbu predstavíte katastrofické scenáre, ale nemusíte sa báť, riziko pri správne postavených krboch v drevodomoch nie je o nič vyššie ako pri iných stavbách. Naviac vďaka už spomínanej schopnosti drevostavieb rýchlo sa vyhriať, môžete zvyšné teplo z krbu vhodným spôsobom využiť napríklad aj na ohrev vody. Pri realizácii svojho vysnívaného bývania tak nemusíte robiť kompromisy medzi materiálom, z ktorého dom postavíte a snami o krbe.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav