Kaderníci, čašníci či kuchári budú musieť doháňať praktickú výučbu

Študenti to majú v tejto dobe naozaj náročné. Obmedzenie prezenčnej výučby stredoškolákov prinútilo školy preniesť štúdium do online priestoru, čo je však ako-tak prijateľným riešením najmä pre teoretické predmety. Pri praktických je to problematické, i keď sa snažia všetci – škola samotná, učitelia, študenti, azda aj rodičia. Po návrate do lavíc sa tak budú musieť prakticky vzdelávať oveľa intenzívnejšie.

Stredná odborná škola obchodu a služieb. (Autor: am)

Za bežných okolností majú študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch mnoho praktických predmetov, kde sa podľa svojho odboru učia, ako sa stať čašníkom, kuchárom, kaderníkom, vizážistom a podobne. Pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu sú však doma už dlhé mesiace, a kým pre končiacich študentov svieti svetielko nádeje v podobe návratu do lavíc, pri nižších ročníkoch to nie je také ružové.

Veľmi náročnú úlohu tak majú nielen študenti, ktorí praktické zručnosti nemôžu nadobudnúť priamo pod dozorom svojho majstra výcviku, ale aj pedagógovia, ktorí na odovzdávanie skúseností majú značne limitované možnosti.

Pri výučbe využívajú v škole kombináciu online nástrojov EduPage a Microsoft Teams. „Aby výučba bola interaktívna, pedagógovia a žiaci sa naučili využívať množstvo funkcií oboch portálov, aby mohli na zdieľanej obrazovke riešiť úlohy, prípadne cvičiť praktické zručnosti. Hlavne Microsoft Teams poskytuje virtuálny priestor, v ktorom sa výučba odohráva vo virtuálnej učebni pre jednotlivé triedy a skupiny odborov,“ priblížila riaditeľka školy Anna Zálešáková.

Všetky gastronomické a beauty odbory na škole sú založené na praktických zručnostiach. „Praktické zručnosti sa nedajú nadobudnúť inak ako praxou. Majstri odbornej výchovy sa snažia aj v online priestore o simuláciu praktického vyučovania najmä formou krátkych videí, kde žiaci majú aspoň možnosť nové zručnosti vidieť a v domácich podmienkach ich precvičovať,“ povedala riaditeľka s tým, že po návrate na prezenčné vyučovanie budú pedagógovia musieť dobiehať zručnosti, ktoré žiaci nemali kde odcvičiť, prípadne, ktoré už zabudli.

Nebude to však jednoduché. „Žiaci s veľkou pravdepodobnosťou stratili návyky pravidelného režimu a chýbajúce vedomosti a zručnosti bude potrebné dohnať intenzívnym spôsobom. Škola plánuje po spustení prezenčnej formy vzdelávania využiť každú možnosť na praktické vyučovanie, či už posilnením praktickej zložky vyučovania na úkor teoretickej, prípadne zriadením letných škôl, ktoré budú zamerané len na získanie chýbajúcich  zručností,“ prezradila Zálešáková.

Práve v dnešnej dobe je obrovskou výhodou študentov, ak sú zapojení v systéme duálneho vzdelávania. Majú možnosť sa prakticky vzdelávať u zamestnávateľov, keďže majú so zamestnávateľmi uzatvorené učebné zmluvy, resp. zmluvy o poskytovaní praktického vyučovania u zamestnávateľov.

Túto možnosť ovplyvňuje COVID automat. „Žiaci môžu vykonávať praktické vyučovanie na základe rovnakých podmienok ako zamestnanci. Niektorí zamestnávatelia z gastro alebo beauty sektora práve z dôvodu pandemickej situácie nemajú otvorené prevádzky, takže žiaci z takýchto prevádzok sú nútení vzdelávať sa len dištančne,“ doplnila riaditeľka školy s tým, že dištančné vzdelávanie nemôže v plnej miere nahradiť prezenčné vyučovanie a nadobúdanie vedomostí a zručností žiakov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava