Prevody okolo nás

  • Inzercia
  • 25. marca 2021, 19:00

Slovo prevodovka si väčšina z nás spája s radením rýchlostí v automobiloch (alebo aspoň tí, pre ktorých bolo radenie nočnou morou pri nástupne do autoškoly). Zamýšľali ste sa ale nad tým, kde všade sa dajú nájsť prevody? Niekedy aj na miestach, kde by sme ich nehľadali.

Foto: Redfox1980 / Shutterstock.com

Najskôr ladenie, potom hranie

Tak napríklad, napadlo vás niekedy pri ladení gitary, kontrabasu alebo kľudne aj mandolíny, že práve používate šnekovú prevodovku? Ladiace mechaniky (nielen) spomínaných nástrojov fungujú na tomto princípe. Pri ladení otáčate závitovkovou skrutkou (šnekové prevodovky sa v našom jazyku nazývajú aj závitovkové), ktorá tento pohyb prenáša na ozubené koleso, ktoré následne napína, prípadne povoľuje strunu.

Plastové prevedenia takýchto prevodoviek často nájdeme v hračkárskych autíčkach, ktoré obsahujú malý elektromotorček. Tu redukujú dosť vysoké rýchlosti týchto motorčekov na výstup s menšími otáčkami. Kolesá autíčka sa potom otáčajú primeranou rýchlosťou.

Neprenikne ani kvapka

Samozrejme, použitie šnekových prevodoviek nie je obmedzené len na hračky a hudobné nástroje. Bohaté zastúpenie majú aj v priemysle, napríklad v rôznych lisoch, valcovacích stoliciach, prípadne v strojoch v ťažobnom priemysle.

Dôležitou súčasťou (nielen šnekových) prevodoviek sú aj tesnenia. Majú rovnako ako prevodovky rôzne druhy a tvary a môžeme ich nájsť naozaj všade, kde treba zabrániť nežiaducemu prieniku kvapalín alebo plynov. Obzvlášť priemyselné tesnenia, ktoré bývajú vystavené vysokému tlaku, musia spĺňať najvyššie štandardy, aby zvládali aj tie najnáročnejšie podmienky. Výrobcovia tesnení preto spravidla bývajú ochotní vyhovieť akýmkoľvek požiadavkám zákazníka a ponúkajú riešenia na mieru, aby ich tesnenia sedeli tak ako majú, tesne. A to nielen pri prvom použití, ale aj pri každej ďalšej aplikácií.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín