Na očkovanie v Piešťanoch po schodoch alebo jedným výťahom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. marca 2021, 00:02

Povedzme si otvorene, očkovanie prebieha hladko vďaka zdravotníkom, len výber lokality v Piešťanoch nie je žiadna sláva. Na očkovanie prichádzajú seniorky a seniori o paličke, o barlách, na vozíku, v sprievode detí alebo staršie manželské páry osamote zo širokého okolia. Tí, ktorí nevládzu ísť na tretie poschodie polikliniky pešo, sa stretnú v jednom fungujúcom výťahu pre šesť ľudí. Možno sa aj vy pýtate, či neboli iné možnosti?

(Autor: Juraj Sedlák)

Na očkovanie sprevádzam mladú fyzioterapeutku Dominiku z piešťanského rehabilitačného centra, ktorá patrí do kritickej infraštruktúry, a bola sa dať zaočkovať už druhou vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech. Vo vestibule polikliniky nás víta ochotný vojak, je prvý deň v službe. Po schodoch na tretie a tam to už ide vďaka personálu hladko. Dvaja doktori vypíšu papiere, opýtajú sa na anamnézu a príznaky po prvom zaočkovaní a kamarátka putuje do rúk jednej z dvoch lekárok, ktorá ju milo usadí a obratne zaočkuje. Hotovo!

Po očkovaní je nutné si ešte 15 minút posedieť v čakárni pre prípadnú nevoľnosť a hor‘ sa domov tvoriť protilátky. Minulý týždeň spustená online čakáreň azda odfiltruje z očkovania frustráciu a bezradnosť pri prihlasovaní, ktoré panovali doteraz.

Poznávacie značky na parkovisku pred poliklinikou hovoria veľa o mobilite: PN, TT, TN, SA, NR, BL, GA, PU, SC atď. Taxikári, zdá sa, tiež majú rušné dni a svojich prevažne starších pasažierov vozia až priamo pred vchod do polikliniky. Tá piešťanská vyzerá a pôsobí ako z minulého storočia, ešteže s výmenou starých okien za plastové začali minulý týždeň. Bizarne vyznieva aj propagačný plagát, ktorý sa pýta: „Vieš, kam na výlet?” Samozrejme, len v okolí Piešťan.

Chýbajú koše

Stačí sa prejsť po chodníku pred parkoviskom vedľa kontajnerov na antigénové testovanie a zistíte, že podaktorí nič z tejto pandémie nepochopili. Priľahké kríky a stromoradie sa stali malým smetiskom s množstvom jednorazových obalov od obedov a plastov. Nájdete tu aj posteľnú plachtu, vyhodený vianočný stromček a rozbitý starý televízor. Toto miesto by si zaslúžilo odpadkové koše. Od ôsmej rána do štvrtej popoludní, keď sa očkuje a testuje, sa tu premelie množstvo otestovaných a zaočkovaných. Príroda dostáva zabrať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava