Idea pre Magnu má víťaza

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. marca 2021, 12:23

Bývalú výrobňu svietidiel Heliand na Bratislavskej ceste čaká moderná prestavba. Bude v nej nové sídlo energetickej firmy Magna Energia.


Pohľad na budúce sídlo Magna Energia z Bratislavskej ulice (Autor: Ing. arch. Lukáš Rypák, Bc. Karina Humajová, Ing. arch. Veronika Vaňová, Ing. arch. Karol Volf )

Piešťanská spoločnosť Magna Energia vyhlásila v januári 2021 architektonickú súťaž návrhov na nový areál. Za miesto svojho nového sídla vybrala dnes opustený areál bývalej výrobne elektrických svetiel Heliand (neskôr Zlatokov) na Bratislavskej ceste v Piešťanoch. Heliand bol zrejme prvou výrobňou vianočného osvetlenia v prvej Československej republike.

Nejde o chránenú pamiatku. Napriek tomu si noví majitelia povedali, že ju nemusia zbúrať, ale môžu oživiť historickú stopu v meste. Najlepší návrh na dôstojné a funkčné priestory pre svojich zamestnancov so zmyslom pre racionálnosť, bez nadmernej okázalosti a s dôrazom na ekológiu hľadal investor v urbanisticko-architektonickej súťaži, jednej z mála otvorených súťaží v súkromnom sektore na Slovensku.

Zámerom bolo budovy modernizovať a transformovať s ohľadom na hodnoty firmy a vytvoriť čo najpríjemnejšie interiérové i exteriérové prostredia pre takmer 40 stálych zamestnancov firmy na prácu prevažne administratívneho charakteru.

Do súťaže prišlo enormných 42 návrhov. Porota vybrala víťazný kolektív v zložení: Lukáš Rypák, Karina Humajová, Veronika Vaňová a Karol Volf. Víťazi boli odmenení sumou 5 000 eur. Porota rozhodovala v zložení: Michal Vršanský (predseda poroty), Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Peter Bohuš, Zuzana Moravčíková, Michal Staško a Adam Lukačovič. Predseda poroty Michal Vršanský ocenil, že sa zapojilo aj množstvo mladých architektov a čerstvých absolventov. 

Porota svoj výber komentovala takto: „Návrh porotu presvedčil jemným, uhladeným dojmom, príjemnou materialitou, dobrým riešením dispozície objektov a zónovania areálu. Autori vo dvore vytvorili príjemné nádvorie s rozličnými pobytovými možnosťami, ktoré vyžaruje až rodinnou atmosférou. Porota ocenila aj racionálnu organizáciu statickej dopravy a hlavný vstup do objektu, ktorý je orientovaný zo strany dvora. Z Urbánkovej ulice má návrh príjemnú mierku v kontexte riešeného územia. V rámci dispozície sa autori dobre vysporiadali s funkčnou prevádzkou a vhodne umiestnili komunikačné jadrá. Porota tiež ocenila, že autorský kolektív sa sústredil na zachovanie a rekonštrukciu pôvodných objektov, a tak zredukoval potrebu budúceho búrania. Odporúčaním poroty je dopracovať exteriérové riešenie objektu vily a jej predpolie, vrátane premiestnenia parkovania karavanu. Smerom k Bratislavskej ulici pôsobí vstup do areálu nevľúdne, porota odporúča v tejto časti citlivejšie pracovať s oplotením od susedného pozemku a so zeleňou. Vnútorná dispozícia priestorov v časti objektu dielne by mala lepšie reagovať na problematické denné osvetlenie zo severnej strany.“ 

Na druhom mieste skončil návrh českého architekta Jakuba Vašeka, na treťom architekta Matúša Podskalického. Odmeny získali aj autorské kolektívy Lenky Kohútovej s Norou Naddourovou a Juraja Izraela so Simonou Fischerovou.

Magna Energia plánuje čím skôr začať proces smerujúci k vydaniu stavebného povolenia. Do nových priestorov by sa tento najvýznamnejší domáci alternatívny dodávateľ energií chcel sťahovať v roku 2023.

Všetky návrhy si môžete pozrieť na webe – https://www.magna-energia.sk/ideapremagnu

Zdroj: magna-energia.sk, Čierne diery, SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek