Bylinkárka radí: Zeler je slovenským ženšenom

  • Bylinkárka radí
  • 22. marca 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví zeler voňavý.

(Autor: sk.wikipedia.org - DocteurCosmo)

Zeler nie je len zelenina, na ktorú si spomenieme, keď varíme polievku alebo sviečkovú, je to aj liečivá korenina, ktorá sa po usušení používa do omáčok, polievok, bylinkovej soli a masla. Suší sa vňať aj buľva. Ak buľvu dobre uskladníme, vydrží čerstvá až do jari.

Kedysi zeler voňavý (Apium Graveolens) rástol na močaristých pôdach, dnes je to už vyšľachtená odroda. Je to dvojročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 80 centimetrov. V prvom roku sa tvorí hľuza, z ktorej vyrastajú dlhostopkaté veľmi voňavé listy s ostro zúbkovaným okrajom. V druhom roku vyrastá byľ s takmer protistojnými listami a s drobnými krémovo-zelenými kvetmi usporiadanými do zložených okolíkov.

Na liečebné účely zberám vňať, buľvu a semeno. Zeler bežne používam v kuchyni, ale aj ako liečebný prostriedok. Obsahuje vitamín B, minerálne látky a vo vňati sa okrem silice nachádzajú aj karotény. Obsahuje tiež veľa vitamínu C, E, A, K.

Zeler volám slovenský ženšen a odporúčam ho užívať mužom, ktorí majú málo pohyblivé spermie. Vôňu zeleru dodáva množstvo obsiahnutých éterických olejov s dezinfekčným antibakteriálnym a antimykotickým účinkom v tráviacom trakte a v močovom systéme.

V minulosti i dnes sa ním lieči dna, reuma, vodnatieľka. Zeler má močopudné účinky, ktoré sa uplatňujú pri močových kamienkoch. Tiež ho odporúčam na posilnenie nervovej sústavy a dobrý spánok. Zeler obsahuje hormón podobný inzulínu. Pri liečbe lepšie pôsobí u mužov ako u žien.

Šťava proti rakovine ako prevencia

Každý deň po dobu šiestich týždňov pijeme pohár čerstvej šťavy.

Čaj zo semien proti reume

Postup: 1 ML semien zalejeme 2 dl vriacej vody, necháme 10 minút odstáť a trikrát denne užijeme.

Čaj z vňate na trávenie

Postup: 3 PL vňate zeleru zalejeme litrom vriacej vody. Pijeme po dúškoch v priebehu dňa.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika