Prejavme solidaritu s ľuďmi s Downovým syndrómom

Už neuveriteľný 16. raz si oficiálne pripomíname, že ľudská individualita robí svet krajším, a dávame najavo, že ľudia s Downovým syndrómom sú rovnako dôležití a výnimoční ako každý iný človek na tejto planéte. Prejavte solidaritu s nimi a ich rodinami aj vy a obujte si v nedeľu 21. marca na nohy rozdielne ponožky.

V nedeľu si dajte rozdielne ponožky na znak solidarity. (Autor: am)

Svetovému dňu Downovho syndrómu patrí 21. marec už od roku 2006. Nie je to pritom náhodný deň v kalendári, ale dátum v sebe nesie symboliku. Je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri tejto diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu.

Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza definíciu, že Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený poruchou chromozómov. Na Slovensku sa s týmto syndrómom každoročne narodí 30-50 detí. Typickými vonkajšími znakmi Downovho syndrómu je plochý vzhľad tváre, široký koreň nosa, šikmé očné štrbiny, krátky krk, malé uši, široké ruky s krátkymi prstami. V prvých rokoch býva telesná hmotnosť väčšinou podpriemerná, po puberte je typický sklon k obezite.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 60 až 80 percent detí s Downovým syndrómom má aj ďalšie pridružené zdravotné ťažkosti. Tieto deti sú ale výnimočné, šikovné, vtipné, láskavé. Vedia iných obdarovať láskou, úsmevom, úprimnosťou, oddanosťou, priateľstvom. Možno sa síce učia o čosi pomalšie, no majú výbornú schopnosť napodobňovania. Prežívajú celý rad emócií a vďaka tomu, ako i vďaka celkovému pohľadu na svet dokážu byť naozajstnou inšpiráciou. Skvelou správou je, že v súčasnosti ich už môžete stretnúť i ako zamestnancov kaviarní či kaderníctiev a podobne.

Svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom môžete vyjadriť z pohodlia domova tak, že si v nedeľu obujete ponožky rôznych farieb či veľkostí. Ukážete tým, že ľudská jedinečnosť robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim. Ak sa zapojíte, pridajte fotografiu svojich ponožiek aj pod tento text v diskusii na Facebooku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav