Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 21. marca 2021, 09:54

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pred niekoľkými dňami uplynul rok od potvrdenia prvého prípadu výskytu ochorenia COVID-19 na našom území. Prešli sme rôznymi štádiami šírenia vírusu, intenzity náboja nákazy, štatistikami počtu pozitívnych, počtu hospitalizovaných, počtu pacientov vyžadujúcich zavedenie pľúcnej ventilácie, počtu úmrtí.


Jano Babič (Autor: red)

Štatistiky ekonomických strát, grafy hospodárskej pomoci a odškodnenia postihnutých podnikov, živností a inštitúcií. Vyhlášky a zákony o opatreniach obmedzujúcich pohyb osôb, dopravu, otváracie hodiny obchodov a služieb, činnosť zariadení. Predĺženie núdzového stavu, odporúčanie testovania, zavedenie povinnej karantény, obmedzenie až zastavenie predškolskej a školskej dochádzky. Vznikli nové pojmy „home office“, „kurzarbeit“, začalo sa dlho očakávané očkovanie, sprísňujú sa kontroly na hraniciach, je vyhlásená povinnosť nosenia rúšok a respirátorov.

Opatrenia majú spomaliť šírenie infekcie, zamedziť dovezenie nových variantov vírusu z rizikových krajín a spomaliť nárast počtu pacientov v nemocniciach. Toto všetko nás tlačí do úzkeho priestoru obmedzeného pohybu bez osviežujúceho stretávania sa s priateľmi, bez posilňujúcej návštevy rodiny, žijeme bez posedenia pri kávičke s dôležitým sociálnym kontaktom. O koncerte, návšteve kina ani nehovoriac.

Tieto opatrenia predstavujú pomerne silný zásah do zvyklostí, obsahu a náplne života. V jednoduchšom prípade hľadáme vinníka. Reagujeme odmietavo k veciam, ktoré vyvolávajú diskomfort, zmenu nášho životného štýlu, neprítomnosť obľúbených činností. Hovoríme o obmedzovaní osobnej slobody. Naozaj? Všetky opatrenia sú len apel na našu zodpovednosť. Bez rúšok a ich dodržiavania nemáme nádej na skoré uvedenie do normálneho života. Alebo sme na tom tak, že našu ohľaduplnosť musia kontrolovať aj policajti v civile?

V nedeľu 14. marca sa konal 63. ročník udeľovania prestížnych hudobných ocenení Grammy Awards. V kategórii džezu boli nominované mnohé osobnosti a albumy, o ktorých bola v relácii Podoby džezu už reč. Samozrejme, bude o nich reč opäť, teda o laureátoch ocenení. Ženy majú v džeze nezameniteľné zastúpenie a aj s malým oneskorením sa k tejto téme vrátime. Viacero „džezových dielní“ má konkrétnu predstavu o projektoch pre nastávajúcu sezónu. Dáška Libiaková chystá v Piešťanoch prvý slovenský džezový festival Ženy v džeze, projekt Jazz za železnou oponou má už svoju dramaturgiu a aj Slovenské tango je v štádiu príprav.

O tom bude naša relácia v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel