Na Slovensku je zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti COVID-19 pol milióna ľudí

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2021, 08:21

Slovensko prekročilo v piatok 19. marca hranicu pol milióna ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Počas návštevy veľkokapacitného očkovacieho centra v Trnave o tom informoval minister financií a dočasne poverený minister zdravotníctva Edurad Heger. Očkovanie označil za nevyhnutnú zbraň, ktorú nasadzujeme v boji proti COVID-19. Slovensko začalo očkovať proti tomuto ochoreniu v závere minulého roku.

(Autor: TTSK)

„Testovanie je nástroj na to, aby sme zistili, kto je pozitívny. Vakcína je nástroj na vytvorenie ochranného valu. Tým, že rastie počet zaočkovaných, klesá riziko nákazy,“ povedal minister Heger. Účinnosť vakcíny podľa neho vidieť na významnom poklese chorobnosti lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli očkovaní medzi prvými.

Slovensko má podľa štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej aktuálnu očkovaciu kapacitu 150-tisíc vpichov týždenne, tá je však závislá od dostatku vakcín. Len počas tohto víkendu bude použitých 25-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca. Podľa ministra Hegera vláda aj európske autority robia všetko preto, aby vakcíny prichádzali v dostatočnom množstve, ale aj ich výrobcovia majú vlastné problémy, pre ktoré nedokážu dodať zazmluvnené množstvá.

Na území Trnavského samosprávneho kraja fungujú podľa župana Jozefa Viskupiča tri víkendové veľkokapacitné očkovacie centrá s kapacitou takmer 10-tisíc zaočkovaných za víkend. Výzvou pre nasledujúce týždne je riešenie manažmentu čakajúcich ľudí, aby na vakcínu nečakali viac ako desať minút.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava