Odchodom sponzora skončila v Piešťanoch aj tretia liga, v klube teraz stavajú na odchovancoch

  • Šport / Futbal
  • 20. marca 2021, 00:01

PFK Piešťany, futbalový klub z kúpeľného mesta, dosiahol svoj najväčší úspech v rokoch 1995-2001, keď pôsobil päť sezón v druhej lige. Za Piešťany obliekal dres aj Cyril Stachura, ktorý dnes v klube zastáva pozíciu športového riaditeľa a trénera A-mužstva.

Takto sa futbalisti PFK Piešťany tešili z postupu do krajskej súťaže. (Autor: archív PFK)

Tisíce divákov

V tých časoch viedol mužstvo hlohovecký rodák, trnavský ligový rekordér a bývalý reprezentant Československa Ladislav Kuna. „Do mužstva priniesol skúsenosti a víťaznú mentalitu. Veľa hráčov z Piešťan sa v priebehu pár rokov presadilo a záujem o nich prejavili kluby, ktoré hrávali prvú ligu,“ zaspomínal Cyril Stachura. Práve odchod viacerých hráčov do vyššej súťaže stál za vypadnutím Piešťan do nižších súťaží.

Spomedzi spoluhráčov si Stachura spomenul na mená ako Andrej Filip, ktorý v klube neskôr pôsobil ako športový riaditeľ, Marián Černý, Miroslav Horvatovič, Ján Petráš či Peter Bognár. Súpermi v druhej lige boli Piešťanom mužstvá Šaľa, Devín, Púchov, Levice, Jelšava či Senec. „Keďže sme hrávali hlavne v hornej polovici tabuľky a doma sme boli dlho neporaziteľní, chodili na zápasy tisícky divákov. Naše publikum bolo veľmi kultúrne,“ pokračoval športový riaditeľ.

„Futbal v Piešťanoch bol dlhé roky, povedal by som, na akejsi vlnovke. Bolo to vždy o jednom človeku, ktorý, keď pri futbale skončil, prestalo sa dariť aj klubu. Piešťany sa v dôsledku toho prepadli až do piatej ligy,“ vysvetlil Stachura. Piešťanom sa následne podarilo z piatej ligy postúpiť do štvrtej, vtedy však Stachura z klubu odišiel na niekoľko rokov, trénersky pôsobil v Nitre a neskôr aj v Spartaku Trnava.

Do Piešťan sa Cyril Stachura vrátil v sezóne 2016/2017, keď prišlo k obnove seniorského futbalu v kúpeľnom meste. Medzičasom klub pôsobil niekoľko sezón aj v tretej lige.

Cyril Stachura je športovým riaditeľom i hlavným trénerom A-mužstva Piešťan.

Po záchrane postup

Hoci futbalisti PFK skončili v súťažnom ročníku 2008/2009 v štvrtej lige až na treťom mieste, otvorila sa im možnosť byť súčasťou tretej ligy Západ (štvrtá najvyššia futbalová súťaž). Pôvodne sa malo o postupujúcom rozhodnúť v baráži medzi Piešťanmi a Sereďou, napokon však do tretej ligy Západ postúpili priamo obe mužstvá. Športovým riaditeľom klubu bol v tej dobe spomínaný Andrej Filip, predsedom bol Khalil Belmechri.

Zaujímavým ročníkom bola nepochybne aj sezóna 2010/2011, keď mužstvo sprevádzali nevýrazné výkony a v tretej lige Západ bojovalo o záchranu. Počas sezóny sa pri mužstve vystriedalo päť trénerov. Na lavičke začal ročník Konštantín Šimo, počas jesene ho nahradil Vladimír Ekhardt. Zimnú prípravu viedol Tibor Jančula, no už po prvom jarnom kole si sadol na lavičku Vojtech Petruš. Od 24. kola viedol klub ako hrajúci tréner Radoslav Kunzo, ktorý dovtedy v mužstve pôsobil ako hráč. Piešťany boli dlho namočené do bojov o záchranu, napokon sa im v lige podarilo udržať. V záverečnom kole vyhrali 3:1 v Bánovciach nad Bebravou a zabezpečili si trináste miesto v tabuľke.

Počas leta 2011 nastali rošády v názvoch futbalových súťaží a tretie ligy dostali nové pomenovanie – regionálne majstrovstvá západ, východ, stred a Bratislava. Okrem Piešťan v tej dobe pôsobili v regionálnych majstrovstvách západ aj Šúrovce či Jaslovské Bohunice, ktoré sa stali vypadávajúcim celkom z vyššej súťaže.

Futbalovým sviatkom bola účasť v Slovnaft Cupe, kde si Piešťanci zmerali sily s Dunajskou Stredou.

Koniec seniorského futbalu

Po sezóne, v ktorej sa PFK zachraňoval, nastali v klube pred novým súťažným ročníkom výrazné obmeny vo vedení, realizačnom tíme aj v samotnom mužstve. Tím viedol tréner Michal Krajčovič a klub angažoval viacerých hráčov z iných klubov. Tieto zmeny sa neskôr ukázali ako správny krok a Piešťany si v sezóne 2011/2012 ako líder súťaže vybojovali miesto v tretej najvyššej slovenskej futbalovej lige, čo bolo zároveň k oslavám storočnice najkrajším darčekom pre fanúšikov.

Piešťany pôsobili v tretej najvyššej lige až do zimy 2014, kde sa stretávali s atraktívnymi súpermi ako Juniorka Spartaka či Nitry, Nové Zámky, Petržalka, Sereď, Topoľčany, Nemšová, Skalica, ale najväčším lákadlom pre divákov boli nepochybne derby zápasy s Vrbovým, Moravanmi nad Váhom a neskôr aj so Šúrovcami. Na mnohé zápasy chodili tisícky divákov.

Piešťany sa vo vyššej súťaži dobre rozbehli a hneď v prvej sezóne 2012/2013 zimovali po jesennej časti na druhom mieste v tabuľke. S dobrými výsledkami pochopiteľne začali narastať aj postupové nádeje, ktoré sa však rozplynuli s odchodom prezidenta a hlavného sponzora klubu Khalila Belmechriho. Sezónu ukončili na piatom mieste a v sezóne 2013/2014 začali fungovať pod novým vedením. V kabíne nezostal kameň na kameni, z pôvodnej zostavy zotrval v mužstve len jeden hráč, čo výrazne ovplyvnilo i výsledky.

V sezóne 2014/2015 sa však ekonomické problémy klubu prejavili natoľko, že tím sa po jeseni, po ktorej zimoval na poslednom mieste, zo súťaže odhlásil. Po 102 rokoch futbalovej činnosti klubu zanikol seniorský futbal v Piešťanoch a ďalej pôsobili len mládežnícke kategórie.

Začali od ôsmej ligy

S myšlienkou obnovy mužského tímu prišli Erik Hlavatý, Cyril Stachura a jeho syn Ján Stachura, Martin Javorka, Michal Krajčovič a Jozef Glos. Mužstvo sa v sezóne 2016/2017 prihlásilo opäť do súťaže, no začať museli od najnižšej, teda ôsmej ligy. Prvú sezónu odohrali Piešťany najmä so staršími hráčmi.

„Ochota hrať najnižšiu súťaž nebola hlavne zo strany mladých futbalistov, tak sme museli ukázať my starší, že ôsmu ligu sa nehanbíme hrať. Postupne však videli aj ostatní, že to má zmysel, a začali sa k nám pridávať i dorastenci,“ pokračoval Stachura, ktorý si v najnižšej súťaži taktiež obliekal dres.

Hneď prvú sezónu Piešťany postúpili do siedmej ligy a v ďalších dvoch preleteli oblastnými súťažami, takže postup oslavovali tri sezóny po sebe. Momentálne sú súčasťou piatej ligy Západ, no ani tu nechcú zotrvať dlho, cieľom je štvrtá liga. „Mužstvo by sme chceli zastabilizovať v štvrtej alebo v tretej lige. Stavať chceme na vlastných odchovancoch, teraz máme v mužstve dosť mladých hráčov a každý rok budú z dorastu prichádzať noví,“ objasnil Stachura. Jeho syn Ján je prezidentom klubu.

Káder PFK je aktuálne zostavený z kombinácie starších a skúsenejších hráčov, ako aj spomínaných mladých odchovancov. „Chýba nám stredná generácia okolo 25-26 rokov, takých máme v kádri len zopár. Máme skúsenejších hráčov, ako je Glos, Hutár, Braniša, Budka, a potom mladých šikovných odchovancov – Kusý, Korec, Strelec, Gula, Stanek. Určite však nechceme viesť futbal ako kedysi, že sa priviedli cudzí hráči a naši hrávali na dedinách po okolí,“ pokračoval Stachura a dodal, že prioritou je zároveň výchova mládeže.

Na zápasy do Piešťan chodí dvesto až tristo divákov. Paradoxne ich na stretnutia v oblastných súťažiach chodilo viac ako na piatu ligu. „V oblasti sme odohrali viac derby zápasov a kluby z okolia sa chceli na nás vytiahnuť. Prichádzalo veľa divákov aj od súperov. Teraz však futbal výrazne poznačila pandémia koronavírusu,“ uzavrel športový riaditeľ klubu. Na jeseň v Piešťanoch zažili futbalový sviatok, keď na domácej pôde pred 650 divákmi privítali v rámci Slovenského pohára fortunaligistu z Dunajskej Stredy.

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav