Aromatický medvedí cesnak už raší zo zeme

Pre mnohých je akýmsi symbolom jari. Do lesa poň vyrážajú s rodinami, v bežných časoch i priateľmi a známymi. Reč je o medveďom cesnaku – zdravej a chutnej bylinke, ktorú nájdeme bežne aj v našich lesoch. Dobrou správou je, že už rastie a na výlete poň ani neprekročíte hranice okresu.

Medvedí cesnak láka zberačov. (Autor: am)

Hovorí sa, že prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku, je medvedí cesnak. Práve podľa toho si rastlina vyslúžila aj svoj prívlastok. No nielen lesné tvory obľubujú túto liečivú bylinu s nezameniteľnou vôňou.

Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka. Pomáha pri bolestiach hlavy, žalúdočných problémoch a ďalších tráviacich ťažkostiach, ale výborný je i pri znižovaní vysokého krvného tlaku a posilňovaní imunity, čo v týchto pohnutých časoch isto mnohí ocenia.

Cesnak zbierame začiatkom jari, tentoraz jeho prvé, mladučké lístky badať v lesoch na Havrane už od konca februára. Pripraviť si z tejto chutnej a zdravej rastlinky môžeme napríklad nátierku, polievku, šalát, pesto, nakrájať si ju môžeme na chlieb, ale naplniť ňou môžeme aj ryby počas pečenia. A ak ju chcete uschovať dlhšie, najlepšie vám poslúži mraznička. V cesnaku po zamrazení ostanú i vitamíny.

Pri zbieraní si dávajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Vždy dbajte na to, aby bola rastlina riadne cítiť typickým cesnakovým pachom. 

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: medvedí cesnak, zemiaky, cibuľu, maslo, šľahačkovú smotanu/smotanu na varenie, soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup: Polievku urobíme veľmi jednoducho. Najprv si nakrájame cibuľu a zemiaky. Cibuľu osmažíme na rozpálenom masle, pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Privedieme k varu a zatiaľ si premyjeme medvedí cesnak. Pridáme ho k variacim sa zemiakom a spoločne varíme až do ich zmäknutia. Následne celý obsah rozmixujeme a pridáme smotanu. Ochutíme soľou a čiernym korením. Podávať môžeme ľubovoľne, napríklad s krutónmi alebo smaženým hráškom do polievky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: medvedí cesnak, olivový olej, orechy – kešu, prípadne zmes orechov, soľ

Postup: V mixéri alebo pomocou ponorného mixéra vymiešame kašu z medvedieho cesnaku, olivového oleja a orechov. Po vymiešaní dochutíme soľou, môžeme pridať aj trošku tekvicového oleja, ktorý dodá pestu inú chuť. Pesto môžeme využiť na ochutenie cestovín, ktoré keď s ním zmiešame, vznikne krásny zelený obed či večera. Dochutiť môžeme parmezánom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava