Na obnovu hradu Beckov pôjde 809-tisíc eur

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. marca 2021, 00:01

Do jari 2023 sa má zrekonštruovať západný palác hradu Beckov do podoby vrcholnej gotiky a renesancie. Práve záchrana a obnova kultúrneho dedičstva je jednou z kľúčových oblastí, do ktorých smeruje podpora z grantov európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska, ktoré rozdeľuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. V tlačovej správe o tom informoval vedúci tlačového oddelenia ministerstva investícií Andrej Ďuríček.

Hrad Beckov je častým výletným miestom aj obyvateľov piešťanského regiónu. (Autor: FB Hrad Beckov)

„Granty EHP a Nórska zohrávajú významnú úlohu pri záchrane a obnove nášho kultúrneho dedičstva. Teší ma, že teraz sa dočká rekonštrukcie hrad Beckov. Z podpory 809-tisíc eur sa budú financovať stavebné a reštaurátorské práce, ale tiež vybavenie pre plánované kultúrne, vzdelávacie a spoločenské aktivity na hrade. Táto rekonštrukcia umožní celoročné sprístupnenie hradu verejnosti a bude mať veľmi pozitívny dopad na rozvoj turizmu v regióne,“ uviedla vicepremiérka Veronika Remišová.

Obnova západného paláca hradu Beckov, ktorý sa týči nad brale nad rovnomennou obcou neďaleko rieky Váh od 13. storočia, vychádza zo schválenej projektovej dokumentácie z roku 2009. Výsledkom rekonštrukcie majú byť viaceré zastrešené priestory, v ktorých budú expozície, ako napríklad lapidárium a zbrojnica, ale i reprezentatívna miestnosť rytierskej sály. Vzniknúť by mal tiež multifunkčný priestor pre rôzne vzdelávacie, kultúrne a spoločenské podujatia.

Projekt obnovy hradu Beckov získal grant 809 165 eur z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska (EHP) a zo štátneho rozpočtu SR v rámci programu Kultúra. Obec so žiadosťou o projekt uspela v rámci výzvy „Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca“, ktorej cieľom je podpora obnovy a revitalizácie objektov kultúrneho dedičstva pre jeho opätovné alebo ďalšie využitie a podpora ich podnikateľského potenciálu. Realizuje ho obec Beckov a jeho partnermi sú: Združenie historických miest a obcí, Stredná odborná škola Nové Mesto nad Váhom a nórska vysoká škola Høgskulen for Grøn Utvikling.

História hradu

Malebnému priestoru stredného Považia dominuje beckovské, šesťdesiat metrov vysoké vápencové bralo. Už od nepamäti bolo sídlom rôznych etník, čo v neskoršom období po sformovaní Uhorského kráľovstva viedlo k vybudovaniu stredovekého kamenného hradu.

O zveľadenie a nárast významu Beckova sa pričinil na konci 14. storočia uhorský magnát poľského pôvodu, Stibor zo Stiboríc. Spolu so synom Stiborom mladším vtisli hradu nezameniteľný a určujúci vzhľad, ktorý môžeme obdivovať aj dnes.

V neskoršom období získal hrad Pavol, syn Bána z Dolnej Lendavy (dnešné Slovinsko). Ten sobášom s jedinou dcérou Stibora mladšieho Katarínou založil beckovskú líniu Bánfiovcov. Tí hrad čiastočne prebudovali v renesančnom štýle.

Po vymretí Bánfiovcov po meči v 17. storočí sa stáva hrad tzv. komposesorátnym hradom, ktorý má viacerých vlastníkov. To je predzvesť postupného úpadku správy a údržby hradu. Definitívny koniec beckovskej pevnosti priniesol požiar z roku 1728. Hrad zostal odvtedy v ruinách.

Prvé záchranárske snahy vyvinul Klub československých turistov v 30. rokoch 20. storočia. V roku 1970 bol Beckov vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a bol určený na prioritnú záchranu. Od roku 1995 ho opäť sprístupnili verejnosti.

Hrad je v súčasnosti vo vlastníctve Obce Beckov, ktorá je aj jeho správcom. Financovanie rekonštrukcie, opráv, údržby je limitované výškou rozpočtu, preto je nevyhnutné získavať finančné zdroje inde. Každoročne sa na hrade opravujú rozpadnuté časti areálu a sprístupňujú nové atraktívne priestory.

Základným cieľom zámeru obnovy pamiatky je jej celkové sprístupnenie a zatraktívnenie verejnosti ako kultúrno-historického priestoru a za týmto účelom vytvorenie podmienok pre bezpečný pohyb návštevníkov, zabezpečenie možnosti oboznámenia sa s dejinami a významom pamiatky a regiónu.

SITA/obec-beckov.sk

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf