Policajti zasahovali pre zanedbanú výchovu, dieťa našli na dvore prikryté perinou

  • Kraj
  • 17. marca 2021, 11:22

Policajti v okrese Trnava boli minulý týždeň privolaní k prípadu, ktorý javí známky možného týrania maloletej osoby. Desaťročné dieťa našli zanedbané a vzhľadom na poveternostné podmienky v chatrnom oblečení prikryté na dvore perinou.

Ilustračné foto: pixabay.com

Z preventívnych dôvodov policajti privolali na miesto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá si 10-ročné dieťa prevzala do starostlivosti a chlapec bol v nemocnici niekoľko dní na pozorovaní.

Policajti vyrozumeli aj pracovníčky sociálnej kurately, ktoré na základe policajných záznamov požiadali súd o predbežné opatrenie. Chlapec bol po rozhodnutí súdu umiestnený zatiaľ do detského domova. Podľa informácií, ktoré máme zatiaľ k dispozícii, bola matka dieťaťa covid pozitívna a na údajnú zanedbanú výchovu a starostlivosť upozornil občan, ktorý sa na podmienky, v ktorých bolo dieťa vychovávané, nemohol dlhšie prizerať.

Dieťa našli policajti zanedbané a vzhľadom na poveternostné podmienky v chatrnom oblečení prikryté na dvore perinou.

Na základe oznámenia začala vyšetrovateľka vo veci trestné stíhanie pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Za týranie, zneužívanie a zanedbávanie dieťaťa sa považuje akékoľvek náhodné, vedomé, prípadne nevedomé konanie rodiča, vychovávateľa alebo inej osoby voči dieťaťu, ktoré poškodzuje  telesný a duševný vývoj dieťaťa. Za trestuhodné zaobchádzanie s potomkami sa považujú verbálne útoky, sadistické a dehonestujúce správanie, citový chlad, resp. odvrhnutie, prehnané nároky a požiadavky na maloleté dieťa, protirečivé a nezmyselné príkazy.

Ak viete, že vo vašom okolí dochádza k závažným prípadom týrania dieťaťa, môžete ihneď nahlásiť prípad pracovníkom sociálnej kurately a v prípade priameho ohrozenia na živote a zdraví bezodokladne kontaktovali políciu na čísle 158. Zároveň dieťaťu môžete odporučiť, aby kontaktovalo napr. bezplatnú Linku detskej istoty. Najmä v čase pandemických opatrení sú tieto prípady skôr skryté, v čase dištančnej školskej dochádzky ťažšie odhaliteľné, preto je vaša pomoc o to dôležitejšia. Aj anonymné oznámenie môže pomôcť, aby pracovníci sociálnej kurately včas zasiahli a si situáciu v rodine preverili.

KRPZ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav