Okolité obce a mestá pomáhajú, no piešťanskej radnice akoby sa pandémia netýkala

Vo svete zúri koronavírus a vlády všetkých krajín na zamedzenie jeho šírenia prijímajú rôzne opatrenia. Slovenská vláda vytvorila okrem iného aj COVID automat, ktorého súčasťou je sedemdňové testovanie antigénovými testami v súčasnosti platné v drvivej väčšine okresov. Výnimkou nie je ani okres Piešťany. Rozdielny je však prístup piešťanskej samosprávy k tejto nariadenej povinnosti svojich obyvateľov a prístup okolitých samospráv.

Jediné odberné miesto radnica počas víkendu otvorila vo Fontáne, ale aj to len pod tlakom verejnosti. (Autor: Juraj Sedlák)

Všetky obce v okrese vrátane mestečka pod šikmou vežou robia všetko, aby sa ich obyvatelia dostali k potvrdeniu o absolvovaní antigénového testovania. V čiernom okrese, ktorým sú aj Piešťany, je to doslova priepustka z domu. Potvrdenie kontrolujú prevádzky, ktorých sa táto povinnosť týka, a ako pravidelne na našich stránkach informujeme, potvrdenia o teste kontrolujú aj policajti. Mesto Piešťany však akoby realitu ani nevnímalo a tento víkend testovacie miesto ani otvoriť neplánovalo. O tom v stredu informovalo na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti.

Až záplava negatívnych komentárov donútila kompetentných oznam zo sociálnej sieti zmazať a nahradiť ho novým. Vo štvrtok radnica informovala, že pre svojich obyvateľov otvára až jedno odberné miesto. Zvyšnú prácu nechali na privátnych mobilných odberných miestach, ktoré počas víkendu fungujú veľmi obmedzene.

Pozreli sme sa preto do susedných okresných miest, ako v nich pristupujú k svojim obyvateľom. Hlohovec na svojej stránke informuje: „Vyhodnotili sme situáciu po prvom týždni testovania, ktoré bolo v Hlohovci iba na pleciach štátom zriadených odberových miest. Dospeli sme k záveru, že vás – obyvateľov nášho mesta i okresu, ktorí máte povinnosť preukazovať sa potvrdením o negatívnom výsledku testu v práci či na ceste za niektorými službami – v tom nenecháme.“ A vo vlastnej réžii zriadili sedem odberných miest.

„Opätovne ponúkame možnosť bezplatného AG testovania na mestom zriadených odberových miestach,“ píše na svojej stránke Nové Mesto nad Váhom a pre svojich obyvateľov zabezpečilo vo vlastnej réžii osem odberných miest.

Myjava zriaďuje v réžii mesta štyri odberné miesta, navyše svojich obyvateľov informuje aj o očkovaní proti COVID-19 v miestnej nemocnici. „Aktuálne prebieha očkovanie osôb vo veku najmenej 70 rokov. V prípade, že nepatríte do uvedenej vekovej skupiny, formulár, prosíme, nevypĺňajte a berte na vedomie, že vakcíny sú určené predovšetkým pre občanov z Myjavy a okolia,“ podáva informácie obyvateľom Myjava, po ktorých by ste na oficiálnych stránkach mesta Piešťany pátrali márne.

O pomoci obyvateľom zabezpečiť v interiéri povinné respirátory zo strany mesta nie je ani čo písať. Kým v okolitých obciach robia, čo môžu, aby zabezpečili tieto hygienické pomôcky vlastným obyvateľom, v Piešťanoch sa na tú nemohúcnosť už nemohol pozerať súkromný podnikateľ a venoval piešťanským seniorom za vlastné prostriedky 3600 certifikovaných respirátorov FFP2.

Tomu sme viac priestoru venovali v samostatnom článku, lebo takáto pomoc si v dnešných ťažkých časoch pozornosť určite zaslúži.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina