Kam kráčajú kultúrne Piešťany a aké torzo kultúry v nich ešte zostalo

Čo nám z kultúry v Piešťanoch vlastne zostalo? A čo je toho príčina a aký môže byť dôsledok? Najnovší počin piešťanskej radnice o reguláciu pouličných umelcov má možno v hlavách úradníkov za ciel „zvyšovať“ umelecký dojem umelca,no výsledný efekt takejto regulácie môže mať úplne opačný efekt a z kúpeľného mesta presláveného aj svojím kultúrnym prínosom sa môže stať definitívne kultúrne umierajúce mesto. Takáto nedomyslená regulácia totiž môže vyhnať z Piešťan aj posledný fragment na štáte či samospráve nezávislého umenia. Alebo že by práve o to išlo?

Topfest lákal desiatky tisíc fanúšikov rocku, ale raz aj priaznivcov Karla Gotta. Ale do Piešťan už nepriláka nikoho. (Autor: Patrik Ratajský)

Zhrňme si, čo z oblasti komerčnej zábavy, ale i tej vážnejšej v Piešťanoch bolo a čo všetko sa už vytratilo. A nejdem zachádzať do ďalekej histórie, ale len pár rokov dozadu. Od roku 2014 v rámci kultúrnych podujatí v kúpeľnom meste som spracovával reportáže zaujímavé aj pre celoštátne médiá z piešťanského autokempingu s názvami Punkáči deťom, Truck aréna či Lodenica.

Na letisku sa uskutočňovali aj pre mimopiešťanskú verejnosť zaujímavé akcie, ako bol rockový Topfest, Tuning party pre milovníkov upravených áut či hudobne plnohodnotný a v európskom kalendári zapísaný festival Grape.

To všetko boli aktivity nadregionálneho významu a priťahovali do Piešťan desiatky tisíc návštevníkov. Tí okrem toho, že sa zúčastnili zábavy, ktorú tieto podujatia ponúkali, prichádzali i do centra mesta a nechávali významné tržby poskytovateľom služieb v gastre či ubytovaní. Počas festivalovej sezóny majitelia reštauračných či ubytovacích prevádzok hovorili o zlatých víkendoch pre ich podnikanie.

Lodenica pritiahla tisícky priaznivcov country hudby a bola (ale už nie je) neformálnou rozlúčkou s festivalovou sezónou v Piešťanoch.

Festivalová sezóna sa už Piešťan netýka

To sa však stáva minulosťou. Punkáči odišli. Za nimi sa z Piešťan vytratili priaznivci truckov. Country Lodenica je tiež už len minulosťou.

Letisko sa nové vedenie majoritného vlastníka Trnavskej župy rozhodlo za pomoci státisícov eur naliatych z verejných peňazí do jeho chodu zatiaľ neúspešne rozlietať. To sa však vraj nedá v kooperácii s existenciou neleteckých podujatí.

Posledný organizátor hudobného podujatia, ktoré reálne mohlo lákať do kúpeľného mesta aj vo významnejšom počte nekúpeľných návštevníkov, bol Grape festival. Ten namiesto letiska, kde skončili, usporiadal v minulom roku komornejšiu verziu festivalu v mestskom parku. Avšak ako nám organizátori potvrdili, po skúsenosti s piešťanskou radnicou odchádzajú z kúpeľného mesta znechutení a už nebudú vo svojom zámere pokračovať.

Najnovšia iniciatíva radnice posudzovať a regulovať pouličných umelcov tak dáva už len bodku do truhly podujatiam, ktoré spolutvorili dôvody, pre ktoré do Piešťan nekúpeľný hosť vôbec zavítal.

Upravené autá ich priaznivci v Piešťanoch tiež už nenájdu.

Sprievodným javom sú aj negatíva

Čo tu teda z kultúry ostáva? Významným reprezentantom kultúrneho života v meste je ustanovizeň vo vlastníctve štátu – Dom umenia. Ten však z charakteru svojich podujatí nemá ambíciu organizovať podujatia masovej účasti, a to najmä z dôvodu limitovaného počtu návštevníkov na jedno podujatie. Samozrejme, umelecká hodnota podujatí, ktoré Dom umenia organizuje, je nespochybniteľná.

Druhým dominantným nositeľom kultúry je mestské kultúrne stredisko. O jeho skladbe programu však prostredníctvom schvaľovania rozpočtu, keďže ide o mestskú rozpočtovú organizáciu, výrazným spôsobom rozhodujú mestskí úradníci a sedemnásť poslancov. A podľa toho, čo na tento rok schválili, sa dá konštatovať, že o kultúru v letnom kine, Hudobnom pavilóne v mestskom parku alebo v kine Fontána určite pôjde, tá však bude z pohľadu jej kvality lákadlom akurát tak miestneho významu. Celkom určite nie je dôvodom návštevy mesta z väčšej diaľky ako z Prašníka.

Treba si však povedať na rovinu aj to, čo často vo verejnom priestore zaznieva, že hromadné podujatia sú i nositeľom negatívnych sprievodných javov. Ako je napríklad znečisťovanie verejného priestranstva či nočná hlučnosť podujatí a návštevníkov, ktorí rozveselení i alkoholickými nápojmi pri svojich presunoch mestom príkladne a ticho nepôsobili.

To sú však len ťažko odstrániteľné sprievodné úkazy návštevnosti, s ktorými sa obyvatelia mesta naučia žiť alebo, naopak, chcú pokojné a tiché mesto, s čím sa však kultúrne podujatia bohato navštevované verejnosťou principiálne nedajú spojiť.

Ale niečo také najbližšie roky Piešťanom zrejme nehrozí. Potom, čo z mesta úradníci vyhnali Grape, im do oka padli pouliční umelci. Vraj na niektorých vystupujúcich sa sťažovali nejakí imaginárni návštevníci či obyvatelia mesta – tvrdí jedna úradníčka. Tá istá úradníčka na sociálnej sieti mesta tvrdí, že sa inšpirovala obdobnou reguláciou umenia napríklad aj v Novej Dubnici. A keďže som v tomto mestečku s takmer nulovou hotelovou kapacitou a bez ambícií byť centrom turistov osem rokov býval a žil, zrejme mi mestská úradníčka poodhalila dôvod, prečo som za celú tú dobu v Novej Dubnici žiadneho pouličného umelca nestretol.

Aj Truck aréna sa z Piešťan vytratila.

Ide len o monopol úradníka radnice

Realita je však úplne iná a snaha regulovať pouličné umenie pod údajným navodením poriadku v meste je len zahmlievanie a výhovorka. Na pohoršujúce správanie jednotlivcov či skupín na verejnosti alebo na zamedzenie znečisťovania verejného priestranstva, ako nám ešte pred časom potvrdil zástupca náčelníka mestských policajtov Peter Gogol, má už dnes mestská polícia dostatok legislatívnych nástrojov, podľa ktorých môže zakročiť. Na to nepotrebujú, aby sa pouličný umelec išiel nejakému úradníkovi na radnicu zahlásiť a od byrokratov z úradu získal na svoje vystúpenie povolenie.

Na Kolonádovom moste bude po jeho dokončení mestská galéria a kancelária mestskej organizácie, ani to však nie je v kolízii s pouličným umením. Dokonca má mestská polícia Kolonádový most na kamerách, tak voči tamojším neprístojnostiam môže takmer okamžite zakročiť.

Skutočný zámer v krokoch radnice voči nezávislej kultúre však môže byť skrytý úplne niekde inde ako vraj v neporiadnych účinkujúcich na ulici. Ešte v závere minulého roka pri schvaľovaní rozpočtu kultúrnych organizácií sme poukazovali na fakt, že nalievať do kultúry v réžii mesta milión eur je plytvanie verejnými prostriedkami. Najmä ak obdobné a hlavne omnoho kvalitnejšie podujatia dokáže zorganizovať privátny sektor, a to bez požierania verejných prostriedkov. Práve naopak, radnica by prenájmom svojich priestorov mohla do spoločnej kasy ešte prinášať finančné prostriedky. A záujem zo strany organizátorov Grapu o to bol.

Grape potom, čo skončil na letisku, usporiadal minifestival v mestskom parku. Bol prvý a zároveň posledný.

A tak uznávam, že som sa asi mýlil. O žiadnu konkurenciu pre mestskú kultúru už nejde. Niektoré podujatia pre nepriaznivú atmosféru v meste v tichosti odišli. Grape aj pre protivenstvá z radnice skončil v Piešťanoch tiež a pouličný umelec si pred vystúpením najprv bude musieť pozháňať od úradníka papierik. Potom ho mestský policajt skontroluje, či stojí tam, kde to má v papieri uvedené, a či nehrá dlhšie, ako mu bolo úradníkom umožnené. A ak sa napríklad nad rapovým spevákom pohorší vyznávač dychovky, prípadne naopak, zrejme bude môcť policajt v zmysle úradníckej logiky voči umelcovi, ktorý u nejakej časti verejnosti vzbudil pohoršenie, aj zakročiť.

Pouličných umelcov chcú najnovšie regulovať mestskí úradníci.

A to vraj Piešťany boli kedysi vyhľadávaným útočiskom umelcov všetkých žánrov a druhov umenia. Ak prejde najnovšia vyhláška mesta, tak bez úradníckej „bumážky“ si už zrejme na husličky nezafidliká ani cvrček v tráve v mestskom parku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek