Tip na výlet: Ak do prírody v rámci okresu, tak na „cesťáku”

Aj napriek nepriaznivej epidemiologickej situácii, s negatívnym testom v cyklistickom drese nie starším ako týždeň, sa počas prvého skoro jarného slnka vydávame „do prírody” po cestách striktne lemujúcich Piešťanský okres. Ako inak, na cestnom bicykli.

„Tour de okres Piešťany“ je nenáročný výlet najmä pre ostrieľaných cyklistov na lepších cestných mašinkách. (Autor: (tt)/Supa)

V Piešťanoch sú cyklisti, ktorí svoj bicykel osedlávajú celoročne, či je zima, mokro, alebo tropické horúčavy. S príchodom jarného počasia bude pribúdať aj cyklistov, ktorí vytiahnu svoje cestné mašinky a brázdiť budú predovšetkým v rámci možností kvalitný asfalt. A keďže automobilov by malo počas dnešných dní byť menej, rozhodli sme sa zmapovať pomyselné hranice Piešťanského okresu na dvoch tenkých kolesách.

Keďže plán bol ísť mimo mesta a po cestách všetkých tried, nezabudli sme si cyklistickú prilbu, osvetlenie spredu a zozadu zapnuté aj cez deň a reflexné prvky na oblečení i bicykli. Zo skúseností vieme, že obiehať cyklistov vedia za volantom áut predovšetkým aktívni cyklisti a tí ostatní sa to stále učia. Takže treba byť na pozore a jazdiť čo najbližšie ku krajnici. Ale poďme do sedla a na cesty…

„Tour de okres”

Náš „tour de okres” sme začali klasicky pod legendárnym piešťanským lámačom bariel. Požehnaní, aby nás v „negatívne otestovanej” dvojici nič nezlomilo, vyrazili sme smerom na výpadovku k letisku, aby sme sa pred horným cintorínom stočili smerom k Veľkému Orvišťu. Ponad diaľnicu D1 po hlavnej smerom na obec Ostrov. Keby sme neboli na rovinke pred Ostrovom rozbehnutí na maximum, veru by sme si dali jedno selfíčko so vstupnou tabuľou do tejto malebnej dedinky so zaujímavo oploteným kostolom. Kto by v dnešnej dobe nechcel byť na ostrove?

Za odbočku stojí aj rímskokatolícky Kostol sv. Michala Archanjela z 13. storočia stojaci nad dedinkou Lančár.

S preškrtnutým Ostrovom by to už nebola taká exotika, aj keď dočervena vykladaný chodník smerom na cintorín pôsobí priam luxusne. Ale ťaháme ďalej a za dedinou sa točíme prudko vľavo. Malebným stromoradím vo svižnom tempe dokvitneme až do Krakovian. Prefrčíme okolo družstva a decentne oploteného štadióna až na známe rázcestie smer Vrbové. Odtiaľ je to už len kilometer do slovenskej Pisy, ako sa mesto prezýva vďaka šikmej veže z roku 1835 v blízkosti Kostola sv. Martina. Odklon veže je síce len 99 centimetrov, na rozdiel od preslávenej veže v talianskej Pise, ktoré sa odkláňa o 4,42 metra, ale ako atrakcia poslúži aj tá vrbovská. Za zastavenie stojí v meste aj synagóga z konca 19. storočia, ale my sme okolo nej len prefrčali, aby sme na križovatke smer Trstín odbočili doľava. Pozvoľné kľukaté stúpania a klesania nás poľami vedú smerom na Chtelnicu.

O dve a pol hodinky ste doma

Nebyť na „cesťáku“, po ceste isto bočíme doprava na krásnom krížovom rázcestí, ktoré vedie do obce Kočín-Lančár, kde sa nad dedinou nachádza kostolík z 13. storočia. Ale nás láka priehrada Chtelnica obkolesená lesmi Malých Karpát, odkiaľ sa spúšťame smerom na útulnú dedinku Nižná a ďalej do Veľkých Kostolian s jadrovou elektrárňou Jaslovské Bohunice po pravoboku.

Užívame si ľudoprázdno, vietor do chrbta a siahodlhé vlniace sa cesty. V Kostoľanoch nikam neodbočujeme a ťaháme rovno na Madunice, von z dediny smerom k diaľnici, ktorú počuť hučať už z diaľky. Pred diaľnicou však musíme doľava. Na orientáciu vám poslúži reklamná tabuľa s nápisom Dolné Voderady. Odbočujte!

Malebná priehrada v Chtelnici obklopená lesmi Malých Karpát je vždy dobrý nápad.

Dostaneme sa na tichú cestu, ktorá nás privedie až do malej obce, v ktorej odbočíme doprava smerom na Drahovce. A to sme už skoro doma. V Drahovciach sa však nevydáme na hlavnú cestu späť do Piešťan, ale odporúčame radšej ísť rovno za nosom k drahovským jazerám a popod Vážsky kanál asfaltkou k vodnej nádrži Sĺňava. Je to pokojná a prázdna cesta. Vodné dielo obchádzame po ľavej strane a vybehneme pri Siesta pláži a po vale okolo priehrady sa presúvame pohodlne naspäť ku Kolonádovému mostu.

Skúsení borci by „tour de okres” mohli zvládnuť za hodinku a pol. Nám takmer 60 kilometrov dlhá cyklistika trvala aj s prestávkou pri vodnej nádrži v Chtelnici o hodinku navyše. S vyvetranou hlavou, nabudení vitamínom „slnko” a prekrvenými pľúcami sme si to namierili z prírody naspäť do politického lockdownu. Ešte poznámka: Keďže tento výlet vedie viac-menej po bežných cestách, odporúčame ho skôr ostrieľaným cyklistom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín