Keď umenie pomáha

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 15. marca 2021, 11:00

Jubilejný desiaty ročník charitatívneho aukčného salónu piešťanskej Asociácie pomoci postihnutým APPA sa tento rok uskutoční na diaľku, čiže online.

Katalóg 10. ročníka charitatívneho aukčného salónu zdobí maľba Mateja Fabiana s názvom Nurse in Furs (Autor: Juraj Sedlák)

Prepojenie charity s umením už desaťročie spája asociáciu APPA a výnimočných slovenských umelcov prostredníctvom charitatívneho aukčného salónu. Tradičná aukcia umeleckých diel sa tento rok po prvý raz neuskutoční naživo, ale online prostredníctvom platformy aukčnej spoločnosti SOGA. Ak máte záujem pomôcť aj v týchto neľahkých časoch a byť za vašu štedrosť obdarený umeleckým dielom, máte jedinečnú možnosť.

„Vďaka peknej myšlienke a cielenej pomoci významní slovenskí umelci venujú výtvarné diela bez nároku na honorár. Tento rok počas aukcie dražíme ich diela a výťažok použijeme na zlepšenie kvality života pre troch ľudí s telesným postihnutím, ktorí potrebujú intenzívne rehabilitácie v rehabilitačnom centre v Piešťanoch. Pomôžeme tak nielen im, ale aj ich rodinám, ktoré ťažko zháňajú prostriedky na finančne náročnú liečbu,” hovorí Miriam Juhanesovičová, predsedníčka občianskeho združenia APPA.

Svoje diela do 10. ročníka charitatívneho aukčného salónu ponúklo 49 popredných umelcov, vrátane dvoch Piešťaniek – ilustrátorky Alice Kucharovič a fotografky Katy Sedlak – a jedného rodáka z Piešťan, výtvarníka Martina Ševčoviča. Vyvolávacie ceny niektorých diel sa začínajú už od 50 eur, odporúčané ceny sa, naopak, môžu vyšplhať na niekoľko tisíc eur. Priestor na podporu je široký.

Za deväť ročníkov charitatívneho projektu APPA poskytla 62 hendikepovaným finančnú výpomoc vo výške 182 961 eur na nevyhnutné potreby, ktoré zlepšili kvalitu ich životov. Doteraz sa vydražilo 390 umeleckých diel, tento rok je v ponuke 64 diel vrátane malieb, fotografií, kresieb, ilustrácií, keramiky, fúkaného skla, šperkov a umeleckých predmetov.

Online aukcia sa uskutoční v dňoch 23.-30. marca a záujemcovia sa môžu registrovať na stránke www.soga.sk, kde nájdu aj katalóg všetkých dražených diel a ich autorov, ako i krátke príbehy troch ľudí, na ktorých liečbu výťažok aukcie poputuje. Milovníci výtvarného umenia tak môžu tentoraz z pohodlia svojich domov získať nielen hodnotné dielo, ale aj pomôcť ľuďom v neľahkej životnej situácii. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek