Hasiči z Banky budú mať novú zbrojnicu, pomôcť môžete so zariadením

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. marca 2021, 00:01

Dobrovoľní hasiči z obce Banka sa budú sťahovať. Do konca roka by sa mali spolu s technikou presunúť do staronových priestorov, v ktorých ešte svojho času sídlili, avšak neskôr po oddelení od Piešťan budova slúžila ako obecný úrad. „Bananská DHZ-tka“ tak dostane pekný darček k 130. výročiu založenia.

(Autor: Viktor Vrábel)

Ako pripomenul obecný mesačník Bananský hlásnik, tamojší dobrovoľný hasičský zbor pôsobí v obci od roku 1891: „Hasiči sídlili najskôr na dnešnej Kamennej ulici. Neskôr, už počas socializmu, vyrástla požiarna zbrojnica na Topoľčianskej ceste oproti kaštieľu. Súčasťou budovy bola garáž, jedna miestnosť a sociálne zariadenie. V garáži parkovala najskôr hasičská Tatra 805 a neskôr Avia A31, ktorú si hasiči udržujú v prevádzkyschopnom stave dodnes.“

Zo zbrojnice obecný úrad

Od času, keď sa Banka v roku 1995 osamostatnila, v budove zo 60. rokov minulého storočia sídlil obecný úrad, pričom hasičom spočiatku slúžila ešte garáž. „O desať rokov neskôr sa uskutočnila rekonštrukcia obecného úradu, počas ktorej z hasičskej garáže vznikli dve ďalšie kancelárie. Pre hasičov bola v tom čase určená časť technického objektu vedľa kaštieľa, avšak zbor, ktorý od prelomu tisícročí fungoval viac-menej len formálne, tieto priestory nevyužíval a slúžili ako dielňa,“ uvádza periodikum perom Viktora Vrábla s tým, že od roku 2018 zbor opäť funguje vďaka partii nadšencov.

Obecný úrad sa vlani presťahoval do iných priestorov a bývalá hasičská zbrojnica tak má opäť šancu stať sa aktuálnym sídlom hasičov. Aby tam však dobrovoľníci mohli zaparkovať techniku, potrebujú dostavať garáž. Uspeli dokonca pri podávaní žiadosti o finančný príspevok na jej výstavbu, a tak je teraz na ťahu Krajský dopravný inšpektorát v Trnave, ktorý sa má vyjadriť k napojeniu garáže na hlavnú cestu.

Bananský hlásnik priblížil aj to, že garáž bude pristavaná z pravej strany bývalého obecného úradu. Výstavba sa začne na jar, presný termín závisí od počasia. S prípravnými prácami a menej náročnými činnosťami pomôžu členovia DHZ a technickí pracovníci obecného úradu. „V prvom rade budú musieť byť na obecnom pozemku vytýčené inžinierske siete, taktiež bude zbúraný múrik, ktorý oddeľuje pozemok od chodníka a cesty. Po odstránení okna a prebúraní múru zbrojnice bude garáž prepojená s už existujúcou budovou. Garáž vybavia elektrickou bránou a vykurovaním. Dobíjanie autobatérie z elektrickej siete zabezpečí naštartovanie výjazdového vozidla v každom ročnom období,“ uvádza hlásnik.

Bližšie informácie doplnil veliteľ Jaroslav Vido, ktorý dodal, že garáž je dimenzovaná na hasičské vozidlo typu Avia A31, resp. Iveco Daily, o ktoré požiadali ministerstvo vnútra. V zadnej časti bude uskladnený protipovodňový prívesný vozík.

Pribudnúť by mali semafory

To, keď sa dobrovoľní hasiči presťahujú, si všimnú aj bežní vodiči, ktorí cestu smerom na Topoľčany využívajú. Výjazd z garáže na hlavnú cestu totiž hasičom trochu komplikuje zákruta Topoľčianskej cesty, preto budú musieť byť z oboch strán cesty osadené semafory s červenými svetlami. V prípade poplachu sa tieto na nevyhnutný čas rozsvietia – vodiči budú musieť zastaviť a umožniť výjazd hasičskej technike.

Počiatočné prípravy sú už v plnom prúde. Niekoľko týždňov dozadu sa hasiči vybavení negatívnymi testami pustili do upratovania miestností zbrojnice. Poupratovali, opravili a premiestnili nábytok na nové miesto. Prvá miestnosť bude kanceláriou veliteľa a bude sa v nej nachádzať aj archív. Druhá miestnosť poslúži ako zasadačka a súčasne klubovňa. Bude vyzdobená spoločnými fotografiami, hasiči tam budú hrávať stolné hry aj s hasičskou tematikou, premietať si, školiť sa a podobne. Bude to miestnosť určená na stretávanie sa výboru DHZ, ale aj mládeže. Zaujímavosťou je, že do decembra 2020 to bola kancelária starostky a predtým starostu, do roku 2005 spomínaná bývalá garáž, v ktorej parkovalo hasičské auto. Posledná miestnosť bude šatňou a zároveň skladom vecných prostriedkov. Súčasťou budovy je aj malá kuchynka a toaleta.

Výzva

Ak máte doma staré predmety s tematikou hasičstva a záchranárstva, kontaktujte hasičov prostredníctvom e-mailu hasici@obecbanka.sk. Predmety budú súčasťou stálej výstavy na zbrojnici a počas osláv budú sprístupnené verejnosti. Hasiči sa potešia aj historickým fotografiám ich predchodcov. Zháňajú tiež svoju hasičskú kroniku, ktorá je roky nezvestná od čias, keď zbor vo svojej činnosti stagnoval. Rovnako pátrajú aj po konskej hasičskej striekačke, z ktorej sa zachovala len mosadzná prúdnica. Ak o týchto veciach čosi viete, napíšte hasičom e-mail na uvedenú adresu.

A napokon – hasiči by sa potešili zachovanému gauču do klubovne. Ak taký máte, ozvite sa im a pomôžte im zariadiť novú, resp. staronovú hasičskú zbrojnicu.

zdroj: Bananský hlásnik

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland