Bylinkárka radí: Prietržník na obličky aj žlčník

  • Príroda
  • 15. marca 2021, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví prietržník holý.

Prietržník sa používa pri zápaloch močových ciest, obličiek a žlčníka, narúša aj močové a žlčníkové kamienky a piesok. (Autor: en.wikipedia.org - Michael Becker)

Prietržník holý (Herniara glabra) je nenápadná jednoročná, niekedy aj trváca bylinka. Byľ má rozkonárenú, husto olistenú, plazivú, vytvárajú súvislé kobercovité porasty. Jeho malé podlhovasté listy sú sediace, protistojné. V pazuchách listov rastú drobné žlto-zelené až biele kvety zoskupené v klbkách. Plod je tobolka s tmavohnedými semenami. Prietržník kvitne v máji až v auguste a narastie do výšky asi 15 centimetrov. Rastie na piesočnatých, hlinitých a kamenistých pôdach, suchých násypoch a pri cestách.

V minulosti sa prietržník holý používal pri problémoch s vylučovaním, pri pruhu – hernii a pri pohlavných chorobách. Dnes sa používa pri zápaloch močových ciest, obličiek a žlčníka, narúša močové a žlčníkové kamienky a piesok, tlmí kŕčové bolesti rôzneho druhu, ničí baktérie, znižuje riziko vzniku embólie, trombózy, pomáha pri ischémii srdca, pri poškodení myokardu.

Účinnými látkami sú herniarín – derivát oxykumarín, flavonoidné glykozidy, triesloviny, kyseliny glykolová, glycerová a herniarová, saponíny, metyléter umbelliferónu, cukor, rutín, kumarín. Prietržník má močopudné, protizápalové a protibakteriálne účinky.

Neodporúčam ho tehotným a dojčiacim ženám i malým deťom, nie je vhodný na dlhodobejšie užívanie.

Čaj

Potrebujeme: 1 ČL vňate prietržníka holého, 2 dl vriacej vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Čaj je vhodný pri problémoch s močovými cestami, má močopudné účinky. Užívame tri týždne.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej, umytej a nakrájanej vňate prietržníka holého, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: 100 g vňate dáme do čistého zaváraninového pohára (7 dl) a zalejeme pálenkou alebo liehom. Dobre uzavrieme. Necháme na suchom teplom mieste odstáť 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé suché miesto. Tinktúru užívame po dobu troch týždňov dvakrát 10 kvapiek do 1 PL teplej vody. Tinktúra má močopudné, protibakteriálne a protizápalové účinky.

Obklad pri pruhu

Potrebujeme: 100 g vňate prietržníka holého, 3 PL kuchynského oleja

Postup: Nakrájanú vňať opražíme 10 minút na oleji. Rozotrieme po handričke, priložíme na pruh a obklad previažeme. Obklad robíme na celú noc.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav