Vtáky sa už sťahujú, jar sa blíži

  • Príroda / Piešťany
  • 14. marca 2021, 00:01

Každým rokom na jar a v jeseni sa vydávajú malé i veľké kŕdle sťahovavých vtákov na svoju dlhú, často nebezpečnú cestu, aby doleteli do teplejších krajín svojho zimoviska alebo hniezdiska, vrátane piešťanského regiónu.

Kolónia hniezdiacich čajok na ostrove uprostred vodnej nádrže Sĺňava. Slávik krovinový. Rybárik riečny. Rybár riečny - jeden zo vzácnych hniezdičov na ostrove Čajka. Chavkoše nočné (Autor: Erich Kubica)

Rok čo rok preletia tisícky kilometrov po trasách svojich predkov. Je to dlhá a vyčerpávajúca cesta, mnohé do cieľa nedoletia. Počas svojej cesty sú sťahovavé vtáky vystavené viacerým nebezpečenstvám a prekážkam. Sú to buď prírodné nebezpečenstvá, alebo umelé, vytvorené človekom. Často musia počas migrácie prekonať nedostatok potravy, sú prenasledované predátormi, nepriaznivým počasím, musia preletieť vysoké pohoria, široké púšte a moria.

Zmenou biotopu v krajine a rúbaním porastov im vznikajú nemalé ťažkosti pri ich zastávkach. Vtákom čoraz častejšie vytvára umelé prekážky človek, či už množstvom presklenej architektúry, veternými elektrárňami, elektrickými stožiarmi a drôtmi, alebo úmyselným nastavením pascí z dôvodu nelegálneho odchytu, často pre gurmánske a komerčné účely.

Chavkoše nočné na ostrove niekoľko rokov úspešne odchovávajú svoje mláďatá.

Na Čajke majú čajky svätý pokoj

Piešťany a piešťanský región je jednou z popredných zastávok sťahovavého vtáctva v údolí rieky Váh. V roku 1959, prehradením vôd Váhu, vznikla Sĺňava s rozlohou 430 hektárov vodnej plochy, ktorá bola v roku 1980 zaradená do sústavy chránených území Slovenska. Dôvodom ochrany tejto lokality je výskyt vzácnych a ohrozených druhov vodného a pri vode žijúceho vtáctva.

Rybár riečny – jeden zo vzácnych hniezdičov na ostrove Čajka.

V rokoch 1976 až 1978 Povodie Váhu vybudovalo štrkový ostrov Čajka. Jeho rozloha je 2,8 hektára. Hneď od jeho vzniku sa stal významným miestom pre hniezdenie vtáctva. V roku 2008 bola Sĺňava vyhlásená za Chránené vtáčie územie s rozlohou 509,27 hektára so štvrtým stupňom ochrany. Do roku 2020 tu bolo zistených dvadsať druhov hniezdiacich vtákov, v pohniezdnej dobe ďalších 38 druhov. Ide prevažne o vodné a pri vode žijúce druhy.

Rybárik riečny.

Hniezdiace a migrujúce druhy sú na ostrove monitorované od jeho vzniku a časť mláďat je značená ornitologickými krúžkami. V rokoch 1976-2019 bolo takto označených na ostrove Čajka 23 594 exemplárov čajky smejivej, z celkového počtu tvorili mláďatá 95 percent. Niektoré vtáky zostávajú v danej lokalite, ďalšie sa vyberú do sveta.

Za spomenuté obdobie piešťanskí ornitológovia dostali 540 zahraničných hlásení z 20 štátov a dosiahli pre vedecký výskum veľmi hodnotné výsledky. Niekoľko štátov, kde boli mláďatá z ostrova Čajka kontrolované: Alžírsko, Španielsko, Nórsko, Anglicko, Francúzsko, Taliansko, Rusko, Fínsko, Albánsko atď. Okrem čajky smejivej hniezdia na ostrove aj ďalšie kolónie vtákov: čajka čiernohlavá, čajka bielohlavá žltonohá a červenonohá, rybár riečny a chavkoš nočný. Vyskytuje sa tu i populácia chráneného motýľa pestroňa vlkovcového. Nechýba ani rodina bobra vodného, pred ktorou sa žiaden strom na ostrove neubráni.

Mladí ochrancovia prírody sa prizerajú Erichovi Kubicovi, ktorý krúžkuje rybárika
riečneho.

Vyvesili 21 búdok

Na pravej strane Sĺňavy sa nachádza nie veľká, ale pre vtáky významná lokalita Výsadba. Väčšina rastlín na ploche 2,5 hektára v nej bola vysadená pre zlepšenie hniezdnych možností vtáctva. Po rokoch tu vznikla oáza pre migrujúce a hniezdiace vtáky vyhlásená za Chránené vtáčie územie so štvrtým stupňom ochrany a zákazom vstupu. Tieto územia si vyžadujú pravidelný manažment. Množstvo hlavových vŕb sa každý rok upravuje, aby sa predĺžila ich životnosť.

Mláďatá čajky bielohlavej žltonohej v hniezdnej kotlinke.

Ornitológovia zistili, že popri Sĺňave sa v zimnom období nachádzajú aj väčšie počty sýkoriek belasých a vrabcov poľných (je to samostatný druh, od vrabca domového je menší a iného zafarbenia). Keďže sú to dutinové hniezdiče a v okolí nie je dostatok vhodných dutín, v tomto roku im podali pomocnú ruku a vyvesili 21 hniezdnych búdok od Lodenice až po Výsadbu. Búdky budú možno inšpiráciou pre prechádzajúcich sa Piešťancov a azda si také obstarajú alebo zhotovia a vyvesia v záhradách.

Erich Kubica

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav