Žabky na Striebornici opäť potrebujú pomoc

A máme tu opäť prechod medzi ročnými obdobiami. Zimu strieda jar a chladné počasie pomaly, ale isto vytláča slniečko a teplejší vzduch. S príchodom jari je tu aj každoročná aktivita občianskeho združenia Kvas a desiatok dobrovoľníkov, ktorí rok čo rok trpezlivo pomáhajú migrujúcim žabám dostať sa do vôd Striebornice v Moravanoch nad Váhom bez toho, aby ich cestou na miestnej komunikácii zrazilo auto a žabí rod zostal zachovaný.

(Autor: vd)

Žabky začnú migrovať zhruba o týždeň-dva, teda asi v polovici marca, podľa počasia. Informovať by o začiatku žabej púte malo OZ Kvas aj cez svoj Facebook. „Urobíme to asi tak ako minulý rok. Nebudeme stavať zábrany, nebude to organizovaná hromadná akcia, len cez sociálne siete vyzveme ľudí, aby, ak môžu, žabám pomohli. Dáme im inštrukcie, že tam môžu ísť a poprenášať ich z cesty,“ priblížil nám Aurel Rusnák z Kvasu. Vlani vytvorili pre základnú orientáciu aj zdieľaný kalendár, kde sa ľudia mohli zapísať, ktorý deň idú prenášať, aby tam jeden deň nebolo zbytočne veľa ľudí a ďalší deň nikto.

Tento rok totiž prenášanie rovnako ako ostatné aktivity ovplyvňujú protiepidemické opatrenia. V minulosti totiž zvykli žaby prenášať celé rodiny, partie priateľov, ba dokonca deti z miestnej školy. Zachytávali ich zábrany, ktoré dobrovoľníci na konci zimy postavili na konci role, a tak sa žaby dali ľahko nájsť, zozbierať, preniesť a spočítať. Za tých niekoľko dní či týždňov migrácie ich dobrovoľníci zvykli preniesť stovky.

Ak teda plánujete žabkám pomôcť, nezabudnite si čelovku, resp. iné svietidlo, rukavice a nádobu, napríklad vedro. Žaby migrujú zo strany role, ktorú po príchode k Striebornici vidíte na pravej strane. Treba ich preniesť cez cestu do vody, aby ich na výlete za reprodukčnými radovánkami nezrazilo prechádzajúce auto. Majte na pamäti, že ropuchy migrujú najviac po zotmení, teda až po 19. hodine.

A aké obojživelníky sa tam budú nachádzať? Migrujú najmä ropuchy bradavičnaté, ktoré tiahnu z Považského Inovca do vody, aby tam mohli naklásť vajíčka, no pri Striebornici sa občas vyskytuje aj skokan hnedý, štíhly, rapotavý, krátkonohý a zelený. Žaby prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím a približne v polovici marca začnú tiahnuť do vôd. Najohrozenejšie sú pritom práve ropuchy bradavičnaté, ktoré sú pomalé a na ceste sa zdržia najdlhšie.

Združenie Kvas sa téme záchrany migrujúcich žiab venuje od roku 2007. Tisíce bezpečne prenesených obojživelníkov sa môžu naďalej rozmnožovať a úbytok je minimalizovaný. Predtým totiž ropuchy často končili po kolesami automobilov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel