Florista Palo Onder: Množstvo zelene robí z Piešťan špeciálne miesto na zemi

Úspešný florista Palo Onder strávil lockdown vo svojich rodných Piešťanoch. Po rokoch, keď bol v poslednom čase jeho domovom Londýn, mal tak možnosť prechádzať uličkami svojho rodného mesta o čosi intenzívnejšie ako predtým a vnímať jeho atmosféru s pozitívami i negatívami.

Talentovaný florista Palo Onder robí Piešťanom v zahraničí skvelé meno. (Autor: FB Palo Onder)

Floristu, ktorý si veľmi pozorne všímal detaily v meste a aj prostredníctvom sociálnych sietí robí Piešťanom veľmi výraznú reklamu vo svojej niekoľkotisícovej komunite z celého sveta, sme oslovili s možno trochu neštandardnou otázkou. Zaujímalo nás, čo vníma v Piešťanoch ako výnimočné, respektíve na čo sa už obyvatelia mesta možno nesústredia, ale je to skutočne výnimočné aj v porovnaní so zahraničím. Vnímavý florista nám o niekoľkých takých veciach, ktoré stihol spozorovať, ochotne porozprával.

Palo Onder na úvod poznamenal, že sa v Piešťanoch cítil výborne: „Som rád, že som sa rozhodol pre tento krok – stráviť lockdown, ktorý je súčasne aj v Londýne, radšej v Piešťanoch. Počasie mi prialo celý čas, zažil som kúsok veľkej zimy, krásnu jar, takže som z toho nadšený a cítim sa plný sily.“ Florista bol v Piešťanoch od začiatku februára a v rámci dostupných možností si čas strávený tu užil. Ako povedal, v Piešťanoch sa dá rýchlejšie dostať do prírody, čo bol pre neho jeden z rozhodujúcich momentov. Taktiež strávil tento zvláštny čas v blízkosti najbližších, urobil niekoľko rozhovorov, stal sa hosťom Telerána a nezanedbával ani prácu.

„Musím povedať, že mesto ma ohúrilo a pripadá mi oveľa krajšie ako predtým,“ začal svoje rozprávanie. V poslednom období ho zaujala nová mapa parku. „Človek si pri pohľade z výšky uvedomí, že park je veľmi pekne spravený. Je naozaj na úrovni, skoro až ako Hyde Park alebo iné väčšie parky, lebo je veľmi organizovaný, je tam milión cestičiek a zastúpenie stromov a kríkov je neskutočné. Takže toto je jedna z vecí, ktorú by som určite nebral ako samozrejmosť,“ konštatoval florista, ktorý sa prírode, kvetom a rastlinám venuje celý svoj profesijný život.

Počas prechádzok zachytáva a šíri do sveta rôzne pohľady na kúpeľné mesto.

Pripomenul aj dostupnosť Lida, Červenej veže, Bodony, Havrana či Ahoja. „V Anglicku sa za bývanie v prírode platí, a to veľmi veľa. Čiže by bolo dobré uvedomiť si, že je tu naozaj veľa zelene. Asi som ani nikdy nevidel zelenšie mesto, ako sú Piešťany. A to, myslím si, z nich robí naozaj špeciálne miesto na zemi,“ povedal florista. Okrem toho, že mesto je zelené, vyzerá podľa neho upravené. „Čo ma uchvacuje, je pomerne čisté – teda až na niektoré časti pri hypermarketoch,“ uviedol Onder s tým, že oproti iným mestám, ktoré navštevuje, sú Piešťany naozaj čisté a samozrejmé to nie je ani vo svete.

Zamyslel sa i nad vybavenosťou. „Na svoju veľkosť mi Piešťany prídu, že tu musí byť veľká kúpna sila. Je tu naozaj veľa kaviarní, obchodov so zdravými potravinami, ponuka je skutočne pestrá. Slováci majú vo všeobecnosti veľký výber pekárenských výrobkov, v supermarketoch je obrovský výber jedla, a to nie je samozrejmosť. Chcel by som tiež zdôrazniť, že v Piešťanoch je počas lockdownu otvorených veľa výdajných okienok, čo je veľmi príjemné. Oproti niektorým iným mestám je to výhoda,“ priblížil rodák.

Počas prechádzok sa zvykol zadívať aj na architektúru. „Všímam si detaily. Máme tu staré vily s veľmi peknou architektúrou, sochy, kostoly, vodné toky. Je tu tiež veľa mostov, nielen tých veľkých, ale aj menších, keď ľudia občas ani nevedia, že kráčajú po premostení. Napočítal som ich pätnásť,“ uviedol.

Palo Onder si tiež všimol, že budovy sú vo veľmi dobrom stave na rozdiel od iných slovenských miest, ba dokonca aj oproti tomu, čo vída na cestách po zahraničí. V rámci vybavenosti pripomenul aj letisko, ktoré sa väčšinou v takýchto malých mestách dá nájsť len sťažka. Jediné, čo by naozaj vytkol, sú chodníky a cesty. „Trochu sa to lepší, ale bolo by dobré ich opravu uprednostniť pred menej dôležitými investičnými zámermi,“ dodal florista.

Piešťany majú mnoho nedostatkov, ktoré by sa dali odstrániť investovaním viac či menej veľkého množstva peňazí a času. Niekedy si však treba pripomenúť aj to dobré, čo máme priamo pod nosom a občas na to môžeme zabúdať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava