Ako sa dá v Piešťanoch začať žiť „bez” odpadu?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. marca 2021, 00:01

Predložku „bez” sme v nadpise dali do úvodzoviek naschvál. Úplne bez odpadu sa v našich podmienkach zatiaľ žiť nedá. Aj v anglickom „zero waste“, čiže nulový odpad, číslica nula odrádza. No približovať k nule sa dá jedine vedome. V ideálnom scenári by ste za spoluzodpovednosť pri tvorbe čo najmenšieho odpadu mali byť odmenení. Najlepšou odmenou by bolo ušetriť na poplatkoch za odpad. Pozreli sme sa na to, ako sa dá v Piešťanoch s minimalizovaním odpadu začať. Lebo začať sa dá aj od seba a odmenou môže byť (zatiaľ) dobrý pocit.

Prvý bezobalový obchod v Piešťanoch, ktorý založil Adam Raksányi s partnerkou Zuzanou, je obrazom toho, ako sa dá začať minimalizovať odpad. (Autor: Juraj Sedlák)

Prvú poštu, ktorú dostane novorodenec v Piešťanoch, a predpokladám, že aj vo väčšine iných miest, je výmera za odpad. Inými slovami, narodil si sa, zaplať za odpad, ktorý začínaš produkovať. Netvrdíme, že tí najmenší žiaden neprodukujú, aj keď by nemuseli. Pohodlnosť a uponáhľanosť nás priviedla k spôsobu života, ktorý je do značnej miery odlišný od toho, ako žili naši rodičia a starí rodičia.

Ich spôsob života však dnes zažíva renesanciu a mnoho uvedomelých ľudí sa vracia, možno aj vďaka koronakríze, do čias, ktoré boli šetrnejšie aj k odpadu. Obdobie, ktoré žijeme, možno mnohých vedie k prehodnocovaniu konania, zamysleniu sa nad vlastnými potrebami a využitím vecí. Pozývame vás zamyslieť sa.

Triedenie odpadu nestačí

Základnou mantrou života s minimálnym odpadom je odmietnuť, zredukovať, znovu použiť, recyklovať a kompostovať. Päť princípov (z anglického refuse, reduse, reuse, recycle a rot the rest), ktoré hovoria o tom, že niektoré veci skrátka nemusíte vlastniť, mnohé sa dajú nakupovať bez zbytočných obalov a tie, ktoré nepotrebujete, vie niekto iný znovu využiť. Niečo dokážete odmietnuť a zvyšok hodiť do kompostu. Odborne sa tomu hovorí aj obehové hospodárstvo.

Každopádne, ak chcete žiť viac ekologicky, triedenie odpadu je dobrý začiatok, ale skončiť len pri ňom nestačí. A navyše, správne triedenie sa vždy dá robiť ešte dôslednejšie. Recyklácia je u nás stále nedostačujúca, energeticky veľmi náročná a problém s odpadom vyrieši len do istej miery.

Ale poďme pekne po poriadku. Zodpovedajme si otázku, čo môžeme pre znižovanie odpadu urobiť zdola – my, bežní ľudia, poplatníci daní a neustále sa zvyšujúcich účtov za odpad? Myslieť viac ekologicky a pridať sa do komunity ľudí, ktorá to už začala robiť inak. A potom zmenu požadovať aj od kompetentných zhora. Vždy lepšie ako len dookola frflať.

Nie je žiadne tajomstvo, že najčerstvejšie lokálne ovocie a zeleninu nájdete v sezóne na mestskom trhovisku. A nakupovať sa dá bez zbytočných obalov.

Sekáč, kompostáreň, darovanie

Tu je desať rád, ako sa o život bez odpadu v Piešťanoch aspoň pokúsiť a dať mu šancu. Začať treba vedome, ale aj pomaly a zľahka, aby vás to neodradilo. Zoberte to ako výzvu, ktorá vám môže robiť radosť.

1. Čo tak mať doma menej vecí? Veľa odpadu držíme doma zbytočne. Rozhliadnite sa, čo nepotrebujete a len presúvate z miesta na miesto. Minimalizujte. Ponechajte si len to, čo naozaj potrebujete. Na dobrovoľnú skromnosť je dnes ideálna doba.

2. Odmietnuť môžete aj kadejaké letáky, ktoré putujú rovno do smetí, alebo reklamné darčeky zdarma, ktoré nevyužijete.

3. Predstavte si, že by štát zo dňa na deň zakázal plastové vrecká a igelitové tašky. V čom by ste si odniesli domov rožky, ovocie alebo celý nákup? Noste si so sebou vlastnú tašku. Navyše aj tých plastových máte dozaista doma habadej. Využite ich.

4. Zatvorené obchody nás obmedzili v nakupovaní. Skúste nabudúce zájsť do Sekáča na Kukučínovej ulici, možno tam nájdete trendové veci z druhej ruky, ktoré sa vám hodia a možno aj dlhšie vydržia. Za retro a vintage kúskami chodia do Piešťan záujemcovia zo široka-ďaleka už dva roky. A navyše, nosením secondhand vecí znižujete textilný odpad.

5. Sledujte, aký odpad sa vám doma hromadí najviac a snažte sa ho vedome redukovať. Vyhýbajte sa plastom. Skoncujte s jednorazovými plastovými pohármi a fľašami. Noste si so sebou vlastnú fľašku na vodu, podobne ako vlastný hrnček alebo termohrnček na kávu. V známej piešťanskej pražiarni napríklad dostanete zľavu, ak si na ich čerstvo pražené oriešky alebo kávu donesiete vlastné nádoby.

6. Variť doma má nespočetne veľa výhod. Minimalizujte plytvanie potravinami. Jedlá z donášky naplnia vaše koše množstvom jednorazových obalov.

7. Veľa vecí si môžete doma vyrobiť svojpomocne, napríklad stále aktuálnu dezinfekciu alebo mydlo či zubnú pastu. Návodov nájdete na internete viac než dosť. Navyše, budete presne vedieť, čo do nich dáte.

8. Spotrebiče, ktoré sa pokazia, hneď nevyhadzujte. Skúste ich opraviť alebo využiť služby opravára, prípadne ich darovať na súčiastky.

9. Všetko, čo už v domácnosti nepotrebujete a nechcete predať, vymeňte (na swap – výmenných marketoch) alebo ponúknite ľuďom v núdzi. Stačí sa na Facebooku prihlásiť do skupiny Pre jedného odpad, pre druhého poklad! a všetko, čo nevyužijete, nezištne darujte. Skupina je veľmi populárna v Piešťanoch a okolí. Isto sa nájde nový majiteľ vášho „odpadu“.

10. Ak máte možnosť, kompostuje. Nehádžte biologický odpad do komunálneho. V Piešťanoch už vyše tri mesiace funguje nová mestská kompostáreň vedľa Zberného dvora na Žilinskej ceste, ktorá zdarma spracováva bioodpad aj z domácností. Využite ju! Ak žijete v rodinnom dome, zriadiť si kompost je relatívne lacné a jednoduché. Získate hnojivo do záhrady a odrazu budete mať nádobu na komunálny odpad poloprázdnu. To, že zaň zaplatíte rovnako ako všetci ostatní, je na inú tému.

Ak chcete žiť viac ekologicky, triedenie odpadu je dobrý začiatok, ale skončiť len
pri ňom nestačí. Navyše, správne triedenie sa dá vždy robiť dôslednejšie.

Potraviny inak – bez obalov

Nie je žiadnym tajomstvo, že najčerstvejšie lokálne ovocie a zeleninu nájdete na trhovisku a v malých obchodíkoch. Potraviny skúste kupovať inak. Ako? Bezobalovo. V Piešťanoch už takmer tri roky funguje jeden z prvých bezobalových obchodov na Slovensku – Onakô, ktorý založili Adam Raksányi s partnerkou Zuzanou. Stali sa tak pioniermi „zero waste“ spôsobe života v našom regióne. Ich príklad inšpiruje. Vytvárajú okolo seba komunitu, ktorá je odhodlaná žiť inak.

„Aj v našom meste, podobne ako hocikde inde, sa dá žiť relatívne bezodpadovým spôsobom života do takej miery, aká je komu komfortná a príjemná,“ prezrádza Raksányi. Stačí sa vraj rozpomenúť na časy nedávno minulé, keď nebolo toľko plastu a takmer nič jednorazové. Ľudia kupovali mlieko v skle, nosili si vlastné sieťové tašky a všetky fľaše boli vratné. Ešte jednoduchšie to bolo na dedinách, kde každý každého poznal a ľudia si pomáhali navzájom, vymieňali si úrodu a požičiavali náradie, všetok bioodpad skonzumovali domáce zvieratá. V mestách je to aj dnes trochu zložitejšie, ale nie nereálne. Ale späť do predajne bez obalov.

„U nás je povedomie o nakupovaní v bezobalových obchodoch naozaj vysoké a podobných predajní, ako tá naša, je v porovnaní so zahraničím naozaj veľa. Len susedné Česko nás ako vždy predbehlo asi o dva roky. Spolu s ním sme však mekkou bezobalových obchodov,“ opisuje Raksányi, ktorý má okrem obchodíku aj ďalšie zamestnanie.

Kompostáreň mesta Piešťany otvorili v novembri 2020. Bioodpad z domácností sem môžete priniesť zadarmo.

Medzi prvými na Slovensku

Malé podnikanie bez obalov prišlo postupne. „V našej rodine som nemohol chodiť nakupovať, lebo som trávil veľa času čítaním etikiet, študovaním zloženia produktov a domov som chodieval znechutený. A tak nakupovala radšej partnerka Zuzana. Počas tehotenstva začala netoxicky viesť našu domácnosť, a tak sme hľadali ekologickejšie alternatívy. Postupne sme eliminovali odpad i obaly. Aj predtým, ako sme mali obchod, sme si rôzne suroviny chodili zháňať kade-tade po okolí, aby sme vedeli, odkiaľ pochádzajú. Až nám napadlo, že to, čo chodíme zháňať pre seba, môžeme ponúknuť aj ostatným, a navyše bez zbytočných obalov. Za pol roka sme si všetko naštudovali a ďalších šesť mesiacov trvalo, kým sme otvorili,“ spomína Adam, ktorý spolu s partnerkou priniesli do nakupovania v našom meste alternatívu.

„Ľudia obchodík prijali s nadšením, akoby naň čakali. Boli sme medzi prvými na Slovensku. Veľa ľudí sa k nám prišlo inšpirovať, aby otvorili bezobalové obchody v iných mestách. Zo začiatku som mal na predajni stále otvorené dvere, sedel som vonku na ulici a ponúkal okoloidúcich ochutnať z našich produktov. Začali sme budovať komunitu, ktorá sa stále rozrastá a navzájom si pomáhame.“

Bez mäsa, alkoholu, sóje

Bezobalový obchod ponúka suché veci s dlhodobou trvanlivosťou. Orechy, semená, strukoviny, obilniny, rôzne cestoviny, sušené ovocie, cukor a soľ, ale „natankovať“ si môžete aj med, oleje, čistiace prostriedky či tekuté prášky na pranie. V chladničke nájdete rastlinné mlieka a jogurty v skle, ale aj domáce vajcia. V obchode ponúkajú možnosť namlieť si múku a nakúpiť všetko na domáce kváskovanie, ktoré sa rozmohlo aj počas pandémie. Nájdete tu aj zdravšie sladkosti, bio keksíky, čokolády a tyčinky.

„Naši zákazníci si nosia vlastné nádoby, dózy, tašky, ale napríklad aj staré návliečky na vankúše, do ktorých si navážia presne toľko potravín, koľko potrebujú,“ opisuje majiteľ obchodíku. Onakô je samo osebe obrazom toho, ako sa dá začať minimalizovať odpad. Okrem potravín tu dostanete „old school“ holiace potreby (nie jednorazové žiletky), ručne vyrábané mydlá, bambusové slamky, ale napríklad aj kompostovateľné tyčinky do uší. Nenájdete tu mäso, alkohol ani sóju.

A čo ceny? Sú tieto obchody drahšie, aj napriek tomu, že nakupujete bez obalu, ktorý v priemere tvorí 15 percent ceny tovaru? „Nie je to pravidlo. Nemáme síce ambíciu a asi ani šancu byť lacnejší ako reťazce ponúkajúce kadejaké zľavy, ale niektoré veci máme v porovnateľných cenách. Aktívne vyhľadávame ľudí z regiónu, ktorí niečo pestujú alebo vyrábajú a radi ich spoznávame osobne. Dozaista máme férovejšie ceny pre malých výrobcov. Snažíme sa, aby nami ponúkané produkty mali čo najmenšiu ekologickú stopu. Napríklad strukoviny máme pestované z blízkosti Piešťan. U nás presne viete, čo a odkiaľ kupujete,” podotýka Adam, ktorý potraviny nakupuje viac-menej už len u seba, okrem zeleniny a ovocia. Tie počas sezóny zháňa na trhovisku alebo v okolí. On sám je vegetarián a rád kompostuje.

Nulový odpad, nulový dopad

Áno, hovorí sa, že ak chce človek zmenu, mal by začať od seba. Ale ak nemá pomocnú ruku zhora, pochopenie, povedomie alebo usmernenie, narazí na problém. Ľudia, ktorí chcú žiť ekologickejšie, to majú o čosi ťažie, lebo sa snažia.

Problém s odpadom je zložitejší, ako sa zdá. Záleží od nastavenia systému, ekologických zákonov, regulácií, povedomia spoločnosti a vízie, ktorým smerom sa chceme uberať. Na celoštátnej, lokálnej i osobnej úrovni.

„V ekonomicky vyspelejších krajinách sa odpad váži a platíš len za to, koľko ho vyprodukuješ. Občan sa tak stáva zodpovedný za množstvo odpadu,“ tvrdí Adam z Onakô a verí, že azda sa toho dočkáme aj u nás v Piešťanoch. Nateraz je dobré ísť príkladom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek