Hlásite sa k Piešťanom?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. marca 2021, 12:19

Splnili ste si už povinnosť sčítať sa? Musíte tam urobiť do 31. marca. Sčítací elektronický fromulár vyplnilo k 8. marcu 2021 v Piešťanoch 57,02% obyvateľov. Zostáva vám 22 dní. OZNAČTE Piešťany za SVOJE mesto. Ide o veľa!


Na každom Piešťancovi záleží! Prihláste sa k Piešťanom. (Autor: Juraj Sedlák )

Ste hrdí na to, že žijete v Piešťanoch? Niektoré mestá robia aktívne kampane na podporu sčítania svojich obyvateľov. Mestský úrad Piešťany zatiaľ len vyzýva ľudí, aby na svoju povinnosť nezabudli.  A pritom ide o príležitosť vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania peňazí pre samosprávy. Dáta ovplyvnia ich fungovanie na najbližších 10 rokov. Mestá a obce totiž na základe sčítania obyvateľov dostávajú takzvané podielové dane – čím viac ľudí v nich žije, tým viac peňazí dostanú od štátu. Na základe výsledkov sčítania sa budú napríklad plánovať kapacity v škôlkach, školách či sociálnych a zdravotníckych zariadeniach alebo rozvoj dopravnej infraštruktúry. Aj preto je  každá jedna Piešťanka a každý jeden Piešťanec dôležitý! Ak tu máte trvalý pobyt, je aj vo vašom záujeme prihlásiť sa k Piešťanom. Pomožete tým meniť naše mesto k lepšiemu.

Ako to funguje? Sčítanie prebieha online na stránke scitanie.sk, ktorá je vhodná aj pre smartfóny. Okrem toho môžete využiť aplikáciu SODB 2021, ktorá však v porovnaní s online formulárom nemá žiadne výhody.

Dotazník má štrnásť otázok a zaberie vám asi desať minút. Vyplniť ho možno vo viacerých jazykoch a je prispôsobený aj pre nevidiacich a slabozrakých. Nepotrebujete žiadny špeciálny doklad. Registrujete sa cez rodné číslo, môžete použiť aj elektronický občiansky preukaz.

Od 1. apríla do konca októbra sa môžu sčítať tí, ktorí na to potrebujú pomoc asistenta. Pomoc asistenta je možné využiť na kontaktnom mieste, ktoré zriadi mesto Piešťany, alebo je možné požiadať o návštevu asistenta priamo doma u respondenta. Seniori by mali byť opatrní pri sčítaní obyvateľov a dávať si pozor na podvodníkov. Asistované sčítanie sa začne až 1. apríla, dovtedy by seniori nemali púšťať k sebe domov žiadne osoby vydávajúce sa za asistentov. Aj od apríla budú chodiť k občanom, len ak o sčítanie sami dopredu telefonicky požiadajú. Preukážu sa aj príslušnými preukazmi.

Národnosť a cirkev. V aktuálnom sčítaní si môžete prvýkrát uviesť až dve národnosti. Nejde však o povinnosť, ale iba o možnosť, ktorá sa týka predovšetkým ľudí z národnostne zmiešaných rodín. Niektorí majú komplexnú identitu a cítia sa ako príslušníci viacerých národností. Okrem národnosti a ďalších údajov sa vypĺňa aj cirkev, pre ktorú je sčítanie mimoriadne dôležité. Od jeho výsledkov totiž závisí výška dotácie zo štátneho rozpočtu. Osemnásť registrovaných cirkví si dnes delí zhruba 52 miliónov. eur. Ak sa celkový počet veriacich zníži aspoň o desať percent, táto suma sa zníži o zhruba 1,5 milióna eur. Zástancovia sekulárneho štátu (cirkev je oddelená od štátu) ľudí vyzývajú, aby zaškrtli možnosť „bez náboženského vyznania“. Biskupi, naopak, vyzývajú veriacich, aby sa prihlásili k svojej cirkvi.

Povinnosť sčítať sa vyplnením sčítacieho formulára majú všetci obyvatelia Slovenskej republiky. Pre účely sčítania sa obyvateľom rozumie každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Obyvateľom sa zároveň rozumie aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenskej republiky obvyklý pobyt. Za neplnoletého obyvateľa a za obyvateľa, ktorý nie je spôsobilý na právne úkony má povinnosť vyplniť sčítací formulár jeho zákonný zástupca. Obyvateľ má možnosť sčítať sa sám alebo využiť služby asistovaného sčítania

Sčítanie je na Slovensku povinné a nesplnenie povinnosti sa môže sankcionovať pokutou 25 až 250 eur.

Podľa odborníkov na demografiu sa okrem množstva dôležitých informácií, možno po prvý raz v histórii sčítania sa aspoň približne dozvieme, koľko ľudí na Slovensku žije v partnerstve s osobou rovnakého pohlavia. Očakáva sa, že ščítanie ukáže aj zvyšujúci sa  počet bezdetných žien a jednodetných rodín. 

Historicky prvé plne elektronické sčítanie obyvateľov sa začalo 15. 2. 2021. Od jeho začatia sa elektronicky sčítalo takmer 60 % obyvateľov Slovenska. Končí sa 31.marca 2021.  Najviac ľudí sa zatiaľ sčítalo 15. februára, keď sa spustilo sčítanie obyvateľov, a to vyše 600 000. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek