Mesto chce pouličných umelcov kontrolovať, či sú vkusne oblečení alebo nehrajú falošne

Na piešťanské zastupiteľstvo prichádza návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré má ambíciu kontrolovať produkciu pouličných umelcov. Najnovšie mestskí úradníci a mestská polícia budú mať právo posudzovať, či vystúpenie pouličných umelcov nenarúša pokojný stav obyvateľov mesta, či nevzbudzuje verejné pohoršenie, ale aj či má umelec talent na svoje vystúpenie alebo svojím oblečením nevzbudzuje pohoršenie okoloidúcich.

Mestskí úradníci chcú posudzovať mieru talentu či vhodnosť oblečenia pouličných umelcov. (Autor: am)

Na schválenie pripraveným mestským nariadením sa však určuje i maximálna dĺžka vystúpenia pouličného umelca na jednom mieste či písomná ohlasovacia povinnosť vystúpenia na mestskom úrade. Za nedodržanie tohto všeobecne záväzného nariadenia (VZN) môže pouličnému umelcovi hroziť pokuta až 6638 eur.

Návrh VZN mesta Piešťany o voľných pouličných aktivitách už prešiel všetkými odbornými mestskými komisiami i mestskou radou, tie ho schválili. V dôvodovej správe prijatia tejto legislatívy sa uvádza: „V ostatnom období sa rozšíril počet účinkujúcich v rámci vykonávania voľnej pouličnej aktivity v našom meste. Mnohí z nich v tom vidia len zárobkovú činnosť, ktorá však nemá nič spoločné s umením či kultúrnym vystúpením na spríjemnenie atmosféry v našom meste. Viacerí vystupujú ustavične na tých istých miestach dlhé hodiny, čím znepríjemňujú chvíle obyvateľov či návštevníkov mesta. Niektorí z nich si dokonca uzurpovali svoje miesto, kde nikto iný nemôže účinkovať. Sú medzi nimi aj takí, ktorí svojím výzorom, vystupovaním a správaním vzbudzujú pohoršenie.“

Oficiálny materiál mestského úradu ďalej uvádza, že legislatíva je vytvorená za účelom potreby aj skultivovania aktivít pouličných umelcov.

Návrh VZN okrem povinnosti písomného ohlásenia svojej činnosti vymedzuje aj miesta, kde pouliční umelci môžu pôsobiť. V prípade, ak toto nariadenie vojde do účinnosti, umelcov v Piešťanoch stretnete len na pešej zóne od hotela Lipa po fontánku pred hotelom Eden, v Sade A. Kmeťa či na Námestí slobody. Kolonádový most sa tak pre pouličné umenie stane zakázanou zónou.

Aká bude vykonateľnosť tohto nariadenia zo strany represívnych zložiek, sme sa pýtali zástupcu náčelníka mestskej polície. „Môžeme skontrolovať, či má pouličný umelec písomný doklad o ohlásení svojho vystúpenia, prípadne či je na mieste vyhradenom pre jeho vystúpenie podľa tohto VZN. A to je asi tak všetko,“ vysvetlil nám zástupca náčelníka mestských policajtov Peter Gogol. Posudzovanie kultivovanosti vystúpenia, vhodnosti oblečenia či mieru talentu umelca mestskou políciou si Gogol nevie predstaviť.

Tak nám azda na zasadnutí zastupiteľstva, kde túto legislatívu musia schváliť poslanci, mestskí úradníci prezradia, či za účelom posudzovania talentu, vhodnosti oblečenia či kultivovanosti vystúpenia umelcov vznikne nejaká úradnícka komisia, pred ktorú budú musieť predstúpiť skôr, ako im mesto na vystúpenie v uliciach Piešťan vydá povolenie.

V každom prípade takéto komisie tu už raz boli. To sa však týkalo obdobia pred rokom 1989, keď komunistickí cenzori posudzovali, či umenie, ktoré chce umelec predvádzať, nie je v rozpore s vtedajšou ideológiou alebo nepohoršuje straníckych pohlavárov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika